Mergi la conţinutul principal

„Eu sunt un trubadur, care cântă pe scene de 58 de ani”

* susține Nicușor Mocănescu, mesager al culturii românești în Italia

 

Interpret de romanțe, multe dintre ele pe versurile lui Mihai Eminescu, profesor de canto popular, dar și rapsod, Nicușor Mocănescu este mesagerul culturii românești în Italia, unde organizează diverse manifestări în care este omagiat Poetul nepereche. Când vine la Brăila, în doar câteva zile, organizează evenimente culturale, printre care și spectacolul „LA UN CEAI CU EMINESCU”, desfășurat recent la Biblioteca Județeană „PANAIT ISTRATI”.

 

- Recent, la Biblioteca Județeană “PANAIT ISTRATI” a avut loc un spectacol dedicat lui Mihai Eminescu, un eveniment la care au participat tineri pensionari, actori amatori care apreciază opera Poetului Național. De unde și cum a apărut ideea unui astfel de spectacol, în care ați jucat mai multe roluri importante?

- Ideea a pornit de la fosta actriță Claudia Bratu și mă exprim cu „fosta actriță” pentru că sunt câțiva ani de când ea nu mai activează ca actriță, dar a semnat regia spectacolului „LA UN CEAI CU EMINESCU”, a fost ideea ei, la doi ani de la apariția primei ediții a acestui spectacol.

 

- Cine sunt protagoniștii acestui spectacol?

- Protagoniștii acestui spectacol sunt câteva doamne amatoare, trecute de 60 de ani, care sunt îndrăgostite de poezia lui Eminescu și de opera lui.

 

- Sunt doamne care frecventează Clubul 60 plus, din cadrul Bibliotecii Județene și care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment. În cât timp a fost pregătit acest spectacol?

- Acest spectacol a fost pregătit într-o săptămână, cu doar șase repetiții, făcute la Biblioteca Județeană, cât și acasă la una din protagoniste, dar am avut înțelegere din partea conducerii bibliotecii, care ne-a pus la dispoziție Sala „FĂNUȘ NEAGU”, unde s-a și desfășurat spectacolul.

 

- Pentru cei care nu vă cunosc încă și nu au ascultat romanțele interpretate de dumneavoastră, aș vrea să îmi spuneți cine este persoana care a demarat inițiativa unui „CEAI CU EMINESCU” la acest început de an?

- Eu sunt un trubadur, tare îmi place să folosesc această expresie. Sunt un trubadur care cântă pe scene de 58 de ani. Aveam 3 ani când cântam pe scenă „RADU MAMII” și „HAI DUNĂREA MEA”, melodii pe care le-am învățat de la tatăl meu, tenor de excepție, care a activat în cadrul corul Filarmonicii „LYRA” și în cadrul corului „ARMONIA”, unde a cântat peste 40 de ani, cât și în corul Șantierului Naval, unde lucra. Trebuie să vă spun că noi, la origine suntem din județul Ialomița, comuna Făcăieni, pe malul râului Borcea, afluent al Dunării, de acolo de unde marele Dan Moisescu, un înaintaș care face parte din generația de aur a interpreților de folclor tradițional românesc, a fost dascăl în comuna în care m-am născut. La acea vreme, tatăl meu era director al Căminului cultural din localitate, iar mama mea, Marioara Mocănescu era instructor al formației de dansuri populare din comună. Acolo s-au cunoscut, tatăl meu a învățat să cânte de la marele Dan Moisescu, iar eu am învățat să cânt de la tata.

 

- Dumneavoastră ați fost profesor de canto, dar drumul către afirmare nu a fost foarte lin. Cine v-a îndrumat pașii către canto popular?

- Am predat canto popular, am fost profesor asociat al Școlii Populare de Arte, am activat zece ani ca instructor cultural la Casa Tineretului, unde pregăteam soliștii vocali și am avut mari satisfacții că, tineri pe care eu îi pregăteam vocal, veneau cu premii de la festivaluri județene și naționale de folclor.

 

- De o bună bucată de vreme, dumneavoastră reprezentați pentru Brăila și pentru România diaspora. Ce înseamnă acest lucru?

- Da, trebuie să vă spun că activitatea mea cultural-artistică a fost, este și va fi încontinuu, iar în Italia, acum, viața mea este reprezentată prin faptul că eu sunt consilier cultural al Asociației Socio-Culturale Theatre Diaspora, a Comunității Românilor din Genova.

 

- Ce fel de activități organizați în cadrul acestei societăți culturale din Genova?

- Asociația Socio-Culturală Theatre Diaspora organizează, de 5 ani, fără întrerupere, comemorarea lui Mihai Eminescu la Genova. A  organizat spectacole de muzică populară, cu invitați din țară, pe cheltuiala asociației, care este non profit.

 

- De ce Eminescu?

- Știți și dumneavoastră, Eminescu a trecut prin Italia și a creat o bună parte din opera lui în Italia.

 

- Peste câteva zile vă întoarceți în Italia. Cum este primit acolo Poetul nostru național și ce mesaj aveți pentru brăileni și pentru cei de pretutindeni, care iubesc opera lui Eminescu?

- Mesajul meu este ca nimeni, niciodată, să nu lase să treacă zilele de 15 ianuarie și 15 iunie fără să îl omagieze pe Eminescu, pentru că Poetul este nemuritor. Cu ani în urmă, în 2009, în timp ce îl comemoram pe Eminescu în Regio Calabria, am avut o surpriză foarte mare. La eveniment au participat personalități italiene, care au recitat din Eminescu în limba română, iar acest lucru m-a bucurat foarte mult.

 

- Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru opera lui Eminescu și pentru romanțe, știind că multe dintre cântecele pe care le interpretați sunt pe versurile Luceafărului?

- Eu sunt absolvent al Școlii Populare de Arte din Brăila, din anul 1978 și fac parte din prima generație de elevi a remarcabilei profesoare de canto Mariana Iordache și am studiat trei ani canto, după care am mai făcut încă un an, pentru a frecventa cursurile doamnei Iordache, iar în ultimul an am studiat romanțe.

 

- În timp, la rândul dumneavoastră, ați predat lecții de canto.

- Da, am fost profesor de educație muzicală și am predat canto popular, pentru că am fost influențat de muzica părinților mei și aș vrea să îi încurajez pe toți tinerii să meargă la Șoala Populară de Artă și să frecventeze cursurile, să-și cultive talentul și pentru a promova cultura.

 

- Ar trebui să amintim că sunteți nu doar un trubadur, ci ați participat și câștigat mai multe concursuri și festivaluri pe plan național, sunteți laureat al „CRIZANTEMEI DE AUR”.

- Da, în anul 1983, când aveam doar 24 de ani, doamna Mariana Iordache, profesoara mea de canto, a primit regulamentul festivalului „CRIZANTEMA DE AUR” și m-a îndemnat să particip și eu. Am participat la festival, iar Doamna Romanței Românești, Ioana Radu, care a înființat „CRIZANTEMA DE AUR”, era de principiu că, la un festival de romanțe ar trebui să participe concurenți cu vârsta de peste 40 de ani, pe mine m-a acceptat la preselecție și am obținut chiar Premiul special al juriului. Am cântat două romanțe – „MÂNDRA MEA DE ALTĂDATĂ” și „VIOARA”, romanță compusă de regretata Mia Braia, sora Ioanei Radu. Dar, vreau să vă spun că sunt laureat al mai multor festivaluri județene, interjudețene și naționale de folclor tradițional și laureat al festivalului rapsozilor Petrea Crețu Șolcan, unde am cântat o variantă a baladei Chira Chiralina, dar și la Concursul național Columnele Independenței, în 1987, când am participat și am reprezentat Brăila alături de corul Liceului Pedegogic, dirijat de profesor Marcica Lupu și de poeta Adriana Sitaru. Atunci, la concursul organizat în colaborare cu Televiziunea Română, baladistul din Brăila era Nicușor Mocănescu.

 

- Felicitări pentru toate rezultatele dumneavoastră și succes pe viitor!

(A consemnat Tudorița TARNIȚĂ)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro