Criza economică a atins şi nu prea buzunarele brăilenilor în ceea ce priveşte vacanţele din această vară. Redactorii de la "Obiectiv" au vorbit cu câţiva reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi au reuşit să afle statisticile acestora în legătură cu vacanţele brăilenilor, la sfârşitul sezonului estival.
Am aflat deci că, în ciuda faptului că foarte mulţi au solicitat ce era mai ieftin, de cum au intrat pe uşile agenţiilor, unii şi-au permis să scoată din buzunar şi mii de euro pentru destinaţii rare, cum ar fi China şi Canada sau pentru insulele exotice din Marea Caraibelor. În general, agenţii încă nu se plâng de efectele crizei, însă se aşteaptă ca vânzările să scadă foarte mult în perioada iernii. Deşi câţiva vorbesc despre scăderi cu până la 30%, majoritatea spun că s-au păstrat pe aceeaşi linie ca şi anul trecut.
Destinaţia vedetă din acest an a fost litoralul bulgăresc, care l-a întrecut cu mult, atât la nivelul solicitărilor, cât şi al vânzărilor, pe cel românesc. După Bulgaria, brăilenii au mai avut în topul preferinţelor Grecia, Turcia, Spania. Nici circuitele europene nu au fost neglijate, cele mai căutate destinaţii find Franţa şi Italia.
Litoralul românesc aspru criticat de agenţii de turism
În această vară, litoralul bulgăresc a avut cel mai mare număr de solicitări, turiştii fiind atraşi de preţurile foarte avantajoase şi de calitatea serviciilor. Chiar şi agenţii de turism sunt foarte generoşi când trebuie să vorbească despre turismul de la bulgari. "Vacanţele pe litoralul bulgăresc au fost de zece ori mai bine vândute decât cele de pe litoralul nostru, pentru că raportul calitate-preţ este excelent. Ei oferă servicii foarte bune, cazare, mâncare, de obicei oferte all inclusive, pentru un preţ foarte bun, în jur de 30 - 40 de euro pe noapte la hoteluri de trei, patru stele", declară Ioan Maliş, manager în turism la agenţia Calibra. În schimb, litorarul românesc este o adevărată dezamăgire atât pentru turişti, cât şi pentru agenţii de turism. Serviciile proaste, preţurile mult prea mari, calitatea îndoielnică a hotelurilor, lipsa de profesionalism sunt câteva dintre motivele pentru care brăilenii au preferat să meargă la vecinii bulgari decât să facă plajă pe litoralul românesc. Ioan Maliş s-a arătat foarte nemulţumit de calitatea serviciilor româneşti, considerând că sunt cam pe sfertul celor din Bulgaria, în schimb preţurile sunt aproape la fel, la noi chiar puţin mai piperate. Un alt dezavantaj al litoralului românesc este dat de ofertele prea puţin flexibile. "În ţară sunt mulţi hotelieri care au oferte doar pentru 6 - 8 nopţi, iar cele mai multe solicitări sunt în weekend-uri. La bulgari stai cât vrei, iar preţurile sunt mai avantajoase, un sejur pe litoralul românesc este 6 milioane/persoană în timpul săptămânii la un hotel de două, trei stele, iar în Bulgaria stai la un hotel de patru, cinci stele cu 25 - 35 de euro/ persoană pe noapte. În schimb, dacă vrei să petreci un weekend pe litorarul românesc, preţurile se ridică la 150 de euro de cameră pe noapte, deci mult prea scump. La bulgari nu contează că-i weekend", adaugă şi Puica Zaharia, director la Avia Travel.
Turcia şi Grecia rămân în top. Spania le ajunge din urmă
Ca în fiecare an, şi destinaţiile din Grecia şi Turcia au fost la mare căutare printre turiştii brăileni. Un sejur de şapte nopţi şi opt zile, la un hotel de trei stele pentru Turcia, a ajuns cam la 500 de Euro. Preţul include biletul de avion, cazarea, oferta fiind all inclusive. La un hotel de patru stele, preţul creşte la 600 de euro, iar la unul de cinci stele la 700 de euro. Totuşi, un sejur pentru Turcia poate ajunge şi la 2.000 de euro, cu cât creşte calitatea serviciilor. Brăilenii care au ales să-şi petreacă vacanţa în Grecia au plătit chiar mai puţin decât pe litoralul bulgăresc, 15 - 20 de euro/ persoană pe noapte la un hotel de cinci stele.
Extrem de solicitate în acest an au fost şi destinaţiile din Spania, datorită programului "Travel Senior". Aflat sub înaltul patronaj al regelui Spaniei şi al guvernului spaniol, programul constă într-o subvenţionare parţială pentru diferite zone turistice ca Andaluzia, Costa del Sol, Costa de la Luz, Insulele Baleare, Majorca sau Costa Brava, în extrasezon. Astfel, preţurile sunt mult mai mici, iar serviciile oferite de foarte bună calitate. De exemplu, pentru maxim 400 de euro, primeşti cazare la un hotel de patru stele, cu trei mese incluse.
Eurotrip între 450 şi 3.000 de euro
Circuitele europene cu autocarul au fost şi ele pe gustul brăilenilor în această vară. Pentru 550 de euro, turiştii au avut ocazia să vadă Cehia, Italia, Elveţia şi Franţa, timp de şase zile, în preţ intrând cazarea cu mic dejun şi transport cu autocarul. O excursie cu aceleaşi destinaţii, dar pe o perioadă de 10 zile, s-a dus la 750 de euro. Pentru un circuit în Italia, timp de zece zile, care cuprinde Sicilia, Grecia, Croaţia şi Malta, brăilenii au scos din buzunar 450 de euro. Totuşi, preţurile pot fi şi mai ridicate, în funcţie de numărul ţărilor vizitate şi calitatea serviciilor, ajungând chiar şi la 3.000 de euro. Conform agenţilor de turism, însă, cam 70% dintre turişti au preferat să aleagă străinătatea ca destinaţie de vacanţă decât să rămână în ţară.
O familie de brăileni a ajuns la marele zid chinezesc China, Canada şi Marea Caraibelor - destinaţii rare cu preţuri pe măsură
Cu toate că este criză economică, au fost şi câţiva brăileni care nu i-au resimţit deloc efectele, alegând să-şi petreacă vacanţa în destinaţii destul de rar solicitate, pentru preţuri între 1.500 şi 3.500 de euro. Cea mai scumpă vacanţă aleasă în acest an de către un brăilean a constat într-un circuit de 29 de zile având ca destinaţie finală Canada. Pentru 3.500 de euro, turistul a avut ocazia să facă Marele Tur al Americii, să viziteze Canada şi să facă o croazieră de lux în Alaska.
China a fost o altă destinaţie rară, aleasă de o familie din Brăila. Aceştia au scos din buzunar 2.900 de euro de persoană pentru un circuit de 21 de zile ce a cuprins China, Tibet şi Hong - Kong. O croazieră în Marea Caraibelor, de opt zile, a ajuns la 1.500 de euro, preţul avionului reprezentând cea mai mare parte din preţ, în jur de 900 - 1.000 de euro. În preţ nu au fost însă incluse excursiile opţionale din insulele exotice din Marea Caraibelor. O astfel de croazieră a avut ca avantaj faptul că în aceste insule nu este solicitată viză.