Vinatorii braileni au dat Guvernul in judecata cerind daune de 8,5 miliarde de lei vechi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vinatorii braileni au dat Guvernul in judecata cerind daune de 8,5 miliarde de lei vechi

Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Braila a dat in judecata Guvernul Romaniei, pe care il acuza, dupa ce i-a provocat o paguba de 8,4 miliarde de lei, ca incearca sa scape de plata despagubirilor. Conducerea AJVPS spune ca daunele au fost provocate de interzicerea completa, de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a vinatorii in judetul nostru, la toate speciile, in sezonul 2005-2006, ca urmare a aparitiei gripei aviare. "A fost o masura abuziva, pe care am considerat-o, de la bun inceput neintemeiata. In momentul de fata, exista un studiu care demonstreaza faptul ca gripa aviara nu se raspindeste prin intermediul pasarilor migratoare. O dovada in plus ca interzicerea vinatorii nu s-a justificat!", ne-a spus Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila. Potrivit acestuia, oprirea vinatorii a facut ca AJVPS sa nu poata onora contractele cu vinatorii straini interesati de vinatul de talie mica din judetul nostru. De aici a rezultat o paguba de citeva miliarde de lei vechi. La aceasta se adauga daunele induse de interdictiile impuse pentru exportul de iepuri vii, o sursa substantiala de venit pentru asociatia vinatorilor braileni, si pentru exportul de fazani obtinuti in fazaneria din Lacu Sarat. "Acestea sint doar pagubele cuantificabile, cele care reies din documente. Mai sint, insa si alte pagube, colaterale, ca sa le zicem asa: faptul ca, in lipsa vinatorii, s-au inmultit vulpile si ciinii hoinari, care au decimat efectivele de iepuri si alte specii de vinat mic, si s-au inmultit mistretii, care produc stricaciuni culturilor agricole. Un alt efect negativ se resimte in rindul membrilor vinatori, care sint determinati sa paraseasca asociatia, din cauza ca am fost nevoiti sa marim cuantumul cotizatiei anuale, pentru a ne putea achita de obligatii: asigurarea hranei suplimentare pentru animale in sezonul rece si plata redeventei pentru fondurile de vinatoare, bani pe care ii dam, culmea, statului, care ne obstructioneaza activitatea", ne-a mai declarat directorul Radu. Potrivit acestuia, dupa ce cotizatia anuala a fost ridicata la 5 milioane de lei vechi, circa 50 dintre cei 1.168 de membri vinatori au facut cerere de retragere din cadrul asociatiei.
AJVPS Braila a incercat o rezolvare amiabila a problemei, trimitind Ministerului Agriculturii o notificare, in luna ianuarie, a.c., prin care solicita ca o comisie specializata sa vina la fata locului si sa verifice actele care stau la baza calculelor ce stabilesc paguba de 8,5 miliarde. Fiindca nu s-a primit nici un raspuns, asociatia braileana a revenit cu o noua cerere in acest sens, in februarie. In lipsa oricarei reactii a ministerului de resort, AJVPS a intentat actiune in instanta. Primul termen de prezentare a partilor la Tribunalul Bucuresti a fost stabilit la 3 iunie. Pe ultima suta de metri, in 31 mai, Ministerul Agriculturi le-a trimis vinatorilor braileni o nota prin care propunea o metoda de calcul a despagubirilor. "Modalitatea de plata propusa de ei se bazeaza pe o situatie a veniturilor si cheltuielilor, din care ar reiesi o paguba de doar 3 miliarde de lei vechi. De contractele neonorate, care au provocat “grosul” pagubelor, nu se tine cont deloc, ori noi nu putem fi de acord cu asa ceva. La prima infatisare, cea de pe 3 iunie, juristii ministerului au cerut un nou termen, pentru a se ajunge la o intelegere cu privire la modalitatea de plata, insa noi nu vom fi de acord cu propunerea lor. Vom continua actiunea in instanta, pina cind vom primi despagubirile integrale. Dupa cum arata lucrurile acum, cei de la minister nu vor sa admita faptul ca s-a gresit atunci cind s-a decis interzicerea vinatorii si fac tot posibilul sa plateasca despagubiri mai mici decit cele reale", a conchis directorul AJVPS Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro