Mergi la conţinutul principal

Ştiţi clipul cu Votul ilegal înseamnă închisoare? O să-l ştiţi

Era timpul ca genul ăsta de fraudă practicat fără nicio jenă să fie luat la puricat, iar vinovaţii să fie, în sfârşit, cercetaţi şi - să sperăm! - condamnaţi. Era clar, de multă vreme, că banalele clipuri transmise cu bani grei la tv cu mesaje de genul "votul ilegal înseamnă închisoare" nu mai sperie pe absolut nimeni.
Pentru că votul multiplu şi votul în lipsă s-au tot practicat în România democratică, în ultimii 22 de ani. Dar parcă la modul în care s-a abuzat la ultimul scrutin, cel din 29 iulie, nu s-a mai întâmplat niciodată. Să fim serioşi, o prezenţă la urne de aproape 75% în unele judeţe este complet neverosimilă. Şi, culmea, asta s-a întâmplat exact în judeţele în care şefi de consilii judeţene sunt instalaţi, de mulţi ani, nişte baroneţi pesedişti. Iar participări cu mult peste 100% în nişte comune fără importanţă turistică par din start penale, oricât de mult ne-ar conveni sau nu să recunoaştem asta.
Evident, acţiunea Parchetului General deranjează enorm. De la Ion Iliescu la Crin Antonescu, de la Victor Ponta la toţi liderii USL, de la şefii de consilii judeţene la primarii comunelor fruntaşe la prezenţă, toată lumea a sărit de fund în sus că acţiunea procurorilor este fascistă, este primitivă, este ilegală. Că anchetele trebuie stopate, că oamenii sunt de-a dreptul terorizaţi, că "haitele de procurori" trebuie să fie chemate la ordine de Parlament, de preşedinte, de guvern... După ei, procurorii ar trebui chiar cercetaţi! De ce s-or speria aşa de tare unii de simpla întrebare: "Este aceasta, din lista de la secţia de vot, semnătura dumneavoastră?" E chiar aşa nedemocratic să anchetezi modul în care s-a desfăşurat un scrutin electoral, să afli cum de s-au înregistrat aşa prezenţe imposibile la vot şi să vezi cine a pus la cale această fraudă de proporţii?
Cred, însă, că nimeni din actuala Putere nu se aştepta ca Parchetul General să declanşeze o aşa anchetă amănunţită. Nimeni nu se gândea că de data aceasta chiar se va efectua o cercetare cu simţ de răspundere. Nu le-a trecut prin cap că frauda de acum, spre deosebire de cea din 1946, când PCR câştiga detaşat alegerile din România, va fi şi dovedită. Luaţi prin surprindere, liderii actualei Puteri s-au speriat. Atât de rezultatele anchetei, cât mai ales de faptul că nu pot opri cercetările. Iar asta cred că-i doare, de fapt, cel mai tare.
Pe de altă parte, ancheta Parchetului General nu va putea descoperi toate fraudele. Fără niciun dubiu, voturi multiple sau în lipsă au fost, de data asta, cu sutele de mii. Dar măcar pe viitor, mesajul acelor clipuri difuzate la tv privind votul ilegal va avea cu totul altă substanţă şi un cu totul alt înţeles. Ancheta de acum poate fi, dacă vreţi, cea mai bună campanie publicitară privind votul corect. Doar şi pentru asta, şi tot e salutară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro