Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Încă un mandat de trei ani pentru Kovesi

Potrivit Legii 303 privind statutul magistraţilor, procurorul general este numit de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Avizul CSM este consultativ.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, luni, 28 septembrie, că numirile procurorului general al României şi preşedintelui ÎCCJ ar trebui "lăsate în grija preşedintelui următor şi a forurilor prevăzute de Constituţie" şi şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu nu va face numiri fără avizul CSM.
"Problema numirii a două personaje-cheie în sistemul de justiţie românesc, procurorul general al Republicii şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se urmăreşte a fi rezultată pe finalul mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu şi eu cred că aceste numiri trebuie să fie lăsate în grija forurilor prevăzute de Constituţie şi preşedintelui următor, care va avea un mandat proaspăt din partea românilor pentru a nu mai avea situaţia pe care am avut-o până acum" a spus Antonescu.
Laura Codruţa Kovesi nu a primit, pe 24 septembrie, aviz favorabil de la Secţia pentru procurori a CSM pentru încă un mandat de procuror general, urmând ca preşedintele Traian Băsescu să ia o decizie privind numirea ei.
Cinci membri ai Secţiei au votat împotriva avizării, fiind şi un vot pentru, în condiţiile în care Predoiu, cel care a făcut propunerea, a participat la vot.
Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 2 octombrie 2006, prin decret al preşedintelui României, Traian Băsescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii