Mergi la conţinutul principal

Agricultori din 7 judete s-au intilnit la Braila

"Noi, agricultorii, sintem handicapati, sintem obligati sa producem si sa valorificam pe o piata comuna, in conditii financiare complet diferite. Fermierii europeni cheltuiesc, de exemplu, pentru un hectar de griu 60 - 70 de euro, restul sint subventii, si vind cu 101 euro/tona. La noi cheltuielile se duc la 130 - 140 de euro si vindem cu cel mult 110 euro/tona. Putem vorbi noi in aceste conditii de drepturi egale?". Asa a inceput, ieri, intilnirea reprezentantilor fermierilor din 7 judete ale tarii, care a avut drept scop stabilirea unui punct de vedere comun asupra principalelor probleme cu care se confrunta, ce va fi inaintat sub forma de memoriu noului ministru al Agriculturii, Dan Stefan Motreanu. Totodata, fermierii prezenti au stabilit sa solicite ministrului si o intilnire de lucru in timpul careia sa stabileasca o serie de masuri menite a salva agricultura romaneasca de la un esec inevitabil.
In sala au fost prezenti circa 30 de agricultori, din Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Bacau, Ilfov si Calarasi, reprezentanti ai Asociatiilor Producatorilor Agricoli APA din aceste judete. In calitate de invitati, la intilnire au participat Vasile Suraianu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila si reprezentanti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). Subiectele principale ale discutiei au fost seceta, subventiile, pretul motorinei, Legea nr. 381/2001 a asigurarilor agricole si modificarile aduse legii arendei.

"Mai bine irigam cu apa minerala"

Dezbaterile s-au purtat pe fiecare din aceste subiecte, cei prezenti venind cu amendamente si propuneri concrete de modificare a legislatiei. Concluzia, in prezent, in Romania, drepturile fermierilor sint incalcate in mod flagrant. Pentru ca, au sustinut cei prezenti, e o aberatie ce se intimpla in agricultura romaneasca: motorina de doua ori mai scumpa decit in vest; pret de valorificare a produselor agricole infim, in multe cazuri nici macar la nivelul cheltuielilor; despagubiri pentru calamitati doar daca, cit si cind vrea Guvernul; subventii la jumatatea celor din celelalte state membre UE si, cel mai grav, apa pentru irigatii la preturi exorbitante. "E inadmisibil. Legea irigatiilor, aproape a ajuns o obsesie pentru noi. Daca nu se vor lua masuri, in perspectiva acestei veri preconizate a fi printre cele mai calduroase si secetoase din ultimii 100 ani, nu stiu citi vor rezista. Pentru fermierii aflati la capat de sistem, cred ca e mai rentabil sa ude cu apa minerala", a subliniat Costica Macelaru, presedintele APA Braila.
Fermierii si-ar mai dori motorina pentru agricultura in conditiile si la pretul din celelalte tari membre UE, iar pentru a trece cu bine de acest prim an al integrarii, plata subventiilor complementare de la bugetul national sa se faca in avans.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro