Mergi la conţinutul principal

„Argonautas” - legenda „Lânii de aur” într-o fascinantă coproducție româno-coreeană

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila aduce în fața publicului una dintre cele mai frumoase povești din mitologia greacă - Legenda argonauților și a Lânii de aur, spusă de șapte actori români și șase actori coreeni. Vorbim despre spectacolul „Argonautas” de Darko Lukic, regia Mihai Constantin Ranin, o coproducție a Teatrulul „Tony Bulandra” Târgoviște, instituție ce are proiecte tot mai ambițioase, și Asociația Teatrelor din Coreea. Spectacolul se anunță a fi unul fascinant, „Argonautas” fiind o revalorizare a expediției argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au plecat în căutarea Lânii de Aur. Spectacolul este o metaforă pentru odiseea omului modern care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poată numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.

„Argonautas” a avut premiera pe 3 iunie 2023, s-a jucat de două ori acasă, la Târgoviște, a călătorit apoi la Festivalul Național al Teatrelor din Coreea de Sud (Jeju Island, 20 iunie 2023), iar pe 26 septembrie 2023 spectacolul vine în orașul de la Dunăre.

 

Mircea Silaghi: „Spectacolul acesta este că a ieșit dintr-un soi de ciocnire a unor feluri foarte diferite de a face lucrurile”

”Cel mai interesant lucru pe care lumea trebuie să îl știe despre «Argonautas» este că a ieșit dintr-un soi de ciocnire a unor feluri foarte diferite de a face lucrurile. Noi suntem mai pe instinct, pe inspirație, avem momente cum se zice. Coreenii sunt foarte preciși, foarte exacți. Și asta a fost un lucru bun pentru că s-a combinat ludicul pe care îl aducem noi cu precizia pe care o aduc ei. Spectacolul în sine cred că e o combinație foarte spumoasă între o poveste clasică și momentele de coregrafie. Un alt lucru interesant este că mulți români cred că știu povestea lui Iason și lâna de aur. În Coreea habar n-aveau de această legendă, nu e în cultura lor. Dar toate s-au îmbinat și, din câte am înțeles de la cei care l-au văzut, nu o spun eu, a rezultat în cele din urmă un show spectaculos”, ne-a povestit actorul Mircea Silaghi.

Despre personajul pe care îl interpretează în spectacol, Iason, acesta ne spune: „E cel care trece prin toată povestea și prin toate stările. Pleacă de la aroganță, dorință de a se împlini și în cele din urmă ajunge să înțeleagă că de fapt nu averea, nu faima și nu celebritatea sunt cele care îl definesc și care îl fac fericit. Practic e povestea unui om care ajunge să moară singur din prea mult egoism”.

 

Liviu Cheloiu: „Este prima coproducție româno-coreeană care s-a făcut vreodată

„Limba română nu seamănă cu limba coreeană și limba coreeană cu limba română și atunci ne-a fost greu la început. Dar ușor, ușor, repetând, am început să prindem muzicalitatea și sunetele. Și am găsit un limbaj comun până la urmă și a ieșit acest spectacol. Ar trebui ca lumea să vină să îl vadă în primul rând că este o coproducție româno-coreeană. Nu cred că s-a mai văzut. Este prima coproducție româno-coreeană care s-a făcut vreodată. Este un concept interesant, fiecare actor vorbește în limba lui și ne întâlnim pe scenă, iar publicul înțelege informația, firul roșu al poveștii. De asemenea, în spectacol putem să urmărim și ultimele coregrafii ale coregrafului Hugo Wolff, care, din păcate, nu mai este printre noi. Este un omagiu adus acestuia, ne-a spus și Liviu Cheloiu, actor de peste 20 de ani al Teatrulul „Tony Bulandra” Târgoviște.

 

Mc Ranin (regizor): „Indiferent de țara în care te-ai născut, de limba ta, trebuie să recunoaștem că suntem tributari ideii de poveste”

Și România și Coreea încearcă să-și afirme identitatea culturală într-o lume orientată spre globalizare. În acest joc al istoriei, în prezent, teatrul are rolul său, pentru a restabili echilibrul în societate, prin educație, prin estetica sa. Indiferent de țara în care te-ai născut, de limba ta, de starea de călător descoperitor de noi locuri și oameni… trebuie să recunoaștem că suntem tributari ideii de poveste. Povestea umple cu frumos golul lăsat de război. Povestea face viața mai lesne de trăit. (...) «Argonautas» este o călătorie româno-coreeană plină de curaj și sens artistic. Spectacolul are elemente de teatru-dans, teatru-imagine, dar mai ales se încearcă o sugerare a incantației antice prin texte rostite magic în două limbi, se încearcă o ritualizare a actului teatral, acolo unde muzica, gestul și cuvântul se întâlnesc”. (regizorul Mihai Constantin Ranin)

 

Spectacolul „Argonautas” se va juca marţi, 26 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Mare. Bilete se găsesc pe site-ul www.blt.ro sau la agenția teatrală.

 

Distribuție: Mircea Silaghi, Andreea Tănase, Oana Marcu, Radu Câmpean, Euiryeong Lee

Cristian Olaru, Hyeonggun Kim, Alex Iezdimir, Sanghoon Kang, Eunju Lee, Taeyoon Kim, Marie Shim, Liviu Cheloiu.

Coregrafie: Hugo Wolff

Coordonator echipa coreeană: Jeungwoo Son

Texte culese și adaptate de Darko Lukic și Mc Ranin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro