Să ne facem bine, nouă înșine și unii altora, cu răbdare și înțelegere, pentru că doar sprijinindu-ne unii pe alții mai putem spera că ne va fi bine.
Am ajuns să fim prea dezbinați, mult prea izolați unii de alții, mult prea preocupați doar de propriile frământări, mult prea surzi la frământările, argumentele și durerile celorlalți. E suficient că asistăm neputincioși la cum se lărgește și adâncește prăpastia dintre noi și clasa politică. Nu lăsați ca fisurile lor să sape prăpăstii și între noi. Să nu permitem ca dezbinarea să ne ajungă. Altfel, în 2025, riscăm să fim singuri în fața provocărilor. Și nu vor fi nici ușoare, nici puține.
Falia care ne desparte de clasa politică a ajuns atât de mare că pare imposibil să mai așezăm peste ea vreo punte de legătură. Nu-i lăsați să rupă și punțile dintre noi! Pentru că doar noi plătim facturile, doar noi simțim pe propria piele greutățile vieții de zi cu zi. Ei, cei din vârful piramidei, nu fac decât să-și urmărească interesele și scopurile. Pentru nevoile și dorințele noastre nu e loc în negocierile dintre ei.
Să ne facem bine unii altora deci, și dintr-o obligație morală, dar, mai ales, pentru că doar așa putem repara ceva din răul pe care îl vedem și trăim zi de zi. Să ne facem bine noi nouă, doar așa ne putem face bine ca nație. Am suferit prea mult de-a lungul timpului, am fost prea mulți răniți de acești puțini care ne-au ignorat, ne-au umilit și ne-au dezbinat. Acum, situația este prea gravă ca să ne mai putem permite să ne rănim și noi între noi. Să nu ne lăsăm ademeniți de răul lor. Vom avea prea mult de îndurat de pe urma acestui rău al lor, ca să ne mai împovărăm și cu răul nostru. Să facem zid uman în fața nedreptății, nu să-i lăsăm pe ei să construiască ziduri între noi.
Ne așteaptă un an greu, un 2025 electoral foarte complicat, care, așa cum stau acum lucrurile, nu ne va oferi prea multe alternative. Dar, chiar și atunci când nu avem opțiuni clare, candidați care să ne reprezinte cu adevărat, putem începe prin a construi soluții mici, la nivel local. Când deconectarea între nevoile populației și ceea ce se întâmplă în politică este mare, implicarea în proiecte comunitare, sprijinirea inițiativelor care aduc schimbări reale pot crea un efect de domino, de multiplicare care ar putea ajunge mult mai departe decât orice vot.
La urma urmei, deși ideal așa ar fi, istoria recentă ne-a demonstrat deja că soluția nu stă doar la urne. Și că, oricum, de 35 de ani votăm doar promisiuni deșarte. Și, dacă judecăm drept, tot istoria ne-a arătat că schimbările cu adevărat în bine de multe ori încep de la nivel mic. Să facem, deocamdată, lucruri bune și mici, pentru că inițiativele comunitare pot aduna mult mai multă forță decât orice promisiune politică. Cred că aceasta este soluția: să ne facem bine unii altora, să ne susținem unii pe alții, să promovăm valorile care ne unesc și să construim punți de încredere între noi.
Știți cum spune românul: omul sfințește locul. Să ne sfințim atunci fiecare propriul loc, propria comunitate. Până acum am tot ales răul cel mai mic. Cred că data asta va trebui să alegem locul mic. Și să sperăm că, odată, cândva, loc mic cu loc mic va forma un loc tot mai mare, iar acesta va reuși să pună o presiune reală asupra celor care ne conduc.
Să ne facem bine noi nouă, loc mic cu loc mic! Oricum de 35 de ani tot avem sentimentul că vocea cetățeanului nu contează prea mult în politica, hai să-i spunem, ”mare”. Politica ”mică” însă, da, altfel nu ar fi atât de ”curtați” primarii sau liderii ”populari” la nivel local.
Să aveți un 2025 cu multe bucurii! Să fim mai buni și mai aproape unii de alții!