Mergi la conţinutul principal

Încercare de fraudare la APIA Brăila

* întâmplător sau nu, fiul fermierului în dosarul căruia au fost descoperite problemele, salariat al agenţiei, s-a înscris pe lista candidaţilor dornici să ocupe postul de conducere al Centrului Judeţean APIA Brăila *

Anchetă de proporţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila: s-a descoperit modificarea neautorizată într-un dosar de subvenţie în sensul suplimentării suprafeţei de teren pentru care se solicitase sprijinul financiar european. La fel de misterios, după declanşarea anchetei, "plusul" de suprafaţă a fost retras. Culmea, cele două operaţiuni au fost efectuate folosindu-se numele şi parola unui inspector APIA aflat în concediu. Prejudiciul ce ar fi fost creat dacă nu se descoperea misterioasa "apariţie" nu este mare, însă cel sau cei care au înfăptuit "miracolul" ar fi avut mână liberă să repete figura şi în acest an, dar pentru o suprafaţă mult mai mare. Întâmplător sau nu, producătorul agricol în dosarul căruia au apărut mişcările de teren este tatăl unuia dintre salariaţii APIA Brăila. Mai mult, fiul fermierului respectiv s-a înscris pe lista candidaţilor dornici să ocupe postul de conducere al Centrului Judeţean APIA Brăila.

Azi un ou, mâine...

O veche zicală din popor spune că e foarte greu să lucrezi cu mierea fără să te lingi pe degete. O confirmare a acestei sintagme o constituie un caz ce a ajuns recent în atenţia poliţiştilor brăileni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Aceştia instrumentează un dosar având ca subiect încercarea de fraudare a bugetului alocat de comunitatea europeană pentru sprijinirea producătorilor agricoli români. Cazul a ajuns în atenţia lor după ce APIA Brăila le-a cerut să descopere cine anume dintre inspectorii agenţiei a încercat să fure bani europeni. Aşa cum a explicat conducerea centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi în Agricultură, cazul a fost descoperit de salariaţii centrului local APIA din Cireşu. Aceştia au sesizat faptul că într-un dosar de subvenţie a apărut brusc o suprafaţă de 21 de hectare, ce suplimenta cererea iniţială a unui fermier arondat centrului respectiv. Imediat s-a demarat o anchetă internă, care a stabilit că în dosarul lui Hagiu Mihalache, întocmit în cadrul campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă (SAPS) aferentă anului 2008, au fost efectuate operaţiuni ilegale. Drept urmare s-a blocat imediat plata pentru suprafaţa în plus ce apărea la dosar: circa 2.200 de euro, adică 107 euro pentru fiecare hectar în plus. Trebuie precizat că administrarea dosarelor se face computerizat, într-un sistem informaţional online şi fiecare inspector are un nume de utilizator şi o parolă care îi permit accesul în sistem. După cum a concluzionat compartimentul inspecţii al APIA Brăila, care s-a ocupat de caz, în dosarul lui Hagiu suplimentarea suprafeţei iniţiale din cererea de subvenţie a fost efectuată pe numele şi parola inspectorului care avea repartizat dosarul. Problema a fost că la data când s-a înregistrat în sistemul on-line modificarea el era în concediu. Povestea nu se termină aici pentru că după ce a fost descoperită "măgăria", la începutul acestui an şi a intrat pe fir compartimentul inspecţii al APIA Brăila, apare o nouă intervenţie în acelaşi dosar prin care a fost retrasă suprafaţa sub motivaţia că titularul cererii nu a putut prezenta acte pentru cele 21 ha. "Există o cercetare din partea Poliţiei Economice pe acest caz sesizat de centrul local Cireşu al Agenţiei de Plăţi în Agricultură. De asemenea, situaţia a fost comunicată şi la APIA central, care va face o verificare", ne-a declarat directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru, adăugând că este primul caz de acest gen înregistrat până acum la centrul judeţean APIA Brăila. Întrebată de ce nu a fost sesizată Poliţia Economică încă de la depistarea cazului, în ianuarie anul curent, Militaru a punctat: "Ancheta internă nu a putut lămuri cine a făcut modificările în dosar, iar ca director al acestei instituţii, am vrut să văd dacă se va încerca aceeaşi manevră şi în Campania SAPS 2009".

APIA Brăila va avea doi directori?

Trecând peste incidentul neplăcut şi misterul care învăluie făptaşul ori făptaşii, rămâne totuşi o certitudine faptul că Nicuşor Hagiu, salariat al CL APIA Cireşu, fiul fermierului în dosarul căruia au fost descoperite neregulile, candidează pentru postul de director coordonator al APIA Brăila. Dincolo de umbra de îndoială ce se întinde acum peste candidatura lui Nicuşor Hagiu, dată fiind apropierea prin nume şi grad de rudenie de cazul vizând încercarea de fraudare, în situaţia în care, totuşi, va reuşi să acceadă în funcţia de conducere el va fi într-o postură cât se poate de ciudată. Asta deoarece APIA Brăila are în continuare un director executiv, pe Daniela Militaru, repusă în drepturi şi cu atribuţii de conducere în urma unei decizii a instanţei, cunoscut fiind că Militaru a contestat demiterea sa. De altfel, procedura declanşată de Militaru a blocat până acum de două ori înscăunarea unui director coordonator la APIA Brăila, după formula stabilită de controversata OUG 37/2009 privind deconcentratele. Prima dată, în primăvara acestui an, când George Dragu, candidatul propus de PDL Brăila nu a putut să-şi exercite drepturile conferite de postul de conducere dobândit în urma unui examen, iar a doua blocare a intervenit câteva luni mai târziu, în contextul în care instanţa dispusese deja repunerea în drepturi a Danielei Militaru.
Reporterii "Obiectiv" au încercat de mai multe ori să ia legătura cu Nicuşor Hagiu, însă până la închiderea ediţiei nu a fost de găsit la sediul CL APIA Cireşu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro