Un parc fără rost | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un parc fără rost

Parcul de 4,4 milioane de lei îngropat în bălării pe câmpul de lângă cartierul ANL Lacu Dulce pare acum exact tichia de mărgăritar ce lipsea de pe capul plin de bube al Brăilei. Un spațiu amenajat pentru agrement nebăgat în seamă de nimeni, de 10 ani. Nici de beneficiarii săi direcți, cetățenii care ar fi trebuit să vină să se relaxeze pe aleile pavate în mijlocul câmpului, dar nici de administrația locală, care probabil a și uitat că există acolo, fiindcă lucrări de întreținere nu s-au mai făcut de ani de zile. Singurii care și-au văzut de treabă au fost copacii plantați în urmă cu 10 - 11 ani, crescuți suficient de mult între timp încât să poată umbri cât de cât aleile arse de soare în zilele toride de vară.

Necesitatea înființării acestui parc la marginea orașului a fost pusă sub semnul întrebării de mulți brăileni încă de când a apărut ideea în spațiul public, prin 2007 - 2008, când primar era Constantin Cibu, Dumnezeu să-l odihnească-n pace! Acesta a lansat proiectul doar la nivel teoretic, dar n-a apucat să-l pună în practică. O perioadă nu s-a mai vorbit despre această investiție, însă lucrurile s-au schimbat în 2009, când, în calitate de ministru interimar al Mediului, Elena Udrea a lansat Programul Național de Îmbunătățire a Calității Mediului în cadrul căruia s-au alocat bani, pentru finanțări sau cofinanțări, pentru 183 de proiecte de amenajare spații verzi, la nivel național. Invitată să participe la acest program, Brăila condusă de primarul Aurel Simionescu a scos de la sertar proiectul deja întocmit pe vremea lui Cibu și a obținut o finanțare de 2 milioane de lei, contribuția bugetului local fiind de 2,4 milioane de lei. Lucrările au demarat abia prin 2011, fiind făcute de o firmă din București despre care se zvonea că era printre preferatele Elenei Udrea și camarilei ei la contracte din bani publici. Ne amintim că presa nu avea acces pe șantierul care nici nu era marcat cu panou de informare referitor la denumirea proiectantului, executantului, termen de finalizare etc, iar muncitorii erau îmbrăcați în treninguri, nicidecum în echipamente de lucru. Parcul a fost inaugurat în noiembrie 2011, iar despre calitatea lucrărilor ne-am lămurit destul de curând, la primele ploi mai abundente din anii următori o mare parte din suprafața amenajată fiind inundată de apa care nu se scurgea corespunzător la canalizare. Iar aleile au fost atât de bine pavate încât printre dale cresc buruieni ”într-o veselie”. Cam aceasta este, pe scurt, istoria acestei investiții care pare a fi făcută doar pentru a se cheltui niște bani aiurea. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu multe dintre proiectele incluse în mărețul plan emanat de Ministerul Mediului condus de Elena Udrea. Un astfel de parc făcut degeaba în câmp există și la Stăncuța, în județul nostru, și câte n-or mai fi prin alte județe...

În ceea ce privește parcul de la Brăila, probabil intenția inițială a fostului primar liberal Constantin Cibu a fost cât se poate de onorabilă. S-o fi gândit omul că, în 10 - 15 ani, Brăila se va schimba în bine, economia locală va înflori, iar cartierul ANL Lacu Dulce se va extinde suficient de mult încât să înglobeze acel parc amenajat pe câmpul de la marginea orașului. Ghinion! Brăila o duce la fel de rău, încă nu e loc de dezvoltare...

Acuma, dacă tot există acest parc, poate până la urmă i se va da o utilitate! Cum ar fi, de exemplu, ca locul să fie dedicat teraselor cu grătare? Iubitorii de mici să mănânce pe săturate, scăldați în valurile de fum care le plac atât de mult, pe ritmurile preferate de manele. Să se mute acolo polul distracției, iar Faleza, Grădina Mare și Parcul Monument să fie lăsate pentru brăilenii mai plicticoși, care vor să se plimbe în liniște, respirând aer curat. Nu vă speriați, e doar o idee pe care, oricum, n-o s-o pună nimeni în practică niciodată!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro