Mergi la conţinutul principal

Şi FMI trage semnalul de alarmă: faceţi ceva cu economia!

* cursul leului şi-a mai revenit, datorită intervenţiei Băncii Naţionale * BCR apreciază însă că e nevoie de un an ca moneda naţională să ajungă la nivelul anterior crizei

Şeful misiunii FMI în România, olandezul Erik de Vrijer (foto centru), a atras atenţia Puterii de la Bucureşti că Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de impactul pe care actuala situaţie politică din România îl are asupra economiei, solicitând guvernanţilor să treacă de la vorbe la fapte în privinţa măsurilor de redresare economică. "Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi, de asemenea, de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei", a spus şeful misiunii FMI, la începutul întâlnirii cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, de la Palatul Cotroceni.
"Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii economice", a adăugat şeful misiunii FMI. Erik de Vrijer a susţinut că este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "să promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă". El a atras atenţia că "este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să şi acţionăm".
În schimb, şeful delegaţiei FMI a salutat intenţia oficialilor români de a-şi menţine agnajamentele cu instituţiile financiare. "În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare", a mai precizat Erik de Vrijer. La rândul său, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a subliniat că actuala criză politică nu afectează discuţiile cu delegaţia FMI, BM şi CE şi nici angajamentele asumate de România.
"Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie", a dat asigurări Antonescu.
O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială se află la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013. Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a şasea revizuire este prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocuit în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. În urmă cu câteva săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Ponta îi dă dreptate lui Isărescu

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că este de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind efectele tensiunilor politice, şi că în această perioadă este nevoie de "calm şi dialog", pentru a fi transmis un mesaj de predictibilitate şi stabilitate. Ponta a avut o discuţie cu Isărescu la sediul băncii centrale, tema întâlnirii fiind stadiul negocierilor cu delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale, potrivit premierului.
"Indiferent ce a fost până la 29 iulie (data referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, asupra căruia Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, n.r.), instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională, funcţionează", a spus Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă a fost făcut un apel la calm, având în vedere declaraţiile de luni ale guvernatului BNR, Ponta a răspuns "la calm şi dialog şi sunt întru totul de acord cu guvernatorul".
Isărescu declara luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare "gura bate fundul", singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

BNR intervine pentru scăderea cursului

Leul şi-a continuat şi ieri aprecierea semnificativă începută luni în faţa euro, cursul de referinţă al BNR ajungând la 4,5378 lei pentru un euro, de la 4,5740 lei/euro, cât era luni.
Potrivit dealerilor băncilor, BNR a continuat să intervină indirect pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională, potrivit Mediafax.
Leul însă nu va avea prea curând zile bune. Potrivit unei analize a BCR, cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro în septembrie şi la 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politică şi a presiunilor externe, însă va recupera în prima jumătate a anului următor. Cursul va ajunge la un nivel apropiat de cel anterior declanşării crizei politicie, de 4,47 lei/euro, abia în iunie 2013, estimează analiştii BCR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro