Mergi la conţinutul principal

Ţările balcanice îşi evaluează pierderile în urma inundaţiilor

În Serbia, mobilizarea este totală. S-au întărit digurile din oraşele traversate de Sava, râu care se varsă în Dunăre la Belgrad. „Ne aşteptăm la niveluri de vârf miercuri, apoi vineri", a declarat primarul Belgradului, Sinisa Mali.
Situaţia este mai grea în nord-estul Bosniei, mai ales în împrejurimile oraşului Orasje, unde voluntari şi echipe de salvare au ridicat un baraj din saci de nisip de-a lungul râului Sava, pe o lungime de 6 kilometri.
Sava ameninţă în continuare. Pierderile sunt atât de mari încât această regiune îşi va reveni abia peste zece ani, a apreciat un responsabil municipal din Orasje, Blaz Zuparic.
Potrivit estimărilor, pierderile din Serbia depăşesc de departe nivelul de 0,64% din PIB. Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a semnalat că unii experţi au evaluat pierderile la un miliard de euro. Ministrul infrastructurii, Zorana Mihajlovic, a precizat că 3.500 de kilometri de drum din Serbia au fost devastaţi de inundaţii.
În Bosnia, se vorbeşte de pierderi de sute de milioane de euro, iar situaţia pe plan umanitar rămâne îngrijorătoare. Aproximativ un sfert din populaţia de 3,8 milioane a Bosniei a fost afectată de inundaţii şi au fost evacuate peste 100.000 de persoane, acesta fiind cel mai grav exod din ţară de după războiul intercomunitar din 1992-1995.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro