Voluntari străini - aproape un an în Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Voluntari străini - aproape un an în Brăila

De luna trecută, Brăila a devenit casă pentru şase voluntari europeni care vor petrece aici aproape un an. Aceştia sunt tineri din Italia, Polonia, Franţa, Georgia, Armenia, Letonia şi sunt implicaţi în proiectul "Centru social comunitar pentru integrarea socială a tinerilor defavorizaţi", susţinut de Comisia Europeană prin Programul Comunitar "Tineret în acţiune", implementat de A.N.M.R.F Louis Pasteur Brăila - Club Voltin. Managerul proiectului este Adriana Vădeanu, care se va asigura că, prin acţiunile desfăşurate, tinerii defavorizaţi, şi nu numai, se vor adapta mai uşor societăţii şi se vor implica mai mult în domeniul voluntariatului. Mai precis, s-au propus trei activităţi SEV (Serviciul European de Voluntariat) unde ei vor participa în cadrul unei echipe conduse de un mentor. Echipa condusă de Ionuţ Chiriţă va desfăşura o campanie de informare a tinerilor despre oportunităţile oferite de acest proiect. De asemenea, voluntarii participă la cursuri pentru a învăţa limba română şi la ateliere de comunicare. O a doua echipă este coordonată de Cristina Aramă, care va desfăşura, alături de echipa sa, activităţi de educaţie non-formală pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă ale copiilor şi tinerilor defavorizaţi, învăţând metode specifice şi participând efectiv la întâlniri cu comunităţile locale. O altă echipă, ajutată de Mirela Sârbu, va iniţia şi derula activităţi şi proiecte de voluntariat cu implicarea tinerilor brăileni. Astfel, voluntarii vor dobândi competenţe specifice şi se vor implica în comunităţile locale. La final, străinii vor realiza un "Jurnal de Voluntar SEV".
Cei şase sunt foarte entuziasmaţi şi se implică deja în activităţi alături de tinerii brăileni. Francezul Remi Bouscaud are studii în asistenţă socială şi se bucură de oportunităţile pe care i le oferă această experienţă. "Îmi place mult aici, mai ales zilele în care mă plimb cu copiii. La şcoala din Măxineni am fost foarte bine primiţi şi am fost chiar impresionat de dansurile populare şi ţinutele prezentate de copiii de acolo". Străinii s-au integrat relativ rapid şi lucrează deja foarte bine cu românii. "Voluntarii români mi s-au părut foarte prietenoşi, inteligenţi şi politicoşi", mărturiseşte polonezul Michal Rosinski.
Voluntarii sunt liberi să iniţieze activităţi prin care pot implica şi comunitatea. O primă activitate va fi mini-festivalul de pe 12 august, de pe platoul Primăriei, unde ei vor face parte din diferite echipe şi vor încerca să atragă publicul atât pentru a-l informa, cât şi pentru a-l distra. "Sunt foarte entuziasmată. Sper să nu plouă şi să vină multă lume, să ne cunoască şi să putem vorbi direct", spune Darta Rozentale, din Lituania. În legătură cu "şocul cultural" pe care îl pot avea la contactul cu oamenii din alte ţări, voluntarii veniţi la Brăila sunt relaxaţi şi spun că nu le-a fost foarte greu să se adapteze. Limba şi câinii comunitari au fost cele două "obstacole" de început pe care italianul Michelangelo Mastrosimini le-a întâmpinat. Ceea ce a impresionat-o pe Liana Jilavian din Armenia au fost oamenii primitori şi "contrastele oraşului". Ei au planuri mari şi, pe lângă vizitele pe care vor să le faca în comunele brăilene sau din ţară, vor să înveţe limba şi să se apropie mai mult de oameni. Ei vor continua să lucreze cu copiii cu dizabilităţi şi nu numai, italianul plănuind o piesă de teatru cu cei de la un centru din oraş. Natia Tsiramua, din Georgia, îşi doreşte să-şi continue studiile în Bucureşti.
Orice tânăr cu vârsta între 18 şi 30 de ani, care doreşte să aibă experienţa unui stagiu de voluntariat într-o ţară europeană, o poate face prin intermediul Clubului Voltin acreditat pentru SEV. Organizaţia poate fi contactată la club_voltin@yahoo.com.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro