Mergi la conţinutul principal

Alegeri parlamentare, pe baza votului uninominal mixt

Mobilizare generala pentru aprobarea in Parlament a Legii privind alegerile parlamentare in baza votului uninominal mixt. Este ceea ce a solicitat in aceasta saptamina, in Parlament, deputatul PD de Braila Horia Vasioiu, printr-o declaratie politica. Vasioiu a plecat de la ideea ca grupul de lucru format din reprezentanti ai partidelor parlamentare si ai Asociatiei Pro Democratia au definitivat textul legii privind alegerile parlamentare in baza votului uninominal mixt. In linii mari, proiectul prevede alegerea a 290 de deputati si 124 de senatori, in 42 de circumscriptii electorale. In aceste circumscriptii, in functie de numarul de alegatori, se vor forma 145 de colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si 62 pentru Senat. Daca partidele sau aliantele din care fac parte vor atinge pragul electoral, cistigatorii din aceste colegii electorale vor deveni automat parlamentari. Cealalta jumatate de locuri va fi ocupata dupa centralizarea voturilor la nivel national si stabilirea numarului de parlamentari ce revine fiecarui partid. Din acesta se scade numarul de mandate obtinut in colegiile uninominale, dupa care se face distribuirea, in functie de procentele obtinute. Demisia sau decesul unui parlamentar va duce la declansarea alegerilor anticipate in colegiul nominal de care acesta a apartinut. Proiectul mai creeaza posibilitatea ca diaspora sa aiba dreptul de a alege direct 4 deputati si 2 senatori, iar minoritatile, altele decit cea maghiara, sa aiba cite un deputat.
"Cred ca acest proiect de lege este unul viabil, echilibrat si corespunde dorintelor electoratului, societatii civile, presedintelui tarii si celor dintre noi care doresc reformarea clasei politice. El da posibilitatea alegatorilor sa aiba o oferta mai clara si mai responsabila din partea partidelor politice, iar procesul de votare nu va mai fi supus atitor suspiciuni, ca in anii anteriori, pentru ca fiecare elector va trebui sa voteze doar in colegiul uninominal de care apartine, astfel incit turismul electoral va fi eliminat. Imbucurator este faptul ca principalele partide din Parlament sint de acord cu acest proiect de lege, ba, mai mult, au conlucrat cu succes la elaborarea lui. De aceea, cred cu convingere ca, pina in toamna, putem da dovada de vointa politica astfel incit acesta sa treaca de Parlament. Trebuie sa facem acest lucru, pentru ca toamna ce vine va avea o agenda politica foarte incarcata: proiectele legislative intirziate la Guvern si, cel mai important lucru, campania si scrutinul pentru alegerile europarlamentare. De aceea, cred ca mobilizarea Senatului si a Camerei Deputatilor in sesiuni extraordinare ar fi o dovada de responsabilitate fata de cetateni si o acoperire in fapte a promisiunilor facute acestora", a spus Vasioiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro