Mergi la conţinutul principal

Vânzătorii

Nu, nu mai au nicio teamă, nicio ruşine, nicio limită. Nu mai au nicio jenă. Nu mai au niciun dram de bun simţ. Parlamentarii puterii – PSD, ALDE, UDMR – au încheiat anul în forţă: au votat o lege prin care demnitarii şi aleşii vor putea face afaceri „pe persoană fizică”. Mai exact, legea le permite miniştrilor, parlamentarilor, primarilor şi viceprimarilor, prefecţilor şi subprefecţilor ori preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene să deţină şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Adică simţeau ei că nu-şi pot face afacerile cu statul cum trebuie, dacă nu o pot face şi pe PFA-uri. Direct, fără intermediari, fără perdea, fără ascunzişuri, fără rude, fără contracte pe numele nevestei, copiilor, bunicilor sau amantelor. Ce atâtea dedesupturi şi ocolişuri!? Era pierdere de timp şi oricum se ştia, nu-i aşa?, că în spatele afacerilor de succes ale rudelor stă întotdeauna un ministru/parlamentar/şef de CJ/primar puternic.

Aceasta era una dintre puţinele incompatibilităţi pe care demnitarii şi aleşii le mai aveau. Oricum pot face cam tot ce vor. Se pot ei scăpa de puşcărie sau de urmărire penală, de ce n-ar putea fi şi comercianţi? Acum e greu de crezut că în această calitate vor vinde roşii în piaţă sau vor încărca gaz de brichete la colţ de stradă. Poate nişte TIR-uri cu roşii din Turcia ori gaz direct de la sondă.

Este totuşi ciudat că parlamentarii Puterii au să devină precupeţi. Probabil că, de fapt, la asta se pricep foarte bine. Cel mai bine s-a dovedit că se pricep la a vinde promisiuni. Multe, mari şi presărate cu jurăminte, ca să meargă mai bine la stomacul alegătorului. Şi nu doar în campaniile electorale, ci permanent. Cine se pricepe să vândă mai bine programele de guvernare pe pâine, bunăstarea fără margini, salariile şi pensiile mărite şi să ascundă scumpirile, împrumuturile externe uriaşe, investiţiile zero şi lipsa absorbţiei de fonduri europene? Cine se pricepe de minune să vândă legi împotriva justiţiei şi împotriva siguranţei cetăţeanului ambalate frumos în aşa-zise măsuri în favoarea „ţapilor ispăşitori”? Cine este de-a dreptul grozav în a vorbi despre agenturi străine şi soroşişti şi în a vinde, de fapt, ură socială? Cine altcineva dacă nu ei, parlamentarii Puterii, adevăraţi vânzători de iluzii şi prostie?

Şi mai există ceva la care aceşti precupeţi fără scrupule se pricep foarte bine, ba chiar sunt genii în ale comerţului: la a ne vinde viitorul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro