Mergi la conţinutul principal

«Hai la suc pentru Cristi», peste 2.300 euro în doar două ore

Apelul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", prin care invitam adolescenţii, părinţii şi simplii cetăţeni ai acestui oraş la un "suc", sâmbătă, pe platoul din faţa Primăriei, a avut un ecou neaşteptat. Peste 200 de brăileni au trecut pe la urna amplasată lângă Troiţă şi au achitat "sucurile". În doar două ore, s-au strâns peste 2.300 euro. Tatăl lui Cristi, care s-a ţinut de promisiune şi a venit la acţiunea noastră pentru a le mulţumi personal celor ce vor să-i ajute copilul, a rămas fără cuvinte în faţa mulţimii de oameni.

Evenimentul de sâmbătă, "Hai la suc pentru Cristi", a adunat în doar câteva minute de la ora de întâlnire stabilită zeci de brăileni pe platoul din faţa Primăriei. Adolescenţi însoţiţi de părinţi, colegi de clasă ai lui Cristian Filip, tineri, profesori, inspectori şcolari, câteva feţe cunoscute pe scena politico-administrativă, pensionari, cu toţii au fost acolo şi au umplut urna cu bancnote, chiar sub ochii înlăcrimaţi ai lui Nicolae Filip, tatăl băiatului pentru care facem campanie umanitară.
O mână de ajutor ne-a venit din partea unor elevi ai Colegiului Naţional "Gheorghe M. Murgoci", care ne-au ajutat cu promovarea acţiunii în mediul online, ba chiar au luptat pentru această cauză ca pentru unul de-al lor, deşi Cristi este elevul Liceului Pedagogic. Au dat dovadă că rivalitatea între licee e doar la învăţătură, însă atunci când vine vorba de ajutorarea unui coleg de generaţie, copiii pot deveni foarte solidari.
Copiii şi-au donat alocaţiile şi banii pentru ieşirea cu prietenii, de sâmbătă. Cei mai în vârstă şi-au dat o parte din pensie pentru sănătatea lui Cristi. Ceea ce s-a întâmplat în weekend pe platoul din faţa Primăriei a fost o mobilizare extraordinară din partea brăilenilor, care au demonstrat că în ei zace o solidaritate nemaipomenită. "Nu mai sunt om de când am citit povestea lui Cristi. Şi eu sunt om, am doi copii acasă...Se poate întâmpla oricui! Dacă tot am posibilitatea să-l ajut pe acest băiat, am venit astăzi aici, pentru a da câţiva bănuţi. Am donat şi la redacţia dvs., dar am ales să vin şi aici. Orice ban în plus contează! Multă sănătate îi doresc lui Cristi!", ne-a declarat o doamnă venită la acţiunea "Hai la suc!".

Peste 2.300 euro în doar două ore

Foarte mulţi copii de vârsta băiatului au venit pe platou, au donat bani şi au rămas timp de zeci de minute să socializeze. "Am venit să-l ajut pe Cristi. Ce am donat noi astăzi (n.r. - sâmbătă) este o sumă mică pe lângă cât are el nevoie, dar contează şi ajutorul nostru. Sunt elevă a Liceului Pedagogic şi o să fie colegul meu când se va întoarce la şcoală", ne-a spus Cristina. "Noi am donat bani şi la şcoală, dar am vrut să venim şi aici, să mai dăm un bănuţ. Să fii tare, Cristi! Să te faci bine repede!", a fost mesajul transmis de un grup de băieţi.
Dintre persoanele publice locale nu au venit decât liberalul Cristian Techiu, însoţit de doi-trei colegi de partid, şi consilierul judeţean indepedent Marian Căpăţână.
În schimb, foarte multe cadre didactice au trecut pe la urnă, inclusiv inspectorul şcolar general - Cătălin Canciu, inspectorul de limba şi literatura română - Georgiana Troia şi inspectorul şcolar pentru educaţie fizică şi sport - Dan Gheorghiţă.
La finalul acţiunii, la ora 18.00, am răsturnat urna şi, în prezenţa poliţiştilor locali şi a tatălui lui Cristian, am numărat banii: 9.271 lei şi 297 euro, strânşi în aproape două ore! La cursul BNR de sâmbătă, asta înseamnă 2.359 euro, aproape de două ori mai mult decât am reuşit să strângem la redacţie în săptămâna 16 - 20 noiembrie. Asta înseamnă că brăilenilor într-adevăr le pasă de suferinţa semenilor.

Adolescenţii ne-au cerut continuarea campaniei umanitare. Idei pentru un nou eveniment public?

La finalul acţiunii de sâmbătă, paginile de Facebook ale redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei" erau pline cu mesaje din partea elevilor, care doreau ca această mobilizare să continue şi duminică. Din păcate, nu am reuşit să le îndeplinim dorinţa, pentru că autorizaţia obţinută de la Primăria Municipiului era valabilă doar pentru ziua de 21 noiembrie, însă am reuşit să-i înveselim puţin, spunându-le că nu ne oprim aici cu campania umanitară. În urma unei discuţii avute cu Nicolae Filip, tatăl adolescentului, care ne-a explicat pe larg tratamentul şi procedurile la care este supus Cristi, dar şi costurile exorbitante pe care trebuie să le achite pentru a-şi recâştiga sănătatea, am decis să mergem mai departe cu campania "Citostatice pentru Cristi". Donaţiile vor continua. Cine a vrut să-l ajute pe adolescent însă nu a putut săptămâna trecută, ori a donat bani şi vrea să repete gestul umanitar, se poate prezenta la sediul redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei", din strada Mihai Eminescu, nr. 56, etajul 2, între orele 10.00 - 16.00.
De asemenea, cele două conturi bancare deschise pe numele tatălui rămân valabile:
- RO74RZBR0000060015758942 - deschis la Raiffeisen Bank
- RO18CECEC001946229018440 - deschis la CEC
Pe lângă toate acestea, intenţionăm să mai organizăm un eveniment public, tot de strângere de fonduri. Ne ajutaţi cu idei?

3.200 euro strânşi la redacţie în săptămâna 16 - 20 noiembrie

Vă reamintim că vineri, în jurul orei 14.30, cu ocazia vizitei lui Nicolae Filip, am tras linie şi am numărat la sediul nostru 3.712 lei şi 300 euro, reprezentând donaţiile brăilenilor la redacţie, din perioada 16 - 20 noiembrie, bani pe care i-am şi înmânat omului. După plecarea lui, brăilenii au făcut donaţii în continuare, iar până la ora închiderii ediţiei s-au mai strâns 730 lei.
În conturile bancare s-au făcut donaţii în cuantum de 8.764,8 lei, însemnând: 1.250 lei strânşi în contul CEC şi 7.514,8 lei în contul Raiffeisen.
Per total, săptămâna trecută s-au făcut donaţii în valoare de 3.271,89 euro, la cursul BNR de vineri. Dacă adunăm şi bănuţii strânşi sâmbătă, în cadrul acţiunii "Hai la suc pentru Cristi!", reiese că oamenii l-au ajutat pe Cristian Filip cu 5.630,89 euro în doar şase zile de campanie umanitară.
După operaţia care s-a dovedit un succes, băiatul a urmat până în prezent două şedinţe de chimioterapie a câte 5 zile, fiecare costând 12.200 euro, plus o şedinţă de radioterapie de 8.000 euro. Pe 3 decembrie, va începe cea de-a treia cură cu citostatice, care va dura doar 2 zile şi va costa 6.000 euro. Părinţii ne-au mărturisit că nu mai au aceşti bani, aşa că am decis să continuăm campania umanitară.
Dacă băiatul va urma toate curele cu citostatice şi şedinţele de radioterapie la clinica "Aci Badem", costurile au fost estimate de medicii turci la 110.000 euro. Părinţii ne-au spus că îl vor ţine pe băiat în Turcia până la ultimul leu din buzunare, pentru că îşi doresc ca aceia care i-au salvat viaţa printr-o operaţie complexă, cu aparatură ultramodernă, să-i redea sănătatea lui Cristi în totalitate.

Cum a ajuns Cristi pe patul de spital

Cristi a absolvit ciclul gimnazial la şcoala din Bărăganul şi este singurul copil al familiei Filip. Fiind un elev model, silitor, a obţinut notă foarte mare la Evaluarea Naţională şi a reuşit să intre primul la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius", la specializarea Ştiinţe ale Naturii, cu media finală 9,53. Era foarte fericit şi abia aştepta să-şi înceapă viaţa de liceean. Părinţii îi închiriaseră o garsonieră în apropierea liceului. Totul părea perfect, numai că viaţa avea alte planuri cu el. Cristi n-a mai apucat să se bucure de nimic din toate acestea.
Lucrurile au luat o întorsătură la 180 de grade chiar în prima zi de şcoală, când abia reuşise să-şi cunoască noii colegi. Cristi şi-a luat manualele şi a plecat la garsonieră. Dintr-o dată, a început să se simtă rău. Părinţii, care erau cu el în acel moment, l-au dus de urgenţă la spital. Medicii de la Judeţean le-au spus că e răcit la plămâni, însă pentru orice eventualitate, l-au trimis şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila. Doctorul care l-a preluat pe Cristi i-a făcut alte analize şi le-a recomandat părinţilor să-l ducă de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din capitală, pentru că el "nu a mai văzut aşa ceva", după cum ne-a povestit bunicul băiatului, Ion Filip. Familia lui Cristi a plecat într-un suflet la Bucureşti, iar la ora 21.30, adolescentul a fost internat la "Alexandrescu". Toate acestea s-au întâmplat în decursul unei singure zile, cea de 14 septembrie 2015.

Fără şanse la viaţă în România, însănătoşire garantată în Turcia

Medicii bucureşteni l-au supus, la rândul lor, altor investigaţii medicale, radiografii şi tomografii. Diagnosticul pus de aceştia a fost "o răceală mai veche, iar lichidul de la plămâni s-a pietrificat şi trebuie tratament pentru a-l îndepărta", potrivit bunicului. După o săptămână şi ceva de tratament administrat de personalul unităţii spitaliceşti din capitală, starea lui Cristi se înrăutăţea vizibil. După ce părinţii s-au alarmat, medicii le-au spus: "Vă dăm trimitere la Spitalul Fundeni, dar şansele...sunt minime. Are nevoie de tratament cu citostatice...întelegeţi?".
La auzul unor asemenea vorbe, rudele au încremenit. Bunicul a început să dea telefoane şi să caute o clinică în străinătate, pentru o a doua opinie medicală. Aşa a ajuns la "Aci Badem" Istanbul, o clinică renumită pe mapamond. Cadrele medicale din România au redirecţionat toate actele medicale ale adolescentului către această "salvare" din Turcia, şi totul cu insistenţe şi rugăminţi din partea familiei. După alte investigaţii de specialitate amănunţite făcute de doctorii de la "Aci Badem", Cristi a fost băgat de urgenţă în sala de operaţie. Nouă ore a durat intervenţia chirurgicală de succes, care i-a oferit adolescentului o a doua viaţă, pe care medicii români i-o luau în "maximum două săptămâni".
Numai că odată cu boala lui, s-au dus şi banii pe care familia a reuşit să-i strângă.
Acum, starea lui Cristi s-a ameliorat, iar băiatul se simte bine, dar TREBUIE să continue tratamentul!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro