Mergi la conţinutul principal
Brăilenii n-au unde să iasă la iarbă verde de 1 mai

Adio mici la grătar într-un loc de picnic autorizat!

• disputele dintre Primăria Brăila şi Primăria Chiscani pe tema administrării Lacului Sărat şi a terenurilor învecinate provoacă probleme neaşteptate • de exemplu, primarul Dragomir precizează că amenajarea legală a unui loc de picnic în pădurea de lângă Lacu Sărat nu mai poate fi făcută de Primăria Brăila, după ce instanţa a stabilit că terenul în cauză se află pe teritoriul administrativ al Chiscaniului • primarul din Chiscani spune că el ar fi vrut să amenajeze tradiţionalul loc de picnic, dar că nu poate, fiindcă terenul este, de fapt, proprietatea Ocolului Silvic Lacu Sărat • explicaţia acestuia e negată de Marian Dragomir • cert este că sunt toate şansele ca, de 1 mai, Brăila să nu aibă loc de picnic autorizat, astfel că brăilenii care vor încerca totuşi să prepare mici la grătar în pădurea Stejaru riscă amenzi substanţiale

 

Procesul câştigat de comuna Chiscani împotriva Primăriei Brăila, prin care i s-a recunoscut dreptul de administrare teritorială a Lacului Sărat şi a terenurilor din preajma acestuia, i-ar putea lăsa pe brăileni fără un loc de picnic autorizat. După cum se ştie, singurul spaţiu unde brăilenii puteau merge la tradiţionalul grătar de 1 mai fără a fi amendaţi era situat în pădurea din spatele Lacului Sărat. Primăria Brăila a amplasat acolo, în ultimii ani, de când a intrat în vigoare Legea Picnicului, toalete ecologice, tomberoane pentru depozitarea deşeurilor, o cisternă cu apă, precum şi câteva grătare pe care amatorii de ieşiri la iarbă verde să îşi poată prepara fripturile. Astfel, spaţiul respectiv întrunea condiţiile legale pentru a putea fi considerat loc de picnic autorizat. Anul acesta, însă, Primăria Brăila nu va mai amenaja nimic. “Ne pare rău, dar nu mai putem interveni pe acel spaţiu deoarece, după cum ştiţi, instanţa a stabilit că terenul respectiv se află pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani. Până la finalizarea procesului, Primăria Brăila a putut acţiona, deorece terenul se afla în litigiu. Acum este deja stablită administrarea teritorială, iar municipiul Brăila nu mai are dreptul să intervină. Normal, e de datoria comunei Chiscani să amenajeze acel loc de picnic, pentru că dumnealor au câştigat procesul, iar verdictul nu vine doar cu beneficii ci şi cu obligaţii”, ne-a declarat primarul Brăilei, Marian Dragomir, făcând trimitere către conflictul existent în prezent între Brăila şi Chiscani pe tema administrării Staţiunii Lacu Sărat. Reamintim că, deşi iniţial s-a vorbit despre o asociere între trei entităţi administrative - Chiscani, Brăila şi Consiliul Judeţean - astfel încât să poată fi atrase mai uşor fonduri europene pentru modernizare staţiunii, consilierii locali din Chiscani s-au răzgândit şi au votat împotriva asocierii.

În ceea ce priveşte situaţia locului de picnic pentru brăileni, primarul Dragomir ne-a spus că, în afară de terenul de pe marginea Lacului Sărat, nu mai există nicio posibilitate legală pentru Primăria Brăila de a amenaja un spaţiu care să întrunească toate condiţiile legale.

 

“Noi am vrea, dar n-avem cum!”

Contactat de reporterii noştri, Costică Cojea, primarul comunei Chiscani ne-a declarat că, în principiu, ar fi fost de acord să amenajeze locul de picnic de lângă Lacu Sărat, însă nu poate face acest lucru deoarece terenul în cauză este proprietatea Ocolului Silvic Lacu Sărat. “Dacă era terenul Primăriei Chiscani, amenajam noi locul de picnic. Chiar intenţionam să facem acest lucru, însă ne-am lovit de faptul că proprietarul spaţiului este Ocolul Silvic. Cei de la Ocol ne-au spus că ei sunt de acord să permită autorităţilor locale care solicită acest lucru să amenajeze locul de picnic şi că există deja o cerere formulată de Primăria Brăila”, ne-a declarat Cojea.

Informat despre declaraţia omologului său de la Chiscani, Marian Dragomir a replicat că Primăria Brăila făcuse cerere de amenajare a locului de picnic înainte de a se tranşa în instanţă problema teritorialităţii. “Acum lucrurile sunt clare: terenul e pe raza administrativă a comunei Chiscani, iar singurii care pot interveni acolo sunt cei de la Chiscani. Noi n-am mai înaintat nicio cerere către Ocolul Silvic”, a subliniat Dragomir.

Problema e că, potrivit legii, grătarele pot fi făcute doar în locurile de picnic autorizate. Cei care folosesc grătare pentru mici în spaţii neamenajate riscă amenzi substanţiale din partea Gărzii de Mediu, Jandarmeriei şi altor organe de control.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro