Mergi la conţinutul principal

Un sistem prea comod

Ce ne facem acum, cand pana si unii elevi se prind ca e mai bine orice in afara, chiar si studiile universitare? Unii doresc sa plece din Romania cu orice pret, pentru simplul fapt ca s-au saturat de "valorile morale" dupa care ne ghidam, altii pentru ca au aspiratii mai mari decat ceea ce ofera sistemul nostru universitar, avand in vedere ca in ziua de azi, cu un portofel bine intretinut, mai oricine poate capata o diploma. Elevii acuza lipsa de etica a unor porfesori si implicit a intregii strategii pe care se bazeaza sistemul, iar profesorii blameaza elevii pentru lipsa de interes a acestora. In spatele supozitiilor reciproce, se ascund examene trecute ilegal, licente cumparate, poate chiar si averi facute pe baza lor.

Dat fiind ca rezultatele sunt mai mult decat evidente, elevii pun un semn de intrebare in ceea ce priveste alegerea lor de a-si continua studiile in tara. Dupa terminarea unei facultati, compatibilitatea cu posibilitatile de profesare a "meseriei" e cam stangace. Cunostintele dobandite in facultate nu prea ajuta, practic vorbind, la sistemul economic, oricum si el subred. Nivelul de trai este scazut, direct proportional cu nivelul de pregatire al celor ce detin, in fond, doar o diploma.
Elevii sunt deschisi spre nou, spre concepte internationale. Si e clar: s-au saturat de toate festele pe care le-a jucat Romanica. Vazand sistemul de admitere diferit, diversitatea specializarilor, modul de lucru diferit si, in fond, nivelul de trai mai ridicat al altor tari, tinerii sunt atrasi cu usurinta spre noi porti ce li se deschid. Nesiguranta afirmarii intr-un sistem ce are diferente intre regulile scrise si cele aplicate ii sperie pe elevi, iar cei ambitiosi si constienti ca poate aici nu vor gasi profesionalismul pe care il cauta, pleaca. Si astfel ne intrebam de ce Romania nu are oameni foarte bine pregatiti si altii au.
Fie ca ministerul controleza sau nu sistemul de invatamant superior, e clar ca ceva nu e in regula, el ramanand la fel de comod, atat pentru studenti, cat si pentru profesori. Si cand vine vorba de upgradarea calitatii sistemului de invatamant, se cam stramba din nas la auzirea cuvantului "reforma". Cum tot la fel, bazandu-se pe aceleasi perceptii vechi de atatea generatii, comunicarea profesor elev se dizolva, iar parteneriatul atat de absent prin facultatile noastre, si ca sa vezi - apreciat pe afara - nu se intrevede... Frica de schimbare poate inconstienta, gandirea standard, interesele, comoditatea, toate ne obliga sa stam pe loc. Iar in timp ce alte societati avanseaza, noi ne supunem aceluiasi tipar depasit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro