Grupul de lobby Braila a întocmit un raport de sinteza cu privire la masa rotunda ce a avut ca tema "Câinii fara stapân, un pericol sau în pericol", dezbatere la care au fost invitati candidatii la fotoliul de primar al municipiului Braila, reprezentanti ai societatii civile si mass-media. Concluziile au fost sintetizate de catre membrii Grupului de lobby, constituit în cadrul proiectului "Partener Activ si Implicat", respectiv reprezentanti ai Patronatului Român, filiala Braila - Sorin Constantin, Stanel Necula, ai Asociatiei Pro Democratia Club Braila - Mariana Bâtca, ai Sindicatului Lucratorilor din Administratie - Elena Mogos si Lina Serbu.
Grupul de lobby Braila a desprins mai multe concluzii pe baza depozitiilor si întrebarilor formulate de catre presa si participanti, principala fiind aceea ca nu este corect sa se aplice masuri extreme asupra câinilor comunitari, ei fiind nevinovati. În ceea ce priveste controlarea înmultirii acestora, s-a ajuns la concluzia ca acest obiectiv poate fi realizat prin contacte cu fundatiile abilitate sa realizeze campanii de sterilizare, precum si o campanie în masa, ce poate avea ca rezultat sterilizarea a 4.000- 5.000 de câini în patru luni. O alta concluzie desprinsa este aceea ca adaposturile nu rezolva problema înmultirii. Alte idei promovate în timpul dezbaterilor se refera la capturarea, sterilizarea si reîntoarcerea câinilor comunitari pe strada, având în vedere ca odata sterilizati, nu se mai aduna în haite, precum si sterilizarea câinilor domestici si vagabonzi din oras prin acorduri încheiate cu ONG-uri de profil. Pentru cheltuielile aferente procesului de sterilizare, participantii la dezbateri au propus utilizarea unor spatii ale administratiei locale si cautarea de sponsori si voluntari. Locatiile în care se vor steriliza câinii ar trebui sa fie cât mai aproape de oras, în vederea reducerii cheltuielilor de transport. Totodata, s-a desprins concluzia ca este necesara derularea unei campanii media pentru constientizarea si implicarea populatiei. Din adaposturi câinii pot fi adoptati de catre persoane fizice sau firme ce au nevoie de câini de paza. Participantii la masa rotunda au mai aratat ca în adaposturi costurile cu cazarea sunt mari daca respecta cadrul legal, exista riscul de epizootie, poluare prin miros.
De asemenea, ei s-au pronuntat categoric împotriva eutanasierii, pentru ca nicio persoana nu are dreptul sa ia viata unei fiinte. Doar câinii bolnavi, aflati în suferinta, vor fi eutanasiati si incinerati, în alte cazuri trebuie sa fie adunati în adaposturi si îngrijiti. Administratia, mediul privat trebuie sa colaboreze pentru gasirea solutiilor. Comunitatile locale ar trebui sa rezolve mai întâi problemele oamenilor, apoi pe cele ale câinilor, a fost o alta opinie exprimata în cadrul dezbaterilor. Daca numarul câinilor comunitari creste fara masura, rolul benefic în asezarile umane dispare, populatia canina devine semisalbaticita. Rezolvarea problemei prin eutanasiere fiind exclusa, singura varianta ar fi controlul acestei populatii prin masuri administrative. Aria de interventie trebuie sa fie simultan în municipiul Braila si în localitatile apropiate, pentru a preveni migrarea câinilor în zonele asanate. Tinta ideala a programelor de gestionare a maidanezilor este ca fiecaruia sa i se gaseasca un stapân. În acest sens, este necesara educarea cetatenilor care se declara iubitori ai animalelor nu doar în sensul hranirii acestora, ci si a asumarii îngrijirii lor, impulsionând adoptiile responsabile. Alte propuneri facute în cadrul dezbaterilor se refera la cooptarea veterinarilor din oras si a voluntarilor pentru recensamântul câinilor, gasirea de surse de finantare prin instituirea unei taxe progresive pentru proprietarii câinilor de rasa comuna care nu doresc sterilizarea lor, implantarea de cipuri de identificare a animalelor de companie, amenzi pentru proprietarii care nu-si supravegheaza animalele.
Reprezentantii Grupului de lobby Braila vor ca aceste masuri sa fie sustinute prin hotarâri ale Consiliului Local.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.