• locuitorii micului oraş brăilean au avut parte de un weekend de neuitat, căci au serbat cea de-a 19-a ediţie a Zilelor Oraşului • seara de sâmbătă a fost dedicată iubitorilor de muzică populară, iar artiştii invitaţi şi-au adaptat repertoriul Anului Centenar • cântăreţul Ionuţ Langa chiar a ţinut să dedice melodia “Nu ne vindem ţara” fostului premier Mihai Tudose • duminică seară, pe scena înconjurată de mii de oameni au urcat vedete româneşti, precum Shift, Nicole Cherry şi Ruby, după care a sosit cel mai aşteptat moment al sărbătorii: concertele susţinute de artiştii internaţionali Admiral C4C şi Dr. Alban
Weekendul care abia s-a încheiat a reprezentat ultimele zile de vacanţă pentru unii, primele zile mohorâte de toamnă pentru alţii, ori doar un alt sfârşit de săptămână obişnuit. Dar nu şi pentru locuitorii oraşului brăilean, Ianca. De 19 ani încoace, în al doilea weekend de septembrie, aceştia petrec până-n miez de noapte în parc, dansând şi fredonând melodii în vogă, alături de artiştii invitaţi cu ocazia Zilelor Oraşului. Ediţia din acest an a fost o premieră, căci pe scenă au concertat şi artişti internaţionali, iar distracţia a început încă de joi. Mii de oameni au fost spectatorii celui mai aşteptat moment: concertul cântăreţului Dr. Alban. Şi nu au regretat. Publicul a dat dovadă că este pregătit pentru schimbare încă de sâmbătă seară, când pe scenă a dansat ansamblul oraşului francez La Chapelle Sur Erdre - localitate înfrăţită cu Ianca, iar organizatorii au anunţat că şi anul viitor au de gând să aducă în micul oraş brăilean cântăreţi străini, iar distracţia să ţină 4 zile.
Joi, 6 septembrie, pe scenă au evoluat artişti locali de muzică populară, iar vineri, 7 septembrie, a venit rândul muzicii uşoare, fredonată tot de artişti locali. Terasele erau pline, iar micii şi pastrama sfârâiau pe grătare. Sâmbătă, la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Ianca, pe platoul din faţa Casei de Cultură. După “Te Deum”, primarul George Fănel Chiriţă a luat cuvântul. A reamintit istoria oraşului, dar şi a României, subliniind faptul că 2018 este Anul Centenarului. Printre invitaţi s-au numărat şi câteva oficialităţi din Franţa, din localitatea La Chapelle Sur Erdre.
Seara de sâmbătă a fost dedicată iubitorilor de muzică populară, iar artiştii invitaţi să cânte pe scena din parc au strecurat în repertoriul lor şi cel puţin o melodie cu tentă patriotică. Prima care a încântat publicul a fost Mihaela Gurău. Aceasta a “încălzit” atmosfera prin sârbe moldoveneşti, iar prin cântecele ei a stârnit emoţiile tuturor părinţilor. Programul a continuat cu dansuri greceşti, iar Ansamblul “Pandora” i-a cucerit pe cei prezenţi prin cultura elenă, după care pe scenă a urcat Ansamblul “Pandelaşul”, cu dansuri tradiţionale româneşti.
Melodia «Nu ne vindem ţara», dedicată ex-premierului Mihai Tudose
Ionuţ Langa a fost însă artistul care a făcut Ianca să tacă, în sensul bun al cuvântului, căci într-o linişte perfectă, vocea sa a răsunat în tot centrul oraşului. Născut în Ţara Făgăraşului, Ionuţ Langa este un adevărat patriot. Acesta a ţinut să dedice melodia “Nu ne vindem ţara” fostului premier Mihai Tudose. La coborârea de pe scenă, artistul ne-a declarat că “Într-adevăr, publicul a fost extraordinar. Sunt pentru prima oară în această zonă şi eram curios să văd cum simt oamenii muzica patriotică. Am fost surprins în mod plăcut să văd că în fiecare colţ al ţării există patriotism. A fost un moment emoţionant când oamenii au cântat alături de mine. Fostul premier Mihai Tudose ne-a dat un semn şi o lecţie de patriotism nouă, românilor, prin ceea ce a spus la momentul acela. Pentru noi a fost foarte clar. Avem în Guvern oameni cărora le pasă de viaţa noastră, a românilor. Ştiţi dumneavoastră la ce moment mă refer. Vă mulţumesc!”. Nu ştim sigur la ce moment s-a referit cântăreţul Langa, însă putem presupune că acesta a fost impresionat de refuzul ex-premierului Tudose de a dialoga pe orice subiect legat de autonomia unei părţi a României.
După acest moment plin de patriotism, publicul a făcut cunoştinţă cu dansurile tradiţionale franţuzeşti. Pe scenă a urcat ansamblul din La Chapelle Sur Erdre. Deşi cei 12 membri erau trecuţi de 50 de ani, iar părul alb întărea ideea că nu mai sunt demult la prima tinereţe, prestaţia lor i-a lăsat fără cuvinte pe toţi. Energia şi paşii vioi i-a uimit pe cei prezenţi.
Angelina Korjan a încântat prin glasul duios şi dulce specific românilor de peste Prut. Melodiile săltăreţe au încălzit publicul, în condiţiile în care temperatura de afară nu mai era aşa “prietenoasă”.
“Acasă-i România/ Acasă-i tricolorul/ Suntem una cu ţara/ Că noi suntem poporul” a fost o altă melodie ce a mers la sufletul oamenilor prezenţi la spectacol, iar cântăreaţa Laura Olteanu a primit ropote de aplauze. Tot ea a fost cea care a închis programul artistic de sâmbătă seară.
Dr. Alban a stârnit melancolie în rândul publicului 30 plus
Ziua de duminică a fost cea mai aşteptată. Publicul din primele rânduri de sâmbătă seară a fost înlocuit de adolescenţi şi tineri, odată cu schimbarea genului de muzică. Cel care a “spart gheaţa” a fost Shift, devenit cunoscut după ce a colaborat cu Marius Moga pentru piesa “Sus pe toc”, dar şi pentru cea cu Andra pentru piesa “Avioane de hârtie”, ambele melodii fiind incluse în repertoriul pentru Ianca. Acesta a interacţionat cu spectatorii şi i-a pregătit pentru ceea ce a urmat. Nicole Cherry a fost cea mai aşteptată cântăreaţă de către adolescenţii care deja trecuseră de gardurile de protecţie, pentru a fi cât mai aproape de vedetă şi pentru a-i arăta că-i ştiu toate versurile pieselor. Nicole şi-a început programul cu piesa ce a consacrat-o: “Memories”. Ruby a încins imaginaţia tinerilor atât prin mesajele cântecelor sale, cât şi prin artificiile ce au făcut parte din show-ul său.
Admiral C4C a oferit 40 de minute electrizante. Cântăreţul de origine nigeriană a emanat o energie molipsitoare publicului, de care chiar era nevoie căci pe scenă urma “vedeta serii”. Admiral C4C a ţinut tot timpul în mână o eşarfă neagră, înlocuind-o doar pe timpul unei piese, numită “Romanial Gold”, cu tricolorul nostru. De asemenea, cântăreţul i-a uimit pe spectatori în momentul în care le-a arătat că ştie “o boabă româneşte”. “Ce faci?/Bine!” şi “Criminal” sunt câteva dintre expresiile pe care Admiral C4C le-a pronunţat pe scena din Ianca.
Momentul mult aşteptat a sosit, iar lumea l-a urmărit cu atenţie pe Dr. Alban. Îmbrăcat simplu şi fără pretenţii de “internaţional”, nici el nu s-a abţinut de la a interacţiona cu publicul, deşi nu cunoştea atât de multe cuvinte româneşti ca Admiral C4C. La un moment dat, pentru a-i face pe cei din public să ţipe tare, a încercat să-i motiveze spunându-le că sunt “catastrofali”. A stârnit hohote de râs, dar până la urmă şi-a atins scopul: publicul a ţipat foarte tare şi a cântat alături de el. “It's My Life”, care, deşi e o piesă plină de energie, a stârnit emoţie şi melancolie. Mulţi şi-au adus aminte în anii '90, în care aceasta răsuna prin discoteci şi la petrecerile de apartament. Deşi au trecut aproape două decenii, vocea lui Dr. Alban a sunat la fel de bine ca pe vremuri, ceea ce a demonstrat încă o dată că timpul trece, talentul rămâne. Programul a fost încheiat cu o piesă cântată de Dr. Alban în colaborare cu Admiral C4C, intitulată “Turn It Up”.
A urmat apoi tradiţionalul foc de artificii ce a durat aproximativ 10 minute.
Toată distracţia de Zilele Oraşului Ianca a costat circa 150.000 lei, aşa cum ne-a precizat primarul Chiriţă. Deşi pe scenă au urcat cei doi artişti internaţionali, asta nu a ridicat costurile faţă de anii anteriori. Banii provin atât din bugetul Consiliului Local, cât şi din sponsorizări.