Mergi la conţinutul principal

2.100 de brăileni vor la tratament balnear. Casa de Pensii Brăila are doar 1.669 bilete

• până în prezent, au fost vândute însă doar 384 bilete, deoarece nu toate unităţile balneare sunt de stat, iar în cazul celor private a trebuit organizată licitaţie, procedurile încheindu-se abia recent

 

La Casa Judeţeană de Pensii Brăila au fost înregistrate 2.100 de cereri din partea brăilenilor pentru bilete de tratament în diferite staţiuni balneare, în funcţie de suferinţele fiecăruia şi recomandările medicilor. Numărul cererilor este însă mult mai mare decât numărul de bilete de tratament ce a fost repartizat de la Bucureşti pentru CJP Brăila. Potrivit reprezentanţilor Casei, judeţul nostru a primit 1.669 bilete de tratament pentru anul 2018. Până în prezent, au fost vândute doar 384 de astfel de bilete, potrivit datelor furnizate de CJP către Prefectura Brăila, în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice ale judeţului nostru. Diferenţa dintre numărul cererilor şi biletele vândute este dată de faptul că unele unităţi balneare sunt private, iar la mijloc intervin licitaţiile în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Pentru anul 2018, statul a alocat 344.237.000 lei, urmând ca din această sumă să fie asigurate maxim 204.416 bilete de tratament balnear, potrivit aceleiaşi informări a CJP Brăila.

“Se asigură un număr maxim de 59.527 locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, pentru unităţile proprii ale Casei Naţionale de Pensii Publice, respectiv T.B.R.C.M. S.A. care deţine în proprietate 13 complexe balneare, situate în Amara (jud. Ialomiţa), Bala (jud. Mehedinţi), Bizusa (jud. Sălaj), Buziaş (jud. Timiş), Covasna (jud. Covasna), Geoagiu Băi (jud. Hunedoara), Lacu Sărat (jud. Brăila), Moneasa (jud. Arad), Nicolina (jud. Iaşi), Pucioasa (jud. Dâmboviţa), Sărata Monteoru (jud. Buzău), Olăneşti (jud. Vâlcea) şi Băile 1 Mai-Oradea (jud. Bihor)”, se mai menţionează în acelaşi document.

Tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear este de 1.684 lei, la categoria 2 stele, respectiv, 1.764 lei, la categoria 3 stele sau 4 stele. Durata sejurului unui bilet este de 16 zile.

Cele mai solicitate staţiuni sunt: Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Mangalia, Băile Herculane, Slănic Moldova, Vatra Dornei, Olăneşti şi Eforie Nord.

 

Aproape 7 milioane lei pentru biletele de tratament în Staţiunea Lacu Sărat

Pentru Brăila, alocarea aferentă acestui an în cadrul Programului Naţional privind asigurarea serviciilor de tratament balnear, cazare şi masă în regim de pensiune pentru beneficiarii biletelor de tratament balnear eliberate de Casa Naţională de Pensii Publice este de aproape 7 milioane lei, fără TVA. Acest buget va fi împărţit, ca şi în anii trecuţi, de către cei doi mari jucători pe piaţa HORECA din Staţiunea Lacu Sărat Brăila, mai precis “Unita Turism Holding” SA şi “Nelisim Prod” SRL. Primul administrează în Staţiunea Lacu Sărat Complexul balnear “Flora”, hotelul “Lacu Sărat” şi campingul cu acelaşi nume, toate structurile de cazare fiind încadrate la două stele, în timp ce “Nelisim Prod” deţine Hotelul “Mara”, încadrat la trei stele. Potrivit datelor publicate recent în SEAP, valoarea estimată de la care a plecat licitaţia din acest an a fost de 7.068.400 lei, fără TVA, iar atribuirea s-a făcut la preţul de 6.975.020 lei, fără TVA.

La nivel naţional, valoarea tuturor contractelor încheiate în cadrul acestei achiziţii publice cu cele aproape 70 de societăţi comerciale care administrează hoteluri şi baze de tratament este de 230,78 milioane lei. În contul acestei sume, Casa Naţională de Pensii va acorda pensionarilor bilete de tratament pentru staţiuni balneoclimaterice din România, în serii de 18 zile per sejur. Printre principalele afecţiuni pentru care se efectuează tratament sunt cele reumatismale, cardiovasculare, digestive, afecţiuni ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, precum şi afecţiuni ginecologice. Potrivit anunţului de atribuire perioada de valabilitate a contractelor încheiate la nivel naţional în cadrul programului “Bilete de tratament pentru pensionari” aferent acestui an este de 7 luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro