Mergi la conţinutul principal

Încă o dată, despre români şi politică

Doar B1 TV şi-a permis luxul unei abordări serioase a acestei platforme socio-politice de o importanţă capitală. De ce "capitală"? Deoarece, ca target, "Fundaţia Creştin-Democrată" îşi propune reanimarea entuziasmului civic al anilor '90 şi reîmprospătarea vieţii publice prin readucerea în sfera dialogului social a principiilor pe care s-a întemeiat întreaga construcţie europeană. Pe scurt, întoarcerea spre o posibilă politică. La Ateneu, în timpul lansării, Teodor Baconschi a esenţializat principiile FCD astfel: responsabilitatea individuală, dar şi slujirea binelui comun; competiţia, munca şi economia de piaţă, dar şi solidaritatea; subsidiaritatea, fără fragmentarea societăţii; profitul şi performanţa economică, dublate de compasiune; apetitul pentru modernitate tehnologică, dar şi respectul sincer pentru tradiţiile culturale şi religioase ale civilizaţiei creştine.

Chiar dacă în alte state un proiect precum FCD ar reprezenta un reglaj vital al polilor doctrinari şi o dialectică nepervertită a conştiinţei, la noi, la ora actuală, într-un mediu politic asfixiat de şmecherie, fraudă morală, birocratism mafiotic, analfabetism sufletesc etc. - deci, cu patima cocinei - un proiect precum FCD pare, din start, a fi sortit unui feedback cu circuit închis. Comprimând în nucleul lui o adunare de forţe elitiste, FCD e un ritm politic al normalităţii, însă unul care se mişcă pe un teren ostil, într-o smoală socială a cărei unică raţiune este aceea de-a transforma tot ce atinge, mai întâi în anormalitate, apoi în pustiu. În opinia mea, FCD şi România sunt două planete diferite, iar distanţa dintre ele, deocamdată, e una ireconciliabilă. FCD reprezintă Politica, adică amânarea resentimentului, în timp ce România e blocată în beciul unei subsidiarităţi ideologice, adică tributară resentimentului. Motivele? Să numărăm câteva pe degete: la noi, iniţiativa civică se prăbuşeşte în spoliere, dialogul social se metamorfozează în răcnetul demagogic al urii, practica compasiunii şi a solidarităţii e împroşcată subit de balele primitivismului comunitar, iar exerciţiul de democratizare e însemnat, rapid, cu fierul încins al psihozelor stângiste. Cugetul colectiv românesc e o cameră complet zidită. El nu poate îngloba politica. Nu din cauza unui handicap "de specie", ci, pur şi simplu, nu-şi poate găsi un sens în afara ordinului. Fie el al unei instituţii a puterii, fie a unei "entităţi" private. Când nu poartă parafa unui ordin, cugetul colectiv românesc se sminteşte, deoarece sforăie pe oasele ideii utopice de Salvator al Naţiunii. De fapt, e ceea ce explica, în urmă cu ceva timp, într-un interviu din "Adevărul", însuşi Teodor Baconschi: "Noi am ajuns într-o situaţie atât de nevertebrată doctrinar în toate partidele, încât produsele politice de pe piaţă sunt destul de rău profilate, indistincte şi de asta persistăm şi în această patologie a liderului mesianic. Nu există salvatori ai Neamului, există doar căi diferite de a cultiva binele comun". Explicaţia lui Baconschi îmi pare a fi una dintre cele mai exacte radiografii axate pe instinctul primar al românului în faţa politicii din câte s-au făcut vreodată.

Dar să nu ne mai lungim. Ştiţi când va reuşi românul să gândească politic, deci să facă politică? Atunci când, printr-o minune (doar printr-o minune! - pe care, apropo, va trebui să o merite!), va înţelege că scopul vieţii nu e supravieţuirea şi nici acumularea, ci cu totul altceva, care e altundeva. Care, unde? Vorba poetului: să ne întindem în pat şi, pentru o clipă, să-i spunem creierului "şşşşşşttt...".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro