Mergi la conţinutul principal

«Vă place să vă numiţi aleşii neamului, dar aţi cam uitat de neam»

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, le-a transmis parlamentarilor care şi-au votat pensii speciale că au „cam uitat de neam" şi, „cu legea în braţe", au făcut „una dintre cele mai mari nedreptăţi", comiţând „unul dintre cele mai murdare conflicte de interese".
„Vă place să vă numiţi aleşii neamului, dar aţi cam uitat de neam", îşi începe rectorul mesajul. „Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislaţie, acela ca un grup de oameni să-şi voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Dacă nu vă îngrijoraţi de ceea ce vor spune cei aproape 400 de mii de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijoraţi de viitorul copiilor noştri", spune Marilen Pirtea.
Parlamentul a adoptat marţi, 16 iunie 2015, legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Legea prevede că senatorii şi deputaţii vor primi o indemnizaţie de 1.500 lei pe lună pentru un mandat, în limita a trei mandate. Proiectul are o menţiune vagă despre aleşii condamnaţi penal definitiv: „Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 48¹ (n.r. - pensia specială), deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare". Dar acel capitol prevede doar trei infracţiuni: dare şi luare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă, abuz de funcţie. De menţionat că proiectul nu conţinea nici măcar atât. Prevederea de mai sus este ce a mai rămas din amendamentul adăugat de un deputat PNL, ciuntit de susţinătorii pensiilor speciale, şi care menţiona orice infracţiune asociată corupţiei şi săvârşită înainte de terminarea mandatului, nu doar în timpul unui mandat.

Pensiile le vor plăti „copiii noştri, acei copii în care refuzaţi să investiţi"

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara arată că adoptarea proiectului nu trebuia să existe câtă vreme „un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, când sute de mii de angajaţi din învăţământ trăiesc la limita sărăciei", alături de medici şi multe alte categorii sociale şi profesionale. „Dacă acum numai ei ştiu cum se descurcă, mă întreb ce vor face aceşti oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? Copiii noştri, acei copii în care refuzaţi să investiţi. Refuzul de a investi în educaţie le încetineşte dezvoltarea, le limitează capacităţile, astfel că nu faceţi decât să propagaţi sărăcia de la o generaţie la alta. Presupun că este greu pentru o mână de «aleşi» să vadă acest risc, în confortul unor indemnizaţii de mii de lei", mai arată Marilen Pirtea în mesajul său. El atrage atenţia că „cea mai sănătoasă investiţie pe care o putem face este în educaţie" şi că România are nevoie de specialişti.
Universitatea de Vest din Timişoara face parte din Consorţiul Universitaria, alături de Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE). Universităţile membre ale acestui consorţiu au cerut de curând Ministerului Educaţiei să revină la o clasificare internaţională a universităţilor din România, aşa cum s-a făcut pentru prima oara în 2011, şi ca finanţarea să se facă pe criterii de performanţă academică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro