Mergi la conţinutul principal
#100 de zile de mesaje preventive

“Ghicitoarele” vă lasă fără bijuterii de valoare

Escrocii au reuşit dintotdeauna să facă un veritabil stil de viaţă din a obţine venituri ilicite pe seama naivităţii semenilor.

Una dintre metodele care prind foarte bine, îndeosebi la doamne şi domnişoare, este convingerea acestora cu privire la faptul că le pot ghici viitorul, le pot face ori dezlega descântece, la final, victimele rămânând “ca prin farmec”, fără bijuterii de valoare.

Astfel, “ghicitoarele” îşi oferă serviciile pentru sume modice şi conving victimele să îşi pună bijuteriile într-un şerveţel sau o batistă, pentru a le descânta. Pentru ca “descântecul” să aibă efect, victimelor li se spune la final să nu deschidă batista o anume perioadă, interval în care ghicitoarea are suficient timp pentru a dispărea din câmpul infracţional. Surpriza neplăcută pentru victimă apare când, în locul bijuteriilor, în şerveţel sau batistă găsesc, de cele mai multe ori, pietricele sau bijuterii fără valoare.

În alte situaţii, pretinşi urmaşi ai lui Cioabă abordează pe stradă femei, sub pretextul că doresc să le ofere de pomană bijuterii din aur, pentru sufletul “regelui”. Le conving să-şi dea jos bijuteriile personale pentru a le proba pe cele oferite şi împachetează podoabele acestora în şerveţele sau batiste. Profitând de neatenţia doritoarelor de chilipiruri, înlocuiesc şerveţelele cu altele, în care se află obiecte fără valoare pe care le dau victimelor, cu recomandarea de a nu le  deschide până acasă.

Poliţiştii recomandă brăilencelor ca, pentru a nu cădea în plasa escrocilor, să

ţină cont de următoarele recomandări:

- când ieşiţi pe stradă, evitaţi să etalaţi bijuterii de valoare, care ar atrage uşor atenţia infractorilor;

- nu daţi curs ofertelor venite din partea aşa-zişilor ghicitori sau clarvăzători, indiferent cât de tentate sunteţi să vă satisfaceţi curiozitatea cu privire la capacităţile lor supranaturale;

- nu intraţi în discuţie cu persoane necunoscute care vă abordează aparent întâmplător şi vă fac oferte foarte tentante;

- nu acceptaţi să înmânaţi necunoscuţilor bunurile de valoare pe care le aveţi la dumneavoastră, indiferent de motivul pentru care aceştia vă cer să o faceţi (pentru a proba ceva, a vedea cum funcţionează sau a verifica autenticitatea unui lucru);

- informaţi persoanele vârstnice din familie cu privire la riscul de a cădea în plasa infractorilor şi sfătuiţi-le să fie circumspecte în privinţa persoanelor necunoscute care le fac oferte de nerefuzat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro