Mergi la conţinutul principal

«Free Gică Popescu!». Semnat G. B. Stancu

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este dispus să semneze cererea pentru graţierea marelui fotbalist Gică Popescu, aflat de 3 zile după gratii, după ce a fost condamnat la 3 ani şi o lună de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor. El însuşi anchetat într-un dosar ce are legătură cu fotbalul, Stancu şi-a motivat posibila semnătură invocând performanţele fostului sportiv român în lumea fotbalului european. "Eu, personal, aş semna pentru Gică Popescu, n-aş avea nicio problemă. Cred că Gică Popescu este un om care a adus multe imaginii României, şi nu într-o perioadă scurtă, ci una lungă de timp. El a jucat şi în Olanda, şi la Barcelona, a jucat şi la Galatasaray şi nu s-a făcut de râs pe nicăieri. Este un om foarte cunoscut în fotbalul european", a motivat acesta.

Şeful CJ Brăila a comentat condamnările din "Dosarul Transferurilor" în conferinţa de presă de ieri, spunând că din punctul lui de vedere, cei opt grei ai fotbalului românesc au fost prea aspru pedepsiţi pentru faptele de delapidare săvârşite. În accepţiunea lui Stancu, ar fi fost suficiente nişte pedepse cu suspendare sau amenzi. "Din punctul meu de vedere, România face o mare greşeală! Uitaţi-vă la alţii care sunt mai înaintaţi ca noi din multe puncte de vedere. Condamnaţilor li se pune o brăţară la picior, arest la domiciliu şi s-a terminat povestea. Cred că dacă îi lua lui Becali 15-20 de milioane de euro, era şi Becali foarte mulţumit, şi statul român. Nu ştiu dacă noi câştigăm ceva că umblă el cu corsetul ăla la gât. Nu cred că am câştigat ceva băgând un om cum e Copos în puşcărie. Dacă îl întreabă cineva câţi bani a cheltuit cu Rapidul, o să ne doară capul. Şi la ce-a folosit? S-a dus la puşcărie 3 ani? Nu este în regulă, putea să-i dea o amendă. O plătea Copos, sunt convins că o plătea!", a mai adăugat preşedintele CJ.

Stancu şi fotbalul

Stancu a dat de înţeles că ştie foarte bine "gustul pâinii" mâncate de pe urma fotbalului, acelaşi gust probabil pe care l-au simţit şi cei opt condamnaţi, şi că a ajuns la concluzia că fotbalul nu e o afacere profitabilă, ba din contră, mai vii şi cu bani de acasă. "Vă spun că eu am mâncat pâinea asta, nimeni din fotbal nu pleacă cu bani. În fotbal dai bani. Aaa, pleci cu bani dacă ai performanţele Stelei, atunci sunt de acord. Dar dacă ai performanţele Rapidului...", şi-a continuat ideea acesta.
Sumele cu care vinovaţii au prejudiciat atât statul român, cât şi câteva cluburi de fotbal i se par o nimica toată şefului CJ, făcând comparaţie cu alte condamnări din alte ţări. Ba, mai mult, Stancu este îngrijorat de viitorul afacerilor condamnaţilor, după ce aceştia vor fi eliberaţi. "Nu ştiu dacă lucrurile astea fac bine imaginii României. Când va ieşi Copos şi va spune că vrea să mai facă o afacere cu nu ştiu cine, ăla va spune «Opaa, ia lasă-ne, mă, în pace!». Au fost condamnări şi în alte ţări, dar cu sute de milioane delapidări. Nu vorbim de 1-2 milioane", este de părere acesta. Într-un final, a conchis că "banul ăsta te conduce câteodată pe cărări care nu sunt tocmai cele drepte".
În acest context, trebuie menţionat faptul că preşedintele CJ Brăila este, la rândul său, judecat într-un dosar ce are legătură cu fotbalul, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că liderul filialei locale a PSD a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. "În calitate de preşedinte al CJ Brăila, a întocmit şi adoptat atât expunerile de motive, cât şi Hotărârile Consiliului Judeţean Brăila şi a semnat contracte de asociere între CJ cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club «Dunărea» Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei", susţine ANI. SC Clubul de Fotbal Brăila SA are ca acţionari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA, unde, prin Bursagrirom, Stancu este acţionar principal.
Iniţiativa strângerii de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu aparţine lui Gicu Balaci, preşedintele clubului Dunărea Calafat, prima echipă la care a jucat Popescu. Alături de legendarul fotbalist român au mai fost condamnaţi şi Cristi Borcea (6 ani şi 4 luni), Ioan Becali (6 ani şi 4 luni), Victor Becali (4 ani şi 8 luni), George Copos (3 ani şi 8 luni), Mihai Stoica (3 ani şi 6 luni), Jean Pădureanu (3 ani şi 4 luni) şi Gigi Neţoiu (3 ani şi 4 luni), toate pedepsele fiind cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au efectuat tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate şi au prejudiciat statul român cu aproape 1,5 milioane de dolari şi patru cluburi de fotbal cu suma de peste 10 milioane de dolari.
Gică Popescu, născut la Calafat, a activat la mai multe echipe de fotbal, cunoscute atât din ţară, cât şi din străinătate. Şi-a început cariera la Dunărea Calafat, în 1980, apoi a înscris goluri pentru Universitatea Craiova, Steaua Bucureşti, PSV Eindhover, Tottenham Hotspur, Barcelona, Galatasaray, Lecce, Dinamo Bucureşti, Hannover. La echipa naţională a jucat timp de 15 ani, din 1988 până în 2003.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro