Mergi la conţinutul principal
#100 de zile de mesaje preventive

116000 - Linie telefonică de urgenţă pentru copiii dispăruţi

Prin intermediul liniei telefonice 116000 apelurile privind dispariţia unui copil sunt preluate de operator, care, concomitent cu anunţarea Poliţiei, oferă îndrumare şi ajutor persoanelor în grija cărora se află copilul dispărut, dar şi sprijin în desfăşurarea cercetărilor pentru găsirea acestuia.

Este o linie telefonică gratuită, care poate fi apelată oricând pentru sesizarea unei dispariţii de minori.

În prezent, în România, serviciul telefonic este gestionat de Asociaţia Telefonul Copilului asociaţie ce poate fi accesată la: www.telefonulcopilului.ro sau 116111.ro, anterior fiind în administrarea organizaţiei neguvernamentale Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS.

Totodată, trebuie precizat că numărul 116000 este rezervat în toate statele membre ale Uniunii Europene pentru servicii sociale identice.

 

Ce trebuie să ştie orice părinte/reprezentant legal al minorului, atunci când se confruntă cu întârzierea nejustificată sau dispariţia copilului:

- în primul rând, să nu intre în panică atunci când sună la instituţiile abilitate pentru semnalarea dispariţiei, astfel încât să poată răspunde cât mai prompt şi mai exact la întrebările operatorului;

- păstrarea calmului este deosebit de importantă, facilitând comunicarea principalelor elemente către operator: vârsta şi semnalmentele copilului,  locul dispariţiei - dacă se cunoaşte, perioada scursă de la sesizarea dispariţiei, relatarea posibilelor conflicte avute anterior cu minorul, numele şi numere de telefon ale prietenilor apropiaţi minorului sau ale părinţilor acestora, locuri preferate de minor;

- să colaboreze cu instituţiile abilitate cărora le-a sesizat dispariţia pe tot parcursul anchetei, până la găsirea copilului.

 

Deosebit de importantă pentru desfăşurarea în condiţii optime a căutărilor şi realizarea conexiunilor în vederea găsirii minorilor este şi atitudinea părintelui pe parcursul anchetei, să nu intervină sau să încerce să rezolve situaţia, dacă intervenţia şi sprijinul nu-i sunt solicitate de personalul specializat şi autorizat în găsirea copilului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro