Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Află ce înseamnă DA și NU în colectarea separată!

O farfurie din plastic cu resturi de mâncare, un pet cu depuneri de alimente sau băuturi ori o seringă folosită nu trebuie considerate materiale reciclabile, chiar dacă sunt din plastic şi plasticul se reciclează, subliniază specialiştii BRAI CATA SRL, unul din liderii din România, în domeniul managementului integrat al deşeurilor. Bogdan Constantinescu, managerul companiei care a introdus în Brăila programul de reciclare „sacul galben”, ne-a ajutat să realizăm o listă cu ce este şi ce nu este obiect reciclabil, în funcţie de materialul din care este realizat. Pe scurt, ce este „DA”, se pune în sacul galben, ce este „NU”, în containerul cu deşeuri menajere.

 

HÂRTIE ŞI CARTON

DA - Ziare, reviste, maculatură, corespondenţe, Ambalaje curate din hârtie şi carton, Cartoane de ouă, tuburi de hârtie igienică şi prosoape de hârtie, Cutii de produse alimentare, inclusiv de pizza, curate

NU - Hârtie sau carton cu reziduuri de mâncare, şerveţele şi prosoape de hârtie folosite, Hârtie pergament, de copt, de împachetat, lucioasă, Pahare şi farfurii din carton

 

STICLĂ

DA - Ambalaje de sticlă de orice culoare (albă, maro, verde), fără dop, Borcane fără capac, Ambalaje de sticlă de la cosmetice, flacoane din sticlă.

NU - Ambalaje din sticlă murdare sau conţinând alimente ori produse, Cioburi de ceramică şi porţelan, vase de yena sau din crystal, Ochelari, oglinzi, Becuri, neoane, alte obiecte de iluminat, Geam provenit din activităţile de construcţii şi/sau desfiinţare

 

PLASTIC ŞI METAL

DA - Recipiente/ sticle din PE (suc, apă, bere, alte produse alimentare), Tetra pak (cutii de lapte, de tomate, sucuri etc), Recipiente/ flacoane din HDPE/ PP/ PS/ LDPE de la produse cosmetice, detergenţi, produse alimentare, Folie şi pungi din plastic, plase pentru fructe şi legume, forme de plastic pentru alimente congelate, Saci, accesorii pentru haine, Doze din aluminiu/ metal, conserve din aluminiu/ metal, tuburi metalice de alimente şi cosmetice.

NU - Ambalaje mase plastice/ aluminiu murdare, Tuburi de cauciuc, tacâmuri din plastic, jucării, brichete, Recipiente din plastic amestecat cu alte materiale (aluminiu, hârtie), Deşeuri medicale (seringi, cutii sau bidoane cu diverse substanţe în interior.

 

Atenţie, pietrele şi pământul nu sunt „deşeu menajer”!

Conform legii, în containerele sau recipientele destinate deşeurilor menajere nu trebuie aruncat chiar orice nu se poate recicla. Astfel, dacă la capitolul „DA” putem include: resturi alimentare, scutece de unică folosinţă, absorbante, reziduurile de la animalele de companie, sacul de aspirator, resturile de ţigară, şerveţelele folosite şi ambalajele murdare, cioburile de ceramică şi porţelan ori resturile vegetale din curte, la capitolul „NU” includem: deşeurile care pot fi reciclate şi valorificate, pietrele şi pământul, acele de seringă şi deşeurile medicale, precum şi deşeurile periculoase.

În Municipiul Brăila, BRAI CATA SRL colectează separat, prin intermediul punctelor gospodăreşti şi sacului galben, în două fracţii: uscată şi umedă. Mai mult decât atât, a fost implementat un cod de culori al deşeurilor astfel:

Gura pentru acces la containerul de deşeuri menajere este maro;

Gura pentru acces la containerul de deşeuri reciclabile este de culoare verde;

La gospodăriile individuale se distribuie saci galbeni.

 
Categorie articol: 

Comentarii