"Zilele Brăilei", toropite de căldură | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Zilele Brăilei", toropite de căldură

Timp de trei zile, Brăila a încercat să scoată la rampă specificul ei cultural-artistic. "Zilele Brăilei" au oferit o paletă variată de evenimente, de la expoziţii la concerte, târguri de antichităţi, piese de teatru şi proiecţii de film în aer liber. Vineri, sâmbătă şi duminică, brăilenii au putut admira reprezentaţiile fanfarelor participante la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, ori manifestările pregătite de Ziua Marinei, ori dansurile populare româneşti şi cele ale minorităţilor şi, de asemenea, şi-au putut delecta privirea cu seria de expoziţii şi târguri de anticari organizată pe Regală.

Dacă, anul trecut, "Zilele Brăilei" s-au dovedit a fi un adevărat succes, atât ca nivel organizatoric, cât şi ca flux al publicului, anul acesta criza economică şi canicula au pus beţe în roate evenimentului, organizarea fiind una "economă", iar publicul fiind unul extrem de redus, cel puţin pe strada Mihai Eminescu. Pe Faleză, poate şi pentru că briza Dunării a mai ostoit din arşiţă, publicul a fost ceva mai numeros, standurile meşteşugarilor precum şi grătarele sfârâinde fiind motive bineîntemeiate de colindat de la un capăt la altul.

16zilele2 Copiii au putut experimenta pictura pe vase de lut Pentru împătimiţii Brăilei vechi şi al aerului ei boem, elitist, Regala a fost, însă, punctul principal de atracţie. Iar manifestările, fără a mai atinge "apogeul" înregistrat anul trecut, au avut un farmec aparte. În faţa Teatrului "Maria Filotti", de exemplu, au fost organizate următoarele expoziţii: "60 de ani de activitate teatrală permanentă la Brăila" - o serie de fotografii-document, cu rol istoriografic, care au surprins "sexagenara" activitate artistică a teatrului brăilean; "În haina unui personaj iubit" - un atelier fotografic la minut, amatorii de aer interbelic (şi nu numai) putând face fotografii de epocă, costumaţi precum personajele lor favorite; expoziţie de pictură a membrilor Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Brăila; "Brăila Interbelică în Imagini" - o superbă colecţie de foto-reproduceri ale celei mai fructuoase etape culturale şi civilitare din întreaga istorie a României, realizată de Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului.

16zilele3 Spectacolul pentru copii "Ursuleţul Rim Cim Cin" La colţ cu Ana Aslan, în faţa clădirii dărăpănate a fostului CEC, au fost expuse fotografii semnate de elevii Şcolii Populare de Artă şi Meserii "Vespasian Lungu", iar la colţ cu Petru Maior, cei interesaţi de arhitectura ţărănească exprimată prin creaţii textile au putut admira o paletă variată de ţesături, ştergare, foiţe de perete, scoarţe sau marame şi o expoziţie de icoane purtând semnătura lui Florin Călin. De asemenea, brăilenii cu patima antichităţilor şi-au putut îmbogăţi colecţiile personale cu obiecte de epocă de pe tarabele Târgului de Antichităţi.

La colţ cu Bulevardul Al.I. Cuza, s-au "încins" două reprize de dansuri tradiţionale elene şi ruseşti, susţinute de Comunitatea Elenă şi de Comunitatea Ruşilor Lipoveni, iar în faţa fostei Arene de Box, Teatrul de Păpuşi "Cărăbuş" a pregătit copiilor spectacolul "Ursuleţul Rim Cim Cin".

Amatorii literaturii istratiene s-au putut delecta, la Muzeul Brăilei, cu pelicula "Panait Istrati, 75 de ani de actualitate". Cea mai mare pondere a publicului a fost înregistrată în piaţeta Lyra, unde, cu începere de ora 21.30, a fost organizat un cinemtograf în aer liber.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro