Mergi la conţinutul principal

«Am încercat să scot cuvintele negre din cărţile mormânt»

Poezii colorate, vii, astfel încât imaginea creată dobândeşte trei dimensiuni, lucrări situate la confluenţa dintre arta plastică şi arta poetică. Toate acestea pot fi văzute în podul Casei Memoriale "Panait Istrati", timp de o lună de zile. Autorul Cristian Bădiliţă a mărturisit că imboldul de a scrie astfel i-a fost dat în 2008 de fetiţa lui, Irinuca, pe când avea doar patru ani. Ea l-a întrebat de ce toate cuvintele şi literele sunt negre şi atunci a decis să scrie poezii cu litere colorate. "Expoziţia a fost structurată pe anumite cicluri. Un ciclu de autopoeme, autoportrete, planşe legate de atmosfera politică, adică un fel de teologie poetică antipolitică şi şapte poeme, fragmente dintr-un ciclu de balade. (...) Poezia dă culoare cuvintelor banale, aminteşte publicului că aceste cuvinte nu sunt nişte banale semne tipografice negre, fără culoare, fără volum, fără contur, ci că ele trăiesc, sunt vietăţi colorate, policrome, care respiră, care vorbesc ele însele. Am încercat să scot cuvintele negre din cărţile mormânt şi să le agăţ în copaci. Întrebarea era, de fapt, de ce cuvintele nu există, de ce sunt închise în cărţi, de ce nu ne vorbesc, de ce nu sunt altfel. Eu cred că poezia e «altfel»-ul cuvintelor. Axioma pe care se întemeiază acest nou mod de a face poezie stabileşte că poeticul este o constantă a fiinţei umane, la fel ca şi sacrul. Poeticul, pentru mine, este cealaltă faţă a sacrului, poeticul fiind înţeles în sens existenţial", a explicat poetul şi patrologul Cristian Bădiliţă. 

Autorul are un CV impresionant, prezentat pe scurt de directorul adjunct al Muzeului Brăilei, conf. univ. dr. Zamfir Bălan, care a subliniat faptul că autorul expoziţiei este patrolog, cu doctorat la Sorbona, rezultatul cercetărilor fiind o carte publicată întâi la Paris apoi tradusă la editura Polirom. "Lumea de azi nu mai are capacitatea de a simţi şi trăi poezia aşa cum ar merita poezia. O parte din texte de pe simeze au apărut în volum, în serie clasică. Între lectura cărţii clasice şi acest tip de lectură este o diferenţă fundamentală, care ne ajută să ieşim din inerţie. Poezia este pentru suflet, inimă, minte, dar dacă nu mai există obişnuinţa de a deschide din când în când o carte de poezie trebuie găsită o altă modalitate de a ieşi din impas. O astfel de modalitate ne propune Cristian Bădiliţă. Poezia clasică este aşezată în tipare noi, în care vedem tandreţe, ironie, asociate cu un cuvânt viclean, care spune altceva decât ce crezi că spune", a mai explicat directorul adjunct Zamfir Bălan.
Organizatorii evenimentului sunt caricaturistul Costel Pătrăşcan şi Muzeul Brăilei, cu sprijinul viceprimarului Alexandru Dănăilă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro