Brăila s-a alăturat, ieri, câtorva sute de oraşe din Europa, care au celebrat Ziua Europeană fără Maşini interzicând circulaţia auto complet sau doar pe anumite segmente de străzi. Există numeroase oraşe europene unde locuitorii au renunţat voluntar la autoturisme, circulând simbolic doar pe jos sau pe biciclete. La noi nu a fost cazul de aşa ceva: restricţia a fost impusă de autorităţi şi a vizat doar tronsonul de pe Calea Galaţi cuprins între B-dul Dorobanţilor şi Str. Ştefan cel Mare, în intervalul orar 10.30 - 12.00. Fără prea mult respect pentru valorile ecologiei promovate prin această acţiune, majoritatea şoferilor au făcut comentarii nu tocmai principiale, atunci când poliţiştii de la Rutieră i-au direcţionat pe străzi ocolitoare. Toată lumea s-a conformat, însă, iar acea porţiune din Calea Galaţi a fost liberă de maşini, pentru o oră şi jumătate. Doar tramvaiele au mai circulat, din jumătate în jumătate de oră, pentru a nu se perturba complet transportul în comun din municipiu.
Cât timp au dispărut maşinile din peisaj, carosabilul s-a aflat la cheremul copiilor. Şcolarii şi preşcolarii de la mai multe instituţii de învăţământ din municipiu au profitat de ocazie pentru a face concursuri de desen pe asfalt şi pentru a se întrece pe role sau biciclete. Au fost sute de copii care s-au jucat nestingheriţi pe spaţiul destinat în mod uzual circulaţiei auto. Cu toţii au primit cadou de la Primărie dulciuri şi apă minerală.
Locul de desfăşurare a acţiunii simbolice de ieri nu a fost ales la întâmplare. Circulaţia auto a fost oprită pe acea porţiune din Calea Galaţi deoarece în zonă se află o staţie automată de monitorizare a calităţii aerului. Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila au analizat datele colectate de staţia respectivă şi au ajuns la concluzia că, în acea oră şi jumătate cât nu au mai circulat maşinile, calitatea aerului s-a îmbunătăţit considerabil. Astfel, cantitatea de pulberi în suspensie a scăzut de trei ori, de la 45 micrograme pe metru cub, la 15 micrograme pe metru cub. Monoxidul de carbon s-a redus de la 1,2 miligrame pe metru cub la 0,1 miligrame pe metru cub. De asemenea, zgomotul a scăzut de la 70 de decibeli la 57 de decibeli.