Mergi la conţinutul principal

«Şcoala Altfel» - între birocraţie şi distracţie

Numărul elevilor care vor pleca în excursii în cadrul săptămânii "Să ştii mai multe, să fii mai bun", stabilită pentru perioada 7 - 11 aprilie, a scăzut faţă de anii trecuţi. Inspectorul şcolar Veronica Picuş a explicat că s-a întâmplat acest lucru pentru că birocraţia a crescut, iar mulţi profesori şi elevi merg la olimpiade.
"Documentele solicitate pentru o ieşire sunt multe, se apropie ca grosime de un biblioraft. Noi avem două echipe de colege care organizează excursii, însă adevărata problemă a fost că s-au cerut multe documente care să fie gata cu o lună înainte de «Săptămâna Altfel», iar ordinul care stabilea toate acestea a apărut nu cu mult înainte de termenul limită. De aceea am avut situaţii în şcoală în care unele cadre didactice au renunţat la excursii, pentru că nu s-au putut încadra în termen. Aceste măsuri cred că sunt benefice, atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice, toţi sunt acum mai protejaţi, dar sistemul este un pic mai greoi. Noi am discutat şi cu un reprezentant al ministerului Educaţiei, care a venit de curând în şcoală şi ne-a spus că aceste măsuri se referă la activităţile din timpul liber, însă ce se face în «Şcoala Altfel» nu e în timpul liber. Oricum, aceste măsuri clarifică lucrurile, cred că sunt de bun augur", apreciază prof. Victorina Ciomârtan, directorul Şcolii "Mihai Eminescu". Pe lângă aceste acţiuni mai sunt unele realizate în şcoală, dar cele mai multe sunt la diferite obiective din oraş, iar cuvântul de ordine este distracţia educativă.
La Şcoala "Fănuş Neagu" săptămâna viitoare se fac excursii cu vasul "Borcea" în Insula Mică. "Sunt elevi care nu au mers niciodată cu vaporul şi am vrut să le oferim această posibilitate. S-au înscris 700 de copii, iar banii pentru combustibil i-au strâns părinţii. Tot părinţii vor plăti şi pentru transportul elevilor în localităţile Gemenele şi Movila Miresii, şcoli cu care avem colaborări în mai multe domenii. Mai organizăm şi altfel de acţiuni în oraş, vizite la muzee, în parcuri, la Grădina Zoologică sau vom planta copaci în staţiunea Lacu Sărat, care nu presupun alte costuri în afară de un bilet de autobuz", a explicat şi prof. Emilia Marilena Meiroşu, directorul Şcolii "F. Neagu".
Toate acţiunile pe care şi le-au propus şcolile au fost aprobate în Consiliile de Administraţie, apoi situaţiile au fost trimise la Inspectoratul Şcolar. "Noi am solicitat aceste programe, dar nu am făcut o centralizare a excursiilor pentru că nu ştim câte din ele se vor realiza. O privire de ansamblu asupra situaţiei arată însă că s-au organizat mai puţine excursii", a precizat inspectorul Veronica Picuş.
În ajutorul copiiilor şi cadrelor didactice a sărit şi Sindicatul Învăţământ Brăila, care a solicitat Braicar-ului să ofere transport gratuit săptămâna viitoare grupurilor de elevi însoţiţi de profesor care au şi un tabel semnat de conducerea şcolii, unde se arată ce acţiune realizează. "Am făcut solicitări similare şi în 2012 şi în 2013 şi răspunsul a fost pozitiv. Sperăm şi de această dată că vom primi acceptul Braicar. Noi am mai solicitat cadrelor didactice să fie mai grijulii cu partea financiară, să lase părinţii să se ocupe, ca să fie şi ei mai protejaţi de eventuale acuzaţii", a explicat liderul SIB, prof. Valeriu Partene.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro