Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru traficanţii de valută falsă

Indivizii specializaţi în traficul cu valută falsă, care au reuşit să introducă în ţară 10.000 de euro falşi, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Reţeaua infracţională pusă pe picioare de trei brăileni, la care au aderat şi gălăţenii, a fost destructurată de procurorii DIICOT Galaţi, traficanţii ajungând în spatele gratiilor.
Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Galaţi i-au condamnat pe Gheorghiţă Penciu, Viorel Cornecea şi Alexandru Ivanov la câte 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, cei trei fiind obligaţi să presteze şi muncă în folosul comunităţii. Neculai Damian, considerat capul reţelei de traficanţi, a primit o pedeapsă de aproape 5 ani, cu executare. Pedepsele nu sunt însă definitive. În cauză a fost deja formulat apel.
"Condamnă pe inculpatul Penciu Gheorghiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, în formă continuată, la pedeapsa de 1 an închisoare. Condamnă pe inculpat pentru infracţiunea de punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate, în formă continuată, la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare. Contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele deduse judecăţii în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 2 luni închisoare, cu adăugarea unui spor de 4 luni închisoare, inculpatului aplicându-i-se pedeapsa finală de 2 ani şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Inculpatul trebuie să respecte pe durata termenului de supraveghere măsuri de supraveghere şi va presta o muncă în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile (...) Condamnă pe inculpatul Cornecea Viorel pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate, în formă continuată, la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare, cu adăugarea unui spor de 4 luni închisoare, inculpatului aplicându-i-se pedeapsa finală de 2 ani şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Inculpatul va presta o muncă în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile fie la Primăria municipiului Brăila, fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila. Condamnă pe inculpatul Ivanov Alexandru pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat în formă continuată, la pedeapsa de 1 an închisoare. Condamnă pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate, în formă continuată, la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare. Contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele deduse judecăţii în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 2 luni închisoare, cu adăugarea unui spor, inculpatului aplicându-i-se pedeapsa finală de 2 ani şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Inculpatul va presta o muncă în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile", este soluţia pronunţată de Tribunalul Galaţi, după cum se arată pe site-ul instanţei.

Şeful de bandă, la puşcărie

Dacă cei trei inculpaţi au scăpat mai uşor, cu pedepse cu suspendare, nu la fel de norocos a fost şi Neculai Damian. Judecătorii Tribunalului Galaţi l-au condamnat pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat în formă continuată, la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare. Acesta a mai primit şi pedeapsa de 4 ani şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate, în formă continuată. "Contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele deduse judecăţii în pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 3 luni închisoare, cu adăugarea unui spor de 7 luni închisoare, inculpatului aplicându-i-se pedeapsa finală de 4 ani şi 10 luni închisoare. Scade din durata pedepsei închisorii pronunţate perioada în care inculpatului Damian Neculai i-a fost aplicată reţinerea, şi ulterior, arestarea preventivă. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii", este sentinţa judecătorilor. Instanţa a dispus
confiscarea specială a bancnotelor falsificate puse în circulaţie de inculpaţi sau ridicate de la aceştia. Cuantumul cheltuielilor judiciare avansate de stat se ridică la 41.000 lei, sumă ce include şi onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu. Inculpaţii Gheorghiţă Penciu, Viorel Cornecea, Alexandru Ivanov şi Damian Neculai, trebuie să plătească statului câte o sumă de 10.100 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, cei patru indivizi judecaţi pentru că au făcut trafic cu valută falsă având posibilitatea să facă apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Sfârşitul reţelei de traficanţi de valută falsă

Potrivit comunicatului DIICOT, în data de 20 mai, au fost efectuate şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii grupării infracţionale precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. "În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute", precizau procurorii.
Potrivit procurorilor, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat, care, în contextul vânzării şi cumpărării de maşini SH, între persoane fizice, plasau bancnote euro false. "Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că Damian Neculai zis "Nicu Şobolanu", Cornecea Viorel şi Penciu Gheorghiţă au constituit grupul infracţională la care, ulterior a aderat şi Ivanov Alexandru. Rolul inculpatului Penciu Gheorghiţă era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal", se mai preciza în comunicatul DIICOT. La rândul lor, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet. Traficanţii contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, au stabilit procurorii, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare. De fiecare dată însă, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul Damian Neculai, situat în municipiul Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro