Mergi la conţinutul principal

Încă un proiect european ratat

O fi un blestem pe capul Brăilei să aibă parte numai de asemenea "succesuri"? O fi vorba doar despre ghinion? Să fie, de fapt, de vină birocraţia românească? Sau procedurile greoaie impuse de Uniunea Europeană? În realitate, este vorba de câte puţin din fiecare. Însă marea problemă este una simplă: lipsa de implicare a autorităţilor - atât cele locale, cât şi cele centrale - şi a beneficiarilor direcţi. Despre acest proiect se vorbeşte de vreun deceniu, dacă nu şi mai mult, iar finanţarea a fost obţinută prin 2004. Este cel puţin de neînţeles cum se face că, după 7 ani, lucrarea nu numai că nu este finalizată, dar nu s-a realizat din ea nici măcar 15%. Da, vor spune mulţi, au fost probleme legate de proceduri, de licitaţii, de birocraţia europeană. Şi totuşi, este nepermis ca un astfel de proiect să dureze atât. Şi este revoltător că abia acum, când mai sunt doar câteva luni până la termenul limită de finalizare, să se caute soluţii de salvare a proiectului. Soluţii aproape imposibile, de altfel.

Făcând o comparaţie simplistă, este ca şi cum cineva vrea să-şi renoveze casa, banii provenind, în proporţie de 75%, dintr-un cadou făcut de altcineva. Evident că acel altcineva va avea nişte pretenţii, dar pariez că beneficiarul banilor n-ar rămâne cu casa nerenovată, ba chiar va face tot posibilul ca lucrarea să se execute, astfel încât să nu dea banii primiţi cadou înapoi. În plus, nici muncitorii pe care i-a angajat nu ar sta degeaba cu anii, sub privirile indiferente ale proprietarului casei. Proprietar care, culmea, a mai luat o ţeapă de genul ăsta în alte două proiecte (cel al parcului industrial din Zona Liberă şi cel al reţelei de canalizare din Chercea). Un proprietar păţit, care a mai trecut prin aşa ceva, îşi va lua toate măsurile de siguranţă pentru ca scenariul să nu se mai repete. Mai ales că astfel de cadouri sunt rare şi nici nu-l dau banii afară din casă, ba dimpotrivă.

În cazul staţiei de epurare, însă, au trecut 6 ani de zile în care nu s-a făcut mai nimic. Sincer, în aceşti ani s-ar fi putut construi un oraş întreg, nu doar o amărâtă de staţie de epurare. Pun pariu că dacă aceasta trebuia construită în curtea de acasă a primarului, a responsabililor de la Bucureşti sau a celor de la Bruxelles, ar fi fost gata în maxim un an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro