Mergi la conţinutul principal

A început lupta cu inundaţiile!

Inundaţiile dau iar bătăi de cap locuitorilor şi autorităţilor din mai multe comune din judeţul Brăila. Zăpada topită şi ploile din ultima perioadă au afectat peste 600 de hectare de culturi agricole şi zeci de gospodării. Oamenii sunt exasperaţi şi spun că au ajuns la capătul puterilor. Pentru evacuarea apei au fost pornite, ieri, 18 staţii de desecare în judeţ. Costurile cu energia electrică ar trebui acoperite de la bugetul de stat. "În cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila s-a stabilit punerea în funcţiune a 18 staţii de desecare ale ANIF Brăila pentru evacuarea apei din zona Movila Miresii, Dudeşti, Victoria, Gropeni, Vădeni şi municipiul Brăila, apă rezultată în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor căzute în ultima perioadă de timp", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian. La Movila Miresii, spre exemplu, una dintre cele mai afectate localităţi din judeţul Brăila, apa a fost evacuată din curţile oamenilor şi cu ajutorul unor motopompe. "Suplimentar, în comuna Movila Miresii acţionează două motopompe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila şi patru motopompe ale Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă Movila Miresii", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.
Pe harta localităţii figurează în momentul de faţă peste 20 de gospodării afectate şi circa 300 de hectare de culturi agricole compromise. "În afară de gospodăriile care sunt afectate direct, mai sunt şi gospopodării cu apă în beci şi cu fântânile pline cu apă din cauza nivelul ridicat al pânzei freatice", a precizat şef serviciu voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Movila Miresii, Florin Pârlea.

Fără apă şi fără mâncare din cauza inundaţiilor

Oamenii din Movila Miresii se plâng că, din cauza inundaţiilor, apa din fântâni nu mai poate fi consumată, nici măcar de animale. De vină pentru aceste probleme, spun localnicii, este faptul că nu au canalizare în comună. "Nu mamă, nu-i bună de băut, sigur că nu-i bună pentru că a venit prea multă din pământ, de la ploi. Nici la animale nu pot să dau. Se chinuie oamenii ăştia, scot apa încet, încet, dar degeaba. E prea târziu. Nu mai am nimic în grădină. Nici pomi fructiferi, nici vie. Nimic. Problemele astea le avem de vreo patru ani de când s-au ridicat drumurile, au pus pietriş, dar şi fiindcă nu avem canalizare, apa se scurge în curţi la noi", a spus tanti Mariţa, o localnică în vârstă de 72 de ani.
Alte gospodării, alte probleme. La o casă alăturată, doi pensionari îşi plângeau de milă, necăjiţi că toată munca de-o vară li s-a dus pe apa sâmbetei. "Dacă beciul are 3 metri, uitaţi, cât mai e. E plin beciul cu apă. Ce să mai! Am pierdut provizia de iarnă, că a venit apa şi... cine era să se bage acolo! Eu bătrână, el bătrân. Aveam zarzavat, gemuri, compot, bulion, murături, cartofi, fasole şi lemne pentru foc", a spus tanti Ioana.
Situaţia este critică şi pe DN 22 B. Apa riscă deja să afecteze segmentul de drum care leagă localităţile Movila Miresii de Râmnicu Sărat.
Pentru că primarii din judeţ nu îşi permit să suporte costurile cu energia electrică pentru funcţionarea staţiilor de desecare, autorităţile judeţene au solicitat deblocarea unui ajutor financiar de la Guvern, în valoare de 500.000 lei. "E de tras apa, energia se consumă, pentru că pompele funcţionează cu energia electrică şi oameni plătiţi la staţiile de la ANIF. Să vă faceţi o idee cât s-a cheltuit anul trecut pentru evacuarea apei din comună, în jur de 400 de milioane, dacă nu şi mai mult", a declarat Vasile Bădără, viceprimar comuna Movila Miresii.
Un Ordin comun emis de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, în urmă cu doi ani, stipulează că, în situaţii de urgenţă, costurile energiei electrice necesare funcţionării staţiilor de desecare sunt acoperite de la bugetul de stat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro