Mergi la conţinutul principal
Miracol. Salt cu noroc, de pe bloc

«Baronul» căţeilor în capcana drogurilor

o săritură mortală de la etajul IV al unui bloc din cartier Vidin s-a dovedit a fi un “salt cu noroc” • ieri, un brăilean de 29 de ani, crescător şi protector de animale, chiar salvatorul animalului spintecat cu sabia în luna octombrie, a avut două tentative de suicid care au eşuat, în mod miraculos •  Ionuţ Ştefan Eparu este tânărul decis să îşi încheie socotelile cu viaţa, care şi-a pus ştreangul de gât, în baia locuinţei din Vidin, dar laţul s-a rupt • nu s-a lăsat, ci a mai făcut o încercare, urcându-se pe acoperişul blocului cu 4 etaje, de unde a sărit în gol • minunea s-a produs din nou: Eparu a aterizat pe nişte cabluri, ceea ce a atenuat prăbuşirea, apoi a căzut pe pământ şi a scăpat viu

 

La un pas de moarte din cauza drogurilor. Iubitor şi protector al animalelor fără stăpân, dar prins în capcana etnobotanicelor, un brăilean de 29 de ani a ajuns pe marginea prăpastiei. A vrut să moară şi a avut două tentative de suicid, în cursul dimineţii de ieri. Surprinzător, sau mai bine zis miraculos, tânărul a scăpat cu viaţă, asta deşi a “zburat” de pe un bloc cu 4 etaje.

Ionuţ Ştefan Eparu, nominalizat pe reţeaua de socializare drept  “baronul căţeilor”, acesta fiind chiar tânărul care a salvat de la moarte animalul tăiat cu sabia, pe o stradă din cartier Vidin, în luna octombrie, a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa. Cunoscut drept un consumator de etnobotanice după cum povestesc membrii familiei, acesta a încercat mai întâi să se spânzure, în baia apartamentului în care locuieşte, Cordonul pus în jurul gâtului, cu care a vrut să-şi pună în aplicare planul macabru, s-a rupt. În loc să se bucure că a scăpat şi să lase deoparte planurile sinucigaşe, brăileanul a mers mai departe. El a mai făcut o încercare, urcându-se pe acoperişul blocului cu 4 etaje, de unde a sărit în gol. Nimeni nu s-a gândit vreun moment că minunea s-ar putea produce din nou. Şi totuşi s-a produs. Eparu a aterizat pe nişte cabluri, ceea ce a atenuat prăbuşirea, apoi a căzut pe pământ şi a scăpat viu. A suferit mai multe fracturi în zona feţei, fiind plin de sânge şi arătând efectiv ca un monstru, dar era în viaţă şi a aşteptat liniştit ambulanţa. S-a ridicat chiar singur pe propriile picioare, din locul în care se prăbuşise, apoi s-a aşezat pe bordură.

Familia tânărului cu gânduri sinucigaşe, soţia şi soacra, este terorizată însă de comportamentul din ultimul timp al lui Eparu. Nimeni nu îl mai înţelege şi, chiar dacă are şi un copil mic, nici fericirea de a fi părinte nu l-a scos din “iadul” în care a intrat. Soacra tânărului a ajuns să se teamă de comportamentul acestuia şi a povestit cu groază că nu mai poate sta liniştită în propria casă, întrucât ginerele împrăştie teroarea. “Noi am plecat dimineaţă cu nepotul la grădiniţă şi l-am lăsat pe el acasă. A zis că merge că are nişte animale la Praporgescu. Când am ajuns la grădiniţă m-a sunat cuscrul şi ne-a zis veniţi fuga că Ionuţ s-a aruncat! Nu ne-am certat, el este foarte agitat, este consumator, stăm într-o teroare aici. O să ajung să strig în gura mare să ne salveze! Acum 2 zile a fost poliţia aici de frică să nu ne facă ceva. Pe mine m-a bătut! Stăm în teroare, cu frică, nu ştim unde o să ajungem!”, a declarat Dumitru Geta, soacra tânărului care a încercat de două ori să-şi pună capăt zilelor.

Tânăra cu care bărbatul are un copil ne-a povestit că a fost consumator de etnobotanice, dar a încercat de mai multe ori să se trateze. Partenera de viaţă a lui Ionuţ a spus că de o săptămână acesta era “curat”, aşa că a pus dubla tentativă de suicid pe seama sevrajului. “Este agitat şi ne este frică de el pentru că nu ştim cum reacţionează, are ce are cu el, nu ştiu. Avem băiat de 5 ani. Din 2009 suntem împreună. El a fost consumator, s-a internat să scape de ele, nu a putut, a stat o lună nu a mai făcut nimic, dar s-a apucat din nou. Acum, de o săptămână, nu a mai făcut nimic dar cred că este sevrajul”, a declarat, cu lacrimi în ochi, concubina Nicoleta.

Ieri, după incidentul violent, la adresa tânărului s-a deplasat imediat ambulanţa care l-a preluat pe acesta şi l-a transportat la Unitatea de Primire Urgenţe pentru acordarea de îngrijiri medicale. Poliţiştii au dat şi ei startul anchetei pentru a stabili în ce condiţii s-a produs evenimentul ce a fost la un pas de o tragedie.

Oricum, Ionuţ Ştefan Eparu, a ajuns la un spital din Bucureşti, întrucât are faţa făcută praf. “Pacientul a suferit traumatism cranio-cerebral cu multiple fracturi cominutive ale oaselor feţei. Tânărul a fost trimis la Bucureşti, la o clinică maxilo-facială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Alina Neacşu.

 

“Este un suflet bun, merită să trăiască”

Oricum, de pe adresa de facebook a tânărului care a încercat să îşi ia viaţa reiese că, de ceva timp, acesta era extrem de agitat, ba chiar la un moment dat anunţa că intenţionează să dea câinii din adăpost, întrucât se simţea urmărit de poliţie. Primise se pare şi vestea că femeia alături de care trăia este din nou însărcinată şi îi va mai dărui un copil, însă anunţul l-ar fi pus pe gânduri. Practic, la acest moment, nimeni nu ştie ce l-a împins pe tânăr să-şi dorească moartea, însă toţi apropiaţii dau vina pe efectele drogurilor. Prietenii au numai vorbe bune de spus despre tânărul în cauză. “Omu' s-a aruncat de la etaj, după ce nu a reuşit să se spânzure în baie! Din păcate, este un consumator de etnobotanice şi se pare că a clacat! (...) Sper să se facă bine. Şi că va fi ajutat să treacă peste toate obstacolele. Este un suflet bun, merită să trăiască. Căţeii au nevoie de el!”, sunt două mesaje transmise pe facebook, după tentativa de sinucidere.

Un mesaj al tânărului, postat pe data de 7 decembrie, atrăgea atenţia: “Căţeii sunt graşi şi frumoşi. Vă rog...o asociaţie să preia căţeii mei”. O altă postare, de pe 6 decembrie, transmitea acelaşi mesaj. Postată era fotografia cu un test de sarcină.”Trebuie să mă opresc AICI! Am deranjat prea multă lume, şi m-am dus în prea multe locuri unde nu trebuia... ÎMI PARE RĂU CĂ V-AM FĂCUT SĂ AVEŢI AŞA MARE BAZĂ ÎN CONTINUITATEA MEA, dar locul meu nu e aici... FAMILIA şi BLĂNOŞII sunt tot ce am, dar a venit momentul în care trebuie să aleg! Caut o asociaţie să-mi preia căţeii. Fiecare persoană care a donat va fi contactată!”.

 

Salvatorul căţelului tăiat cu sabia de un necunoscut

Brăileanul care a vrut să îşi ia viaţa este practic un salvator de vieţi. El are un adăpost pentru câini pe strada Praporgescu, în curtea unei locuinţe. Animalele sunt îngrijite şi hrănite, după cum au spus reprezentanţii unei asociaţii de protecţie a animalelor, grija cu care Ionuţ Eparu tratează animalele ieşind în evidenţă şi pe adresa lui de facebook. Oricând un animal este în pericol, pe stradă, sau este pierdut de stăpân, salvatorul intervine. Acum însă, ţinând cont că cele aproape 20 de animale de la adăpostul din Praporgescu au rămas fără persoana care le avea în grijă, Eparu fiind în grija medicilor specialişti, animalele ar putea fi preluate de Asociaţia „Dog Rescue”. Încă nu s-a luat vreo decizie clară în acest sens, chiar dacă pe reţeaua de socializare, la id-ul tânărului, tot au apărut mesaje potrivit cărora animalele de la adăpostul respectiv sunt ridicate de ecarisaj. Nu ni s-a confirmat însă această informaţie.

Un caz şocant este cel al câinelui maidanez care, la sfârşitul lunii octombrie, a zăcut timp de câteva zile, la intersecţia străzilor Arţarului şi Jderului din cartierul Vidin. Asta după ce a fost lovit cu cruzime cu un obiect tăietor, cel mai probabil cu o sabie sau macetă. Animalul a agonizat acolo , încă din data de 26 octombrie, însă locatarii caselor din zonă, deşi spun că l-au privit cu milă, n-au încercat să cheme nicio autoritate competentă în ajutor. Câinele a ajuns abia pe data de 28 octombrie, într-un punct de lucru al Asociaţiei “Dog Rescue” România. Se pare că cel care a sărit pentru a-i salva viaţa animalului a fost chiar tânărul de 29 de ani, Ionuţ Eparu. Din păcate, nici până la acest moment, poliţiştii nu au dat de urma persoanei care aproape a luat viaţa unui suflet, fără pic de milă. Ancheta este încă în curs iar dacă va fi găsit, cel care a tăiat animalul şi l-a lăsat paralizat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă penală, fiind vorba despre infracţiunea de rănire sau schingiuire a animalelor, conform Legii 205/2004 (privind protecţia animalelor).

 

Blestemul drogurilor

În urmă cu câţiva ani,  Ionuţ Ştefan Eparu a fost condamnat pentru trafic de droguri, fiind vorba despre etnobotanice. El nu a primit însă închisoare cu executare, ci a fost vorba despre o pedeapsă cu suspendare.

Astfel, în 2015, judecătorii au dat sentinţa finală pentru membrii grupării specializate în traficul cu droguri, personaje principale fiind administratorii pub-ului “Insomnia” de pe Calea Călăraşilor. Gabriel Anghel, 39 de ani, şi Eduard Leonard Marcopol, 40 de ani, au fost condamnaţi definitiv la câte 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice).   Dintre traficanţi făceau parte şi Ionuţ Ştefan Eparu, 27 de ani şi Alexandru Păun, zis “Semfe”, de 23 de ani, care au primit 1 an şi 6 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Nu în ultimul rând, judecătorii au luat faţă de inculpatul minor Sebastian F., în vârstă de 17 ani, măsura educativă a supravegherii pe durata de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Brăila, pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
Aflat pe cea mai aglomerată arteră a oraşului, vizavi de Facultatea de Inginerie, pub-ul “Insomnia” a devenit locul preferat de consumatorii de droguri şi etnobotanice. În urma percheziţiilor efectuate la clubul “Insomnia” de pe Calea Călăraşilor, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au descoperit mai multe pungi cu urme de substanţe psihoactive noi (ethylphenidate şi STS - 135), care dovedeau implicarea personalului în traficul de droguri şi etnobotanice. S-a probat faptul că o parte din droguri erau depozitate în clubul “Insomnia” şi că unii dintre clienţi comandau pur şi simplu droguri prin telefon. Tot la club îşi făceau veacul şi dealerii de stupefiante. Ancheta în cazul traficanţilor de droguri şi etnobotanice a început în toamna anului 2013 iar cei care făceau afaceri cu droguri au picat, unul după altul, în plasa anchetatorilor.  Pe 6 martie 2014, chiar Ionuţ Eparu a fost prins în flagrant, în urma unor acţiuni pregătite “ca la carte”, asupra lui fiind găsite două plicuri din plastic autosigilante ce conţineau o substanţă vegetală verde şi o ţigară confecţionată artizanal

Procurorii i-au interceptat convorbirile telefonice şi lui Ionuţ Eparu. Oamenii legii spuneau că, la un moment dat, Eparu efectua tranzacţii aproape zilnic.

 

Marţi 13 şi luna plină au împins la sinucidere. Dramă şi în cartierul Progresul

Tânărul de 29 de ani nu a fost singurul care a încercat să îşi ia viaţa ieri, marţi, 13 decembrie, când şi luna plină şi-a făcut apariţia. Aproape de ora 17.00,  Poliţia şi Ambulanţa au fost solicitate să intervină într-un alt caz de suicid. Era vorba despre o tânără de 34 de ani din cartierul Progresul, care a decis, şi a reuşit, să-şi pună capăt zilelor. Ea a fost găsită chiar de mama sa, spânzurată de tocul unei uşi din propria locuinţă. Sinucigaşa nu era căsătorită şi lucra la o fabrică de confecţii. Vecinii nu-şi explică gestul ei, mai ales că o ştiau pe aceasta ca fiind “o fată liniştită, fără probleme”. Totuşi, persoane aflate la locul tragediei au povestit că “ar fi auzit” că femeia a rămas fără loc de muncă şi, probabil, acesta a fost motivul care a împins-o la moarte. Ea a lăsat un bilet de adio prin care şi-a cerut scuze faţă de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro