Mergi la conţinutul principal

«Nea Marin» învârte «Ceasornicul de la Însurăţei»

 

Vineri şi sâmbătă, la sala ProArte a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila se finalizează proiectul "Ateliere de revitalizare a patrimoniului cultural imaterial - Jocul". Scopul proiectului început în urmă cu doi ani şi jumătate constă în formarea de instructori de dans popular specific zonei, pentru revitalizarea unor jocuri pierdute şi promovarea unor obiceiuri autentice. Cursurile de joc popular au început în luna februarie a acestui an şi s-au desfăşurat în fiecare sâmbătă, la Centrul de Creaţie, cu sprijinul coregrafilor brăileni Marinică Virgil şi Gheorghe Mihalache. La finalul acestei săptămâni, participanţii la proiect, care provin din rândul educatorilor, învăţătorilor sau profesorilor şi instructorilor de dans din judeţ, au beneficiat de un curs de perfecţionare prezentat de maeştrii coregrafi Barbu Marin, binecunoscut publicului de la diverse emisiuni de divertisment ca "Nea Marin", şi Ştefan Coman. După cum ne-a informat Maria Puşcaciu, director al Centrului de Creaţie, încă de la primul curs, participanţii au primit un suport muzical cu orchestra "Baladele Deltei" din Tulcea, pe care sunt înregistrate 38 de piese de joc specifice zonei noastre, iar în zilele de 4 şi 5 decembrie şi-au demonstrat măiestria artistică în faţa maeştrilor coregrafi.

"Eu iubesc dansul cum iubesc aerul"

Aflat pentru al doilea an în oraşul nostru, maestrul coregraf Barbu Marin de la Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti a dăruit vineri momente de neuitat pentru cei prezenţi în sala ProArte a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, prin acurateţea jocului popular şi naturaleţea mişcărilor artistice, dar şi prin noţiunile teoretice care au înveşmântat comorile tradiţionale ale dansului din zona Munteniei.
În mijlocul cursanţilor, urmărind fiecare mişcare şi fiecare gest al acestora, "nea Marin" trăieşte fiecare pas de joc la maximă intensitate, dând impresia că pluteşte pe o mare în care fiecare notă muzicală învolburează valurile. Am admirat minute în şir mişcările artistice şi paşii de dans în care "căluşul" strămoşesc parcă se împletea cu frumuseţea florii de salcâm şi cu unduirea Dunării la ceas de seară. La finalul unui joc de o frumuseţe înălţătoare, "nea Marin" mi-a spus că este vorba despre "Ceasornicul de la Însurăţei", un joc din perioada interbelică, jucat în zona noastră.
Despre proiectul Centrului de Creaţie de la Brăila coregraful Barbu Marin apreciază că reprezintă o formă de revitalizare şi perpetuare a jocului. "Sunt pentru a doua oară la Brăila. Anul trecut am făcut cursuri şi am rămas impresionat de aceşti «elevi», care , la rândul lor, sunt educatori, învăţători, profesori. Jocul trebuie perpetuat de către cadrele didactice şi căminele culturale. Eu iubesc dansul cum iubesc aerul", a subliniat coregraful Barbu Marin, după care a intrat din nou în vârtejul jocului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro