Mergi la conţinutul principal

„Scriitorii" din puşcării şi „penalii" din afara lor

Scriitorii din închisori nu sunt singuri! În spatele lor sunt rectori, înalte feţe bisericeşti, profesori cu reputaţie şi persoane publice cunoscute! Aceştia au girat în ultimii ani lucrări ştiinţifice scrise în penitenciar de sute de condamnaţi pentru corupţie, trafic de droguri şi chiar omor calificat. Lista coordonatorilor a fost dată publicităţii de Ministerul Justiţiei, îngrijorat de amploarea pe care a luat-o fenomenul, potrivit TVR. În ultimii 5 ani, numărul cărţilor scrise în puşcăriile României a crescut de cel puţin... 100 de ori!
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, cel mai prolific coordonator de literatură ştiinţifică de penitenciar este decanul Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea Hyperion, Ion Marin.
În ultimii 2 ani, acesta a semnat 21 de recomandări, inclusiv pentru Sorin Roşca Stănescu sau Dan Diaconescu. Fost jurnalist la Scânteia/Adevărul, Ultima oră, fost director la publicaţia Atac, fost membru în CA al TVR , dar şi colaborator OTV, Ion Marin a atestat şi importanţa temelor alese de alţi condamnaţi pentru lucrările lor ştiintifice.
În top urmează rectorul Universitatii de Educaţie Fizică şi Sport, Viorel Cojocaru. Cu îndrumarea sa şi-au descoperit vocaţia ştiinţifică şi şi-au scurtat substanţial pedepsele MM Stoica, familia Becali, Gică Popescu şi chiar Cristian Borcea.
Cea mai mare surpriză de pe lista ministerului este însă fostul procuror militar Dan Voinea, părintele dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei. Acesta a girat 4 lucrări scrise de Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie şi grup infracţional organizat.
„Eu îl cunosc pe el de când era militar. A lucrat după Revoluţie la cabinetul procurorului general şi avocatul lui a venit să-i fac o caracterizare. A avut teme diferite - despre terorism, siguranţa naţională, el avea cultura acestor lucruri ca militar. Am acceptat să-i dau caracterizarea şi chiar l-am lăudat că a avut astfel de preocupări în penitenciar", a declarat Dan Voinea pentru ştirile TVR.

Neţoiu - o carte în nici 2 săptămâni

Dan Voiculescu are o compatibilitate ştiinţifică de invidiat cu decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale de la ASE, Dumitru Miron. Acesta l-a ghidat în 8 din cele 10 cărţi scrise în mai puţin de 2 ani.
Alţi condamnaţi sunt însă şi mai rapizi. Gigi Neţoiu, de exemplu, a scris o monografie despre economia agricolă a Olteniei în mai puţin de 2 săptămâni. Viteza nu a pus-o însă pe gânduri pe profesoara care i-a coordonat 4 scrieri ştiinţifice.
Eu am văzut materialul pe parcursul mai multor luni. A lucrat la material, mie mi-a arătat mai multe manuscrise, în mai multe rânduri. I-am recomandat mai multe materiale, s-a discutat asupra structurii lucrării, a declarat Anica Iancu, conferenţiar.
Mentoratul ştiinţific pentru condamnaţi a tentat şi înalte feţe bisericeşti.
Autorul Gigi Becali a beneficiat în penitenciar de îndrumarea a 2 ierarhi: Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, şi Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Largheţea cu care mulţi profesori girează lucrările condamnaţilor a ajuns în atenţia ministrului Justiţiei.
În ultimii ani, fenomenul literaturii ştiinţifice în penitenciare a explodat pur şi simplu. Dacă între 2007 şi 2010 producţia era de o carte pe an, în 2015 s-au publicat 331 de lucrări. Fiecare titlu scurtează pedeapsa autorului cu 30 de zile.

Dinel Staicu - 10 cărţi

Omul de afaceri Dinel Staicu, trimis după gratii pentru nouă ani, în cazul fraudării Transgaz cu 11 milioane de euro, a scris zece cărţi în închisoare. Asta înseamnă că şi-a redus pedeapsa cu zece luni, câte una pentru fiecare lucrare.
Tot cu zece cărţi se mândreşte şi fostul senator Dan Voiculescu. Închis din august 2014, în penitenciarul Rahova, el a scris cărţi precum Omenirea încotro, A patra cale, Dezvoltarea economică durabilă sau Teoria Valorii. Fostul demnitar a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institului de Cercetări Alimentare.
Dan Diaconescu a fost condamnat în martie 2015 la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. A reuşit să scrie, în mai puţin de un an, cinci cărţi, cele mai multe despre televiziune. Fostul jurnalist a analizat rolul social al mass-media, dar dă şi sfaturi despre realizarea talk-show-urilor.
Cristian Borcea a scris două lucrări ştiinţifice. Cel mai răsunător titlu este „Am fost preşedintele unui vis - Dinamo Bucureşti".

Cine sunt coordonatorii

- Deţinuţi: Victor Becali, Ioan Becali, Cristian Borcea, Mihai Stoica, George Becali
Număr lucrări: 11
Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Viorel Cojocaru, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport
- Deţinuţi: Sorin Roşca Stănescu, Dan Diaconescu, Dumitru Rebegea, Mihail Vasile, Dan Păsat
Număr lucrări: 21
Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Ion Marin, Universitatea Hyperion
- Deţinut: Cătălin Voicu
Număr lucrări: 5
Coordonator lucrări: conf. univ. dr. Dan Voinea, fost procuror militar
- Deţinuţi: Gabriel Bucica, George Becali
Număr lucrări: 3
Coordonator lucrări: IPS Teodosie, Mitropolitul Dobrogei
- Deţinut: George Becali
Număr lucrări: 1
Coordonator lucrări: IPS prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului
- Deţinut: Dan Voiculescu
Număr lucrări: 5
Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Dumitru Miron, ASE Bucureşti
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că va analiza dacă lucrările ştiinţifice care le-au adus multor deţinuţi eliberarea condiţionată au fost realizate cu respectarea procedurilor legale. Mai mult, Prună a promis sancţiuni dure în cazul încare va constata că vreuna din cele 331 de astfel de lucrări scrise anul trecut a depăşit cadrul legal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro