Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tupeiștii la putere

Medicii erau, ieri, rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale bărbatului de 40 de ani rănit foarte grav în accidentul nautic de duminică seara, când o ambarcațiune de agrement a trecut efectiv printr-o barcă ”normală”, rupând-o în două. Deja omul a fost mutilat pe viață, fiindu-i amputat un picior, iar starea sa se menține critică, la Terapie Intensivă. Despre cel care a provocat accidentul nu se știe deocamdată nimic. Nici cine este, nici măcar dacă e brăilean sau e venit de prin alte părți să facă valuri pe Dunăre la Brăila în barca sa de fițe care, conform inscripției de pe bordajul exterior, pare a fi înmatriculată în Tulcea. Identitatea îi este protejată, pentru că așa sunt, mai nou, legile românești, făcute pentru șmecheri, în defavoarea oamenilor cinstiți care încă mai au bunul simț de a respecta regulile sociale și morale. Mângâiați pe creștet de judecători cu pedepse de tot râsul, tupeiștii sunt la putere peste tot. Și pe șosele, în mașinile lor scumpe luate din bani furați sau făcuți de pe urma femeilor trimise să se prostitueze, dar și pe apă, pentru că Dunărea s-a umplut în ultimii ani de bărci care mai de care mai puternice, conduse cu viteză exagerat de mare. Bine, nu toți proprietarii de ambarcațiuni ”se sparg în figuri” de-a lungul și de-a latul Dunării, așa cum nu toți posesorii de BMW, Audi sau Mercedes se cred stăpânii șoselelor. Mai sunt printre ei și oameni decenți, care probabil au făcut bani din afaceri corecte. Dar mulți, mult prea mulți dintre noii îmbogățiți au tupeul în sânge, ciocoi de generație nouă convinși că banii lor i-au transformat peste noapte din nimeni în regi atotputernici. Iar problema e că genul acesta de oameni a cam acaparat, în ultimii 30 de ani și chiar mai departe, încă din ultima perioadă a regimului comunist, puterea de decizie din această țară. Așa au apărut legile care îi apără pe infractori și îi lasă fără apărare pe oamenii cinstiți. Așa s-a format, încet dar sigur, societatea actuală cu valorile ei întoarse pe dos, în care tupeul fascinează iar bunacuviință e luată în râs.

Revenind la accidentul de pe Dunăre, nu ne putem antepronunța cu privire la circumstanțele acestuia. Poate conducătorul ambarcațiunii de agrement chiar nu e vreun tupeist vitezoman, poate totul s-a întâmplat dintr-o fatidică secundă de neatenție. Rămâne ca organele în drept să cerceteze și să tragă concluzii. Dar, chiar dacă se va dovedi că este vorba despre un „șmecher”, experiența nenumăratelor incidente de acest gen produse de mulți cai putere încăpuți pe mâna cui nu trebuie, fie că e vorba despre mașini sau motociclete sau bărci, ne îndreaptă, însă, inevitabil, spre scenariul clasicei cercetări penale finalizate cu clasica pedeapsă cu suspendare. Deznodământ numai bun să le mai crească nițel tupeul tupeiștilor convinși că pot face orice în țara asta fără să pățească nimic!
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii