Mergi la conţinutul principal

„Omulețul din perete”, de Marian Coman: o nouă ediție cu ilustrațiile scriitorului și un text nou

și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? – aceasta e întrebarea sub imperiul căreia se citesc prozele din volum, toate în registrul realist al cotidianului care alunecă uneori discret, alteori abrupt, spre straniu, oniric, fantastic sau metaliteratură • cartea a fost distinsă cu Premiul Vladimir Colin 2021 pentru ”Cel mai bun volum New Weird/ Dark fantasy/ Gothic/ Horror” și este disponibilă în librăriile din toată țara și online pe site-ul Editurii Nemira

 

Editura Nemira anunță lansarea celei de-a doua ediții a volumului „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”, al scriitorului brăilean Marian Coman, îmbogățită cu un text nou, dar și cu ilustrațiile autorului, oferind astfel perspective noi de lectură, dar și acces la viziunea unică a scriitorului asupra lumii fantastice pe care o creează.

Cartea distinsă cu Premiul Vladimir Colin 2021 pentru ”Cel mai bun volum New Weird/ Dark fantasy/ Gothic/ Horror” va putea fi (re)descoperit în imprintul n’autor, colecția de proză românească contemporană, coordonată de Eli Bădică.

„M-am bucurat că din 2019, de la prima ediție, dintr-un motiv sau altul, poveștile mele sumbre au continuat să-și găsească drumul spre cititori. Au fost câteva prelungiri de tiraje, iar anul acesta, Eli Bădică mi-a propus publicarea unei noi ediții, cu o nouă copertă, în hainele imprintului N'autor. M-am întrebat cu ce aș putea veni în plus față de ediția din 2019 și am ajuns să mă gândesc la primele lucruri pe care le-am publicat: câteva desene, în urmă cu vreo 30 de ani. Am continuat, de atunci, să desenez sporadic, în joacă, doar pentru mine. Mi-a trecut prin minte, așadar, că aș putea face asta, că aș putea desena. Și am desenat. Însă vreau să fie limpede: nu am pretenții de artist – grafica mea este needucată, instinctuală, sălbatică. Am încercat să construiesc niște stări, niște «peisaje mentale», cum spunea un prieten, în armonie cu fiecare poveste cuprinsă în volum. Noua ediție are și un text în plus, o poveste scrisă în timpul pandemiei, poveste care s-a așezat firesc în universul cărții, chiar la început”, declară Marian Coman.

 

Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi?

Și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? – aceasta e întrebarea sub imperiul căreia se citesc prozele din volum, toate în registrul realist al cotidianului care alunecă uneori discret, alteori abrupt, spre straniu, oniric, fantastic sau metaliteratură.

Cala, o femeie superbă și misterioasă, în jurul căreia se învârtesc multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire inedită. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme și comori. Mile, un băiat dintr-un internat, care cunoaște un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care își dau mâna și te ghidează într-o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi?

Volumul este disponibil în librăriile din toată țara și online pe site-ul Editurii Nemira. Trailerul cărții poate fi descărcat AICI.

 

Despre ”Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”

„Citind cartea lui Marian Coman, ai impresia că Stephen King dă drumul unui balon roșu printr-o gaură de iepure care conectează suburbia americană de satul și litoralul românesc. Suprafața balonului său narativ se impregnează de a lungul acestui traseu filtru de textualism, metaficțiune, onirism și fantastic. Cu scene parcă desprinse dintr un film de M. Night Shyamalan sau Guillermo del Toro, dar și cu o nostalgie discretă, scrisă într un registru realist stăpânit excelent, lui Marian Coman îi reușește grația pasului pe sârmă, dar și forța săpăturii narative de tip șvaițer, care perforează textul și interconectează poveștile între ele, spre un final în care zidurile se transparentizează.“ (Tudor Ganea)

„Adevărul gol goluț e că tocmai ai deschis o carte fabuloasă. Poveste după poveste, personaj după personaj, întâmplare după întâmplare, ilustrație după ilustrație, Marian Coman construiește în Omulețul din perete și alte povestiri fantastice un întreg univers, palpitant, așa cum numai un prozator autentic o poate face. Protagoniștii săi, marginali cu toții, vor ajunge în galeria ta de personaje memorabile, îmbinarea extraordinară a realismului cu fantasticul te va năuci, iar finalul, vai!, finalul te va neliniști.“ (Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor)

 

Despre Marian Coman

MARIAN COMAN s-a născut în 1977 la Mangalia. A trăit, însă, o lungă perioadă la Brăila, unde a fost jurnalist în presa scrisă și televiziune. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus și scenaristul benzilor desenate ”Harap Alb continuăși ”Tinerețe fără bătrânețe”. A renunțat la presă în 2014 și, vreme de mai bine de trei ani, a trăit scriind proză și scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A mai scris volumele ”Nopți albe, zile negre” (2005), ”Testamentul de ciocolată” (2007), ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” (2008), ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor” (2015) și ”Haiganu. Furia Oarbă” (2017) și scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În 2018, s-a alăturat echipei Editurii Nemira, unde coordonează imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy și Thriller și imprintul Nezumi, precum și producția de cărți audio. În prezent, locuiește în București și este membru PEN Club România și Science Fiction & Fantasy Writers Association (SFWA).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro