Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Adrian Drăgan e de negăsit

condamnat la o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni închisoare încă din primăvara acestui an, fostul şef de la “AgroDunărea” este de negăsit • acesta este dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, însă poliţiştii nu au reuşit deocamdată să-l localizeze • cel mai probabil, Adrian Drăgan a plecat prin alte ţări ca să fie sigur că scapă • la sfârşitul lunii martie, inculpatul Drăgan Adrian Mihail a primit sentinţa definitivă în dosarul în care DNA Galaţi l-a acuzat că a încasat ilegal bani din subvenţia pe suprafaţă

 

Urmărit general de aproape 5 luni, condamnatul Adrian Drăgan, fostul şef de la “Agrodunărea”, se bucură încă de libertate. Poliţiştii nu au reuşit să îi dea de urmă, cel mai sigur acesta fiind fugit peste hotare. Drăgan rămâne în continuare în lista urmăriţilor la nivel naţional şi internaţional, iar poliţiştii din cadrul IPJ Brăila continuă acţiunile specifice pentru identificarea şi încarcerarea acestuia. Deşi s-a emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea faţă de Adrian Drăgan, după ce s-a dat condamnarea finală la Curtea de Apel Galaţi pentru infracţiuni de corupţie, acesta nu a putut fi pus în executare pentru că inculpatul a dispărut brusc până să fie săltat de poliţişti.

La sfârşitul lunii martie, inculpatul Drăgan Adrian Mihail a primit sentinţa definitivă în dosarul în care  DNA Galaţi l-a acuzat că a încasat bani din subvenţia pe suprafaţă în mod ilegal. Acesta a rămas cu pedeapsa totală de 6 ani şi 4 luni închisoare, fiind vorba de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru fapte din actualul dosar, plus alţi 4 ani dintr-o condamnare anterioară care era cu suspendare şi a devenit cu executare. Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedepsele aplicate în prima instanţă, adică Tribunalul Brăila, în noiembrie 2017, însă a schimbat puţin încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat Drăgan. Acesta este obligat la plata a peste 80.000 lei cu titlu de despăgubiri civile către APIA şi are instituit sechestru pe bunuri. Condamnatul Drăgan Adrian Mihail a fost pus în urmărire naţională şi internaţională.

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat pe Adrian Drăgan că a cerut bani de subvenţie de la APIA Brăila pentru un teren de aproape 86 de hectare asupra căruia nu mai avea dreptul să dispună întrucât proprietarul, o firmă aparţinând tatălui său (Drăgan Manea), era în faliment. În acest caz, dreptul de administrare fusese preluat de lichidator. Totuşi, după cum au arătat procurorii DNA, Drăgan a semnat un contract de arendă cu o întreprindere aparţinând soţiei sale.

În 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în concurs formal cu infracţiunea de înşelăciune (pentru campania 2013). Aceleaşi infracţiuni, comise în forma tentativei, au fost şi pentru campania 2014, toate faptele fiind comise în stare de recidivă postcondamnatorie, după cum arătau procurorii.

Mai precis, Drăgan, în calitate de reprezentant împuternicit al I.I. David Ana - Maria (soţia lui Adrian Drăgan), a obţinut subvenţii prin APIA, pentru un teren din Chiscani, în valoare de peste 80.000 lei, pentru campania agricolă 2013 şi urma să încaseze subvenţii şi pentru 2014. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au mai trimis în judecată, alături de Adrian Drăgan, şi Intreprinderea Individuală David Ana - Maria. Dacă pentru campania agricolă 2013 s-au alocat fondurile, pentru campania 2014, documentaţia a fost depusă la APIA, însă s-au constatat neregulile şi s-a oprit plata. APIA - Centrul Judeţean Brăila a formulat, în august 2014, o plângere penală la IPJ Brăila faţă de Drăgan Adrian - Mihail, în calitate de împuternicit al I.I. DAVID M.C. ANA - MARIA. La data de 16.10.2014, dosarul a fost declinat la DNA - Serviciul Teritorial Galaţi.

 

Client vechi al instanţelor

 

În urmă cu câţiva ani, fostul patron de la “Agrodunărea” a mai avut de dus o “luptă” cu procurorii de la Anticorupţie. În iulie 2012, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Adrian Mihail Drăgan la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. “Afaceristul” Drăgan a fost  acuzat că a cerut 12.000 de euro de la o societate din Brăila, pentru a o ajuta să câştige un proces. Inculpatul a formulat apel şi recurs în cauză, dosarul ajungând până la Înalta Curte, însă a rămas cu pedeapsa din prima instanţă.

În decembrie 2009, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Mihail Drăgan, acuzat că a pretins bani pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi, în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi din Brăila. SC “Eastern Agriculture” SRL depusese la APIA Brăila o cerere prin care solicita subvenţii pentru o suprafaţă de peste 1.600 ha, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR). APIA a dispus excluderea societăţii de la plăţi şi stabilirea unei sancţiuni de 265.349 lei, din cauza supradeclarării suprafeţei, însă firma s-a adresat Tribunalului Brăila, solicitând anularea deciziei. În noiembrie 2008, instanţa a admis acţiunea formulată de societate, însă APIA a declarat recurs, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, în martie 2009. Când urma să se dea pronunţarea, a intrat pe fir Adrian Drăgan, care l-a sunat pe administratorul firmei cu probleme. Drăgan a fost invitat la sediul societăţii “Eastern”, unde a stat de vorbă cu directorul tehnic. El i-a spus acestuia că, dacă vor să câştige procesul de a doua zi, să-i dea 12.000 euro, bani ce urmau să ajungă la trei magistraţi care făceau parte din completul de judecată. Directorul tehnic i-a spus că nu poate lua o decizie de unul singur, ci trebuie să discute mai întâi cu administratorul societăţii. După ce Adrian Drăgan a plecat, cei doi au hotărât să sesizeze DNA-ul - Serviciul Teritorial Galaţi. Anchetatorii au decis ca denunţătorul să-l contacteze pe Drăgan şi să-şi dea întâlnire a doua zi dimineaţa. A avut loc întâlnirea, însă procurorii DNA au intrat şi ei pe fir.

Administratorul “Agrodunărea TS” Brăila a mai fost o dată în vizorul procurorilor anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale. Societatea ar fi obţinut o subvenţie necuvenită în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu. Iniţial, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 5 ani de închisoare însă, ulterior, acesta  a fost achitat.

În toamna anului 2011, administratorul SC “Agrodunărea TS” Brăila, aflată în lichidare judiciară, a mai fost implicat într-un proces, el fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru abuz de încredere şi înşelăciune. Procurorii au stabilit că Adrian Drăgan şi-a înşelat partenerii de afaceri cu miliarde de lei vechi. Omul de afaceri a scăpat de acuzaţii, el fiind achitat, asta după ce instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, urmare a prescrierii răspunderii penale şi aplicării legii penale mai favorabile.
Categorie articol: 

Comentarii