Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Închisoare pentru agresorii medicilor şi asistentelor

* vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani * cel mai recent caz petrecut în judeţul Brăila a avut loc la finele lunii iulie şi i-a avut ca protagonişti pe romii din localitatea Sătuc, comuna Galbenu

Ministerul Sănătăţii a lansat, recent, în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii. Conform proiectului de act normativ, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. De asemenea, reprezentanţii ministerului propun ca orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvârşite împotriva cadrelor medicale să fie sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală să poată fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani. "Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Astfel, anul trecut am înaintat un amendament la Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care însă nu a fost adoptat. Astăzi, dacă o persoană loveşte un medic într-un spital poate să fie sancţionată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sancţionat cu închisoare între 6 luni şi 12 ani, în funcţie de gravitatea faptelor. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare", a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Reamintim că cel mai recent caz petrecut în judeţul Brăila a avut loc la finele lunii iulie şi i-a avut ca protagonişti pe romii din localitatea Sătuc, comuna Galbenu, care au vandalizat o ambulanţă şi au agresat personalul sanitar sosit la locul solicitării. Rudele unui minor handicapat au fost cele care au sunat la 112, pe motiv că i se făcuse rău copilului, însă au refuzat să-l însoţească la spital, conform procedurii. Iar de aici a pornit un adevărat scandal. Minorul nu putea pleca fără însoţitor, fapt care le-a fost explicat membrilor familiei de romi, dar aceştia nu au vrut să înţeleagă şi au devenit agresivi. I-au luat la bătaie pe ambulanţier şi asistentă şi au vandalizat ambulanţa, personalul medical fiind nevoit să ceară ajutorul poliţiei.
Categorie articol: 

Comentarii