Mergi la conţinutul principal

Învățăturile alpinistului român care a supraviețuit seismului din Nepal

Alpinistul român Alex Găvan, care se afla pe Everest la 25 aprilie când un cutremur cu magnitudine de 7,8 grade a produs o puternică avalanșă, soldată cu moartea a 18 alpiniști, a acordat un interviu revistei americane Time în care a vorbit despre greutățile vieții pe „acoperișul lumii".
În ziua devastatorului seism, el se afla într-o tabără de bază, unde se pregătea pentru escaladarea unui «vecin» al Everestului, Muntele Lhotse, cu o înălțime de 8.516 metri, care trebuia să fie cel de-al 7-lea vârf de peste 8.000 de metri din palmaresul său cucerit fără a folosi mască de oxigen și șerpași de mare altitudine. Între două acțiuni de aclimatizare, alpinistul se odihnea, citind în cortul său, atunci când „brusc, totul a început să se miște".
„Îmi păstrez calmul și aștept să treacă. Momentul pare o eternitate (...). Mă aștept ca întregul ghețar să se spargă și să mă tragă în adâncurile lui. Iar apoi, liniște", își aduce aminte Găvan. A ieșit din cort, a văzut avalanșa venind direct spre el de pe Muntele Pumori și a fugit să se adăpostească. „Principalul risc era acum să mă sufoc, ca milioanele de particule de gheață să-mi umple căile respiratorii", dar, în final, a scăpat teafăr.
Alpinistul descrie apoi cum a ajutat la operațiunile de salvare, a oferit asistență medicală pentru doi alpiniști chinezi, unui japonez și unui șerpaș. El a vorbit și despre eforturile doctorilor prezenți la fața locului pentru a-i salva pe cei răniți.
În aceleași mărturisiri făcute pentru Time, alpinistul atrage însă atenția asupra faptului că „Everestul nu ar trebui să fie locul unde să înveți fundamentele cățărării, așa cum se întâmplă acum, odată cu numărul copleșitor de expediții comerciale". „Se pare că nu s-a înțeles nimic din dezastrele anterioare de pe Everest. Munții ar trebui sa fie un loc de înălțare a sufletului, nu a ego-ului cuiva. Simt că înfuriem tot mai mult acești munți. Cineva trebuie să își dovedească mai întâi meritele pentru a-i fi permis accesul în casa zeilor. (...) Viața și deciziile sunt dure pe acoperișul lumii", mărturisește Alex Găvan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro