Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

«Platonov», o dramă presărată cu ironie fină şi cu filosofie pe înţelesul tuturor

"Platonov", cea mai recentă premieră a Teatrului "Maria Filotti", pusă în scenă de Andreea Vulpe, reuşeşte să-l aducă pe Cehov în lumea noastră şi să demonstreze perenitatea temelor abordate.
Debutul piesei creează strania senzaţie că nu eşti în lumea lui Cehov, ci că te bucuri de atmosfera senină a lui Mihail Sebastian din "Jocul de-a vacanţa". Regulile sunt suspendate, lumea este fericită, fiecare fiind mulţumit cu statutul şi averea sa materială şi spirituală. Se conturează apoi o lume confuză, plictisită, blazată, dar foarte agitată. Pe parcursul derulării poveştii ni se revelează şi motivele acestei agitaţii: golul interior resimţit de oamenii care, deşi par a avea totul, nu au de fapt nimic, pentru că viaţa lor nu are nicio semnificaţie pentru ceilalţi. Totul este doar strălucire superficială, care în faţa unor adevăruri spuse crud dispare şi dezvăluie o lume mică, smochinită, necăjită. Tot echilibrul este distrus de sosirea lui Platonov şi a proaspetei sale soţii. Fericirea, încet, încet dispare, oamenii sunt puşi în situaţii limită şi apar victimele nevinovate care trebuie să plătească pentru spleen-ul tuturor. O dramă, presărată cu ironie fină şi cu filosofie pe înţelesul tuturor care pune în valoare noua achiziţie a teatrului, actorul Silviu Debu, şi reîntoarcerea pe scenă a apreciatei actriţe Mihaela Trofimov.
Opţiunea regizoarei Andreea Vulpe pentru Silviu Debu în rolul lui Platonov s-a dovedit a fi una inspirată. Tânărul actor a reuşit să contureze un personaj modern, credibil şi fermecător, cu care spectatorul empatizează. Şi Ionuţ Vişan face performanţă în rolul medicului Nikolai, reuşind să arate că sub crusta de dezgust pentru tot şi toate există omul care înţelege şi are grijă să nu se întâmple nimic ireversibil. De fapt, jocul actorilor este unul de echipă, fiecare potenţându-şi colegii. Toţi merg ca un mecanism bine uns, fără pauze, fără lungimi plictisitoare, creând un spectacol incitant în care nu realizezi când trec cele trei ore, cu pauză. Din echipa care a contribuit la succesul reprezentaţiei au mai făcut parte: Mihaela Trofimov - în formă după o pauză consistentă, Valentin Terente, Emilia Bebu, Liviu Pintileasa, Corina Borş, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Dan Moldoveanu, Adrian Ştefan, Costică Burlacu, Emilia Mocanu şi Alexandru Marin. Inspirată a fost şi scenografia realizată de Daniel Titza, absolvent al Liceului de Arte "Hariclea Darclee", un mediu sugestiv şi foarte versatil. De asemena muzica sud-americană, foarte puternică şi emoţionantă a contribuit şi ea la succesul montării piesei "Platonov" la Teatrul "Maria Filotti".
Premiera spectacolului are loc vineri, 27 martie, de la ora 18.00, în sala Studio a Teatrului "Maria Filotti" cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

 
Categorie articol: 

Comentarii