Mergi la conţinutul principal

...şi, din nou, de la capăt

Asta s-a întâmplat de-a lungul întregii săptămâni, după ce agenţia de rating Standard & Poor's a acordat un calificativ mai mic economiei Statelor Unite pentru prima oară din 1947 încoace, AA^ în loc de maximul AAA. Şi Franţa a fost cât pe ce să piardă unul din cei trei "A", dar a scăpat de data asta. Chiar şi aşa, băncile franceze au avut de înfruntat presiuni colosale în jocul burselor.

Pentru că nimeni nu ştie ce poate aduce ziua de mâine, lumea nu ştie cum să reacţioneze. "Lumea se va schimba", spune guvernatorul Băncii Naţionale, care admite că nici el nu ştie cum va arăta. Efectele cutremurului financiar abia încep să se facă simţite în viaţa cotidiană, prin scăderea preţurilor la materiile prime (între care şi petrolul), dar cotaţia aurului în schimb atinge zilnic noi niveluri record. Se părea că Europa are deja "anticorpii" formaţi, dovadă că liderii ţărilor occidentale nu şi-au întrerupt concediile, preferând, ca de obicei, să nu se grăbească: abia marţi se vor întâlni să se sfătuiască.
În cazul României, veştile proaste au picat tocmai când guvernatorul Băncii Naţionale ne dădea veşti bune privind reducerea deficitului şi corectarea în scădere a estimării pentru inflaţia din acest an şi din 2012. Asta s-a întâmplat luni. De atunci, românii au aflat că situaţia s-a deteriorat din nou. Angajaţii la stat au avut sentimentul unui deja-vu, când au reauzit măsurile dure de austeritate anunţate de guvern prima dată la începutul lui 2009, după alegeri: nu tichete de masă ori cadou, nu angajări, nu ore suplimentare plătite, pensii nemajorate şi salarii îngheţate. Istoria se repetă şi se pare că încă o dată pe cât a trecut de la instaurarea primelor măsuri nepopulare, respectiv până în 2014. Doamne ajută!, e tot ce a mai rămas de spus.
Supărător este că veştile proaste survin unei şedinţe de guvern aproape secrete, în urmă căreia nu s-au dat comunicate şi nici nu s-au făcut declaraţii foarte clare. Ulterior, o "strategie fiscal-bugetară" a scăpat în presă, un document plin de restricţii pentru angajaţii la stat şi pentru o parte dintre pensionari - cei care sperau să li se ia în considerare o grupă de muncă la calculul pensiilor. Rămâne un mare semn de întrebare de ce "strategia" n-a fost făcut publică imediat după şedinţa de miercuri a Executivului, ca dovadă a transparenţei decizionale deseori clamată de oficiali.
Aşa, măcar ştim că totul îngheaţă până în 2014. Şi, cine ştie, poate că atunci şi economia va începe să duduie cu adevărat. Pentru moment, rata dobânzii la facilitatea de creditare e îngheţată de mai bine de un an, la fel ca şi cea de politică monetară. Când Banca Naţională va decide că acestea pot să scadă (încurajând consumul, singura locomotivă a oricărei economii), abia atunci va fi semn că lucrurile se îndreaptă spre bine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro