Mergi la conţinutul principal

“Mureş”, fosta navă de protocol a familiei Ceauşescu, îşi schimbă vopseaua

• nu este vorba despre lucrări complexe, ci doar despre vopsirea părţii prova, operaţiune care se desfăşoară în mod curent, aproape în fiecare primăvară • deşi are peste 30 de ani vechime, vasul construit special pentru soţii Ceauşescu se prezintă în continuare în condiţii foarte bune • din păcate, nava nu este inclusă în circuitul turistic şi nu poate fi vizitată de civili, ea fiind folosită doar pentru misiuni de protocol ale Forţelor Navale

 

În ultimele zile, nava-comandament “Mureş”, fosta navă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu, este revopsită în partea din faţă. Lucrarea este executată de militarii Secţiei Logistice a Bazei Navale şi, după cum ne-a explicat locotenent comandorul Alin Dogaru, comandantul vasului, se înscrie în cadrul reparaţiilor curente, făcute în fiecare primăvară. “Se vopseşte parapetul din prova navei. Este o operaţiune făcută în mod curent, la ieşirea din sezonul rece. I-am putea spune curăţenia de primăvară. De alte reparaţii, mai complexe, nu este nevoie momentan”, ne-a declarat lt. cmd. Alin Dogaru.

Ultima reparaţie capitală a avut loc în 2013, la un şantier naval din Constanţa, unde nava a fost andocată pentru a i se înlocui porţiunile de tablă afectate de trecerea vremii. Tot atunci, i s-a modernizat şi partea de navigaţie, primind aparatură de bord nouă şi performantă.

În rest, cu foarte mici excepţii, tot ce se află pe nava “Mureş” este original. Mobilierul, tapetul, carpetele sunt cele cu care vasul de croazieră a fost lansat la apă, în 1986, din şantierul naval Olteniţa. Doar câteva televizoare de ultimă generaţie şi aparate de aer condiţionat plasate discret în saloanele de lucru sunt dovezi ale trecerii anilor.

Vasul are 96 metri lungime, 14 metri lăţime, 18 m înălţime şi 2,4 m pescaj, iar cele trei motoare principale, a câte 2.465 cai putere fiecare, îl pot propulsa cu o viteză maximă de 30 km/h. Puntea este structurată pe trei nivele, pe ultimul fiind amenajat inclusiv un heliport. Spaţiile de protocol ocupă etajul I, unde se află patru apartamente şi 12 cabine, iar etajul II este împărţit de două saloane. Unul dintre acestea are suprafaţa de 231 metri pătraţi, fiind o adevărată sală de bal - cea mai mare încăpere fără stâlpi de susţinere construită pe o navă românească. Celălalt salon ocupă “doar” 110 mp. Pereţii sînt acoperiţi de tapet fin şi decoraţi cu tablouri oferite, la vremea respectivă, de Uniunea Artiştilor Plastici. Graţie finisajelor extraordinare, chiar şi acum, după mai bine de 30 de ani de exploatare, interiorul navei arată aproape la fel ca în prima zi. Nimeni nu mai ştie exact la cât s-a ridicat investiţia dar, cu siguranţă, dacă ar fi să ne raportăm la banii actuali, ar fi vorba de multe milioane de euro.

Celor doi soţi Ceauşescu li s-au rezervat, la etajul I, cîte un apartament individual. Al Elenei era tapetat în roz, al lui Nicolae în bej. Ambele şi-au păstrat înfăţişarea iniţială iar mobilierul este cel original, format din pat, masă şi fotolii, toate albe, diferenţa dintre cele două încăperi fiind dată de o masă de toaletă plasată în apartamentul Elenei. Băile celor două apartamente sunt dotate cu cadă şi chiuvetă, iar bateriile au o culoare aurie. Lasă impresia că sunt din aur, însă este vorba doar despre un inox acoperit cu o vopsea specială.

Toate aceste minuni nu sunt, însă, accesibile publicului larg. În prezent, nava “Mureş” se află în dotarea Forţelor Favale, cu comandamentul la Constanţa, iar principala sa menire este găzduirea unor activităţi de protocol ale Ministerului Apărării Naţionale. Fosta navă prezidenţială a lui Ceauşescu nu este inclusă în circuitul turistic, ca urmare nu poată fi vizitată de civilii care şi-ar dori acest lucru. Reprezentanţii Marinei spun că introducerea în circuitul turistic ar presupune cheltuieli suplimentare, necesitând şi o creştere a personalului care deserveşte nava în prezent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro