Mergi la conţinutul principal

Şapte incendii într-o singură zi

• au fost cinci incendii de vegetaţie uscată, iar alte două au fost sesizate la o locuinţă din judeţ şi la o hală de depozitare din municipiu • nu a rezultat nicio victimă în urma celor şapte incendii

 

Începutul de săptămână a fost solicitant pentru lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila. Într-o singură zi, pe 24 februarie, aceştia au intervenit pentru lichidarea a şapte incendii, dintre care cinci de vegetaţie uscată. Un al şaselea incendiu s-a produs la o locuinţă din judeţ, iar cel de-al şaptelea a fost la o hală de depozitare, din municipiu.

Potrivit buletinului informativ transmis de ISU Brăila, primul incendiu a fost anunţat la ora 12.05. Un echipaj al Gărzii de intervenţie Ianca a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, izbucnit pe raza localităţii Constantin Gabrielescu. Au ars aproximativ 20 metri pătraţi de vegetaţie uscată şi circa 500 kilograme de gunoi menajer. După aproximativ 40 de minute, un echipaj al Gărzii de intervenţie Însurăţei a fost solicitat să intervină cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu tot de vegetaţie uscată, izbucnit pe raza oraşului Însurăţei. Au ars aproximativ 500 metri pătraţi de vegetaţie uscată şi circa 500 kilograme de gunoi menajer. La ora 13.23, a mai fost anunţat încă un incendiu de vegetaţie uscată, pe raza localităţii Tătaru, apel la care a răspuns un echipaj din cadrul Punctului de lucru Dudeşti. Au ars circa 0,5 ha vegetaţie uscată şi aproximatriv 15 tone de gunoi menajer. Cauza probabilă de producere a celor trei incendii de vegetaţie uscată a fost focul deschis în spaţii deschise, aşa cum au stabilit pompierii.

Un incendiu la o locuinţă a fost sesizat la ora 13.45. Potrivit apelului, focul a izbucnit la o casă din localitatea Corbu Nou, situată pe Str. Buzăului. Cei care au intervenit au fost pompierii din cadrul Punctului de Lucru Măxineni. Cu ajutorul unei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, au reuşit să limiteze şi să lichideze incendiul. La faţa locului a fost prezent şi un echipaj SMURD. Focul a mistuit 14 metri liniari de gard din scândură şi 14 baloţi de paie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jar sau scântei purtate de vânt.

În timp ce lucrătorii din cadrul Punctului de Lucru Măxineni interveneau la incendiul de locuinţă, colegii lor de la Detaşamentul 1 de Pompieri Brăila se luptau cu flăcările, pe câmp. Pe raza localităţii Vădeni izbucnise un incendiu de vegetaţie, din cauza unei persoane care a fumat în locuri nepermise. Deşi flăcările au fost stinse, 4 ha de vegetaţie nu au scăpat neatinse de foc.

În municipiu, un incendiu a izbucnit la o hală de depozitare situată pe Bulevardul Dorobanţilor, în aceeaşi zi, în jurul orei 16.00. Au intervenit tot pompierii Detaşamentului 1, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Au ars circa 10 kilograme de carton şi şase anvelope uzate. Incendiul s-a propagat şi la locuinţa alăturată, unde au ars circa 30 metri pătraţi calcan din scândură şi aproximativ 10 mp de acoperiş din scândură învelită tablă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit la instalaţia electrică a depozitului.

Ultima intervenţie a pompierilor brăileni în ziua de 24 februarie a fost la stingerea unui incendiu de vegetaţie, în jurul orei 19.37, incendiu izbucnit pe Str. Cantonului din municipiu. Cei care au stins focul au fost tot lucrătorii Detaşamentului 1. Au ars 200 kilograme de gunoi menajer şi vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

Pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie, pompierii brăileni au emis câteva recomandări pentru cei care vor să scape de uscături şi resturi vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea. Iată care sunt sfaturile lucrătorilor ISU: “Vegetaţia uscată şi resturile vegetale să fie colectate în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată. Arderea să aibă loc în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Suprafaţa din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 metri să fie curăţată, iar arderea să aibă loc doar pe timpul zilei. Cei care dau foc vegetaţiei uscate trebuie să-şi asigure mijloace şi materiale pentru stingere eventualelor incendii şi să supravegheze permanent arderea. La finalul operaţiunii, să stingă total focul înainte de a părăsi locul arderii. Se interzice acoperirea cu pământ a focarelor. Copiii trebuie supravegheaţi permanent, iar adulţii fumători să fumeze în locuri special amenajate şi să stingă resturile de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere”, potrivit buletinului informativ emis de instituţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro