Mergi la conţinutul principal

«Jihadul» bursucilor, la Stăncuţa

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila duce un adevărat război de gherilă cu bursucii care au săpat zeci de vizuini în corpul digului de la Stăncuţa, gropi ce pun în pericol mii de hectare din incinta îndiguită Călmăţui - Gropeni - Chiscani. Pe o lungime de 10 kilometri, au fost descoperite nu mai puţin de 40 de vizuini săpate adânc în interiorul digului. În cazul unei viituri pe Dunăre, aceste găuri ar acţiona ca breşe, iar apei i-ar fi foarte uşor să se infiltreze şi să "spele" bariera de pământ până la punctul în care aceasta s-ar rupe, lăsând fluviul să provoace ravagii.
În faţa ameninţării care a devenit vizibilă încă din vara anului trecut, SGA, ajutată de Prefectura Brăila, a trecut la contraatac. În luptă a intrat şi Asociaţia Judeţeană a Vănâtorilor şi Pescarilor Sportivi Brăila, care, dată fiind gravitatea situaţiei, a obţinut o derogare de la reguli, primind permisiunea să împuşte mai mulţi bursuci decât cota alocată iniţial. Aceast animal este protejat de lege, iar AJVPS avea drept cotă pe anul trecut împuşcarea unui singur exemplar. Cota a fost ridicată, totuşi, la şapte exemplare, iar vânătorii au reuşit să împuşte şase. Bursucii care au căzut sub gloanţe au fost prinşi "în flagrant", mai exact au fost găsiţi în vizuinile săpate în corpul digului. "Noi am intervenit cu un utilaj pentru astuparea tuturor celor 40 de vizuini identificate în digul din zona Stăncuţa. În general, bursucii fugeau când începeau săpăturile, însă câţiva au fost găsiţi la faţa locului. Vânătorii care însoţeau echipele noastre au reuşit să împuşte câteva exemplare, în limita cotei primite de la autorităţile de mediu", ne-a informat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Acesta precizează că, la ora actuală, toate cele 40 de vizuini identificate pe parcursul anului trecut sunt astupate. Angajaţii SGA monitorizează permanent situaţia pe diguri, iar deocamdată nu au mai apărut alte găuri săpate de bursuci. Se ştie, însă, că această specie hibernează în sezonul rece, intrând în activitate după încălzirea vremii. Aşadar, este de aşteptat ca la primăvară să înceapă iar să sape vizuini în digul de la Stăncuţa. Pentru eliminarea odată pentru totdeauna a problemei, Direcţia Regională a Apelor Buzău a solicitat la Ministerul Mediului să se aprobe contractarea unei firme specializate, care să folosească metode moderne de îndepărtare a bursucilor. "Se au în vedere tehnologii bazate pe ultrasunete, care să gonească animalele fără să le rănească. Pentru asta trebuie găsită, însă, o firmă specializată. Se lucrează deja la un caiet de sarcini şi urmează să se organizeze o licitaţie", ne-a declarat Adrian Turiac. Acesta ne-a mai spus că până la gonirea tuturor bursucilor, SGA Brăila va folosi o folie de geocompozit dentonitic cu care să "cârpească" digurile în dreptul vizuinilor ce vor mai fi identificate începând cu primăvara anului în curs. Folia respectivă este impermeabilă şi nu va mai permite apei să ajungă la găurile din corpul digului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro