Mergi la conţinutul principal

"Unii oameni sunt de părere că iniţiativele noastre nu vor da roade şi că nimic nu va putea schimba situaţia actuală"

- În primul rând, cum ai aflat de acest proiect ?
- Este vorba de proiectul Clear Sky + Clear Forest + Clear Water = Pure Inhabitants. Un prieten care ştia că sunt implicată în acţiuni legate de ecologie a încercat să găsească pentru mine un proiect de voluntariat care să aibă legătură cu ecologia şi iată-mă aici.
- Ce ştiai despre România până să vii aici ?
- Nu multe.. doar câteva informaţii geografice, datorită faptului că am terminat Facultatea de Geografie. Am mai auzit şi despre legenda lui Dracula, dar şi despre minorităţi care trăiesc aici, cum ar fi ţiganii.
- Cum te înţelegi cu voluntarii, atât cu cei români, cât şi cu cei străini?
- Consider că sunt în relaţii bune cu toţi. Voluntarii străini sunt în aceeaşi situaţie ca şi mine, prin urmare trăim aceleaşi experienţe aici şi ne înţelegem unii pe alţii mai bine decât o fac ceilalţi. Cât despre voluntarii români, le sunt extrem de recunoscătoare pentru că fără ajutorul lor nu am fi reuşit să realizăm multe dintre activităţi.

"Am avut senzaţia că m-am întors în timp cu vreo 20-30 de ani, în istoria ţării mele"

- Care au fost primele impresii când ai ajuns aici ? Ai avut anumite aşteptări care s-au confirmat ?
- Sincer, când am ajuns, am avut senzaţia că m-am întors în timp cu vreo 20-30 de ani în istoria ţării mele. Cred că aşa arătau locurile, străzile, clădirile în Letonia în perioada aceea. Înainte să vin aici am încercat să nu îmi imaginez cum va fi, pentru că nu am vrut să am anumite aşteptări. Pentru mine e mai important să ajung în locul respectiv, să trăiesc acolo o perioadă şi apoi să trag concluziile. Şi nu am vrut ca aceste concluzii să fie influenţate de prejudecăţi sau de ce îmi spuneau alţii. Am vrut să fie ca o foaie albă şi apoi să transpun pe ea imaginea mea despre România, bazată pe propria experienţă.
- Dacă ai putea schimba ceva aici, ce ai schimba ?
- În primul rând, ceea ce am observat este că aici oamenii au în general o atitudine negativă în legătură cu ţara lor şi cu tot ce se petrece aici, se simt slabi în faţa sistemului. Mi-aş dori ca oamenii să îşi aprecieze ţara pentru că, dacă ar avea o atitudine pozitivă, s-ar lupta pentru un viitor mai bun şi nu s-ar mai plânge atât de mult de situaţia actuală. În momentul în care oamenilor le place locul în care trăiesc, ar avea grijă de el şi l-ar păstra curat.
- Ce îţi lipseşte cel mai mult de când eşti aici ?
- Sunt extrem de multe lucruri care îmi lipsesc! Cel mai mult îmi e dor de familia mea, de prieteni şi de pisoiul meu, Minka. Au fost momente în care singurul lucru pe care voiam să îl fac era să îi îmbrăţişez pe ai mei şi pe Minka... Îmi este foarte dor să îl iau în braţe şi să îl ascult cum toarce. Desigur, îmi lipsesc şi momentele petrecute alături de prieteni, când râdeam până ne dădeau lacrimile.

"Simt că m-am redescoperit pe mine însămi"

- Ce ai învăţat de când eşti aici ?
- În primul rând, simt că m-am redescoperit pe mine însămi. Atunci când eşti departe de casă, îţi priveşti viaţa cu alţi ochi. Şi un alt lucru pe care l-am învăţat aici a fost să fiu mai independentă.
- În ce sens e Brăila diferită faţă de oraşul tău ?
- Populaţia Brăilei este mult mai mare comparativ cu oraşul meu, Smiltene, şi acolo toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Totodată, este mult mai liniştit şi mai curat. Se află într-o zonă deluroasă, cu multe păduri, nu este plin de blocuri şi asfalt şi sunt multe locuri de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile de vârstă.
- Ce alte planuri mai ai în legătură cu şederea ta aici, în afară de proiectele legate de ecologie ?
- Aş vrea foarte mult să călătoresc, să văd cât mai multe locuri cum ar fi Sibiu, Vama Veche, Timişoara, Maramureş sau Delta Dunării. Şi mai vreau să îmi perfecţionez limba română.

EcoSpirit - cu gânduri mari

- Vorbeşte-mi acum despre activităţile voastre aici.. ce proiecte aţi avut şi ce plănuiţi să mai faceţi ?
- Până acum, toate activităţile pe care le-a organizat echipa mea, EcoSpirit, au avut ca scop apropierea de locuitori şi de organizaţiile din Brăila. Spre exemplu, prima activitate a noastră a avut loc în data de 5 decembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului, şi a constat de fapt într-o campanie numită Free Hugs. Tot în decembrie am organizat proiectul Winter Sales, în cadrul căruia am ajutat câteva familii sărace din Stăncuţa, şi recent am participat la protestul de la Bucureşti împotriva euthanasierii câinilor maidanezi. Cât despre proiectele actuale, lucrăm la o expoziţie de fotografii din Munţii Măcin şi Delta Dunării, care va fi prezentată atât în Brăila, cât şi în Stăncuţa. Împreună cu elevii din Liceul de Arte pregătim o piesă de teatru care vizează comportamentul ecologic. Protagoniştii vor fi elevii, iar piesa va fi jucată în trei limbi: engleză, franceză şi română. În acelaşi timp, lucrăm la un proiect prin care vrem să găsim o soluţie pentru problema câinilor maidanezi. O altă acţiune pe care am iniţiat-o este EcoFlower, iar principala regulă este că fiecare persoană care primeşte floarea trebuie să facă ceva pentru a ajuta mediul înconjurător. Recent, am participat şi la Ora Pământului, propunând diferitelor localuri să stingă toate luminile şi să le înlocuiască cu lumânări.. Rezultatul a fost, într-adevăr, spectaculos!
- Crezi că oraşul este curat ? Cum ar putea fi oamenii convinşi să protejeze mediul ?
- Din câte am văzut până acum, trebuie să recunosc că oraşul nu este prea curat... Oamenii nu au nicio reţinere în a arunca gunoaiele pe stradă, şi acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au şocat cel mai mult când am ajuns aici. Scopul meu nu este să îi conving pe oameni, ci să le ofer altă perspectivă, informaţii despre protejarea mediului, să le împărtăşesc propria mea experienţă şi să îi las să aleagă cea mai bună soluţie. În alte cuvinte, nu vreau să fie decizia mea, ci a lor.
- Cum au reacţionat oamenii când au aflat de activităţile voastre ? Aţi întâlnit şi oameni care au avut prejudecăţi ?
- Oamenii reacţionează diferit. Unii sunt foarte rezervaţi, nu vor să se implice, sunt de părere că iniţiativele noastre nu vor da roade şi că nimic nu va putea schimba situaţia actuală. Dar majoritatea au încredere în noi şi sunt receptivi la activităţile noastre, iar lucrul acesta chiar ne încurajează să continuăm.
- Pe de altă parte, din punct de vedere ecologic, există şi părţi bune?
- Da, să spunem că în Brăila sunt destule parcuri, într-o condiţie relativ bună. Totodată, din câte ştiu, nu sunt foarte multe fabrici în oraş, ceea ce înseamnă un grad destul de scăzut al poluării.
- În comparaţie cu Letonia, cum stă România la capitolul "ecologie"?
- Sunt câteva diferenţe... Guvernul din Letonia acordă mult mai multă atenţie mediului decât aici. Spre exemplu, legile sunt mai aspre şi legislaţia este mai bine pusă la punct. Cât despre atitudinea oamenilor, aceştia sunt mai responsabili când vine vorba de natură. În schimb, consider că România este o ţară mai variată din punct de vedere ecologic, datorită biodiversităţii speciilor şi a ecosistemelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro