Tratamente naturiste pentru boli ale aparatului renal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Tratamente naturiste pentru boli ale aparatului renal

 

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Aparatul renal este compus în principal din rinichi și vezica urinară și au rolul de formare, depozitare temporară și eliminare a urinii.

În mod normal, adulții urinează de 4-6 ori pe zi, cu precădere în timpul zilei, ajungând la un volum de 700-2.000 ml pe zi.

Simptomele și semnele ce însoțesc afecțiunile renale sunt:

Polakiuria. Se manifestă prin micțiuni (urinări) frecvente, fără creșterea volumului total de urină. Este provocată de infecții, calculi sau tumori.

Poliuria. Apare când se elimină mai mult de 2.500 ml de urină pe zi. Cauzele pot fi creșterea aportului de lichide, diabetul zaharat sau diabetul insipid.

Oliguria. Se consideră când se elimină puțină (sub 500 ml) urină pe zi. Cauzele pot fi la nivelul rinichiului sau al tractului urinar.

Anuria. Când se elimină mai puțin de 100 ml pe zi. Apare în stadiul final al insuficienței renale.

Nicturia. Este o urinare în timpul nopții. Poate apărea și în absența unei afecțiuni renale, de exemplu din cauza unei cantități excesive de lichide ingerate seara târziu. De asemenea este unul din simptomele principale ale adenomului de prostată.

Disuria. Este o urinare dureroasă și sugerează o iritație sau inflamație a vezicii urinare datorate unei infecții bacteriene.

Edemul. Reprezintă excesul de apă și sare în organism datorită unei afecțiuni renale, dar poate fi provocat și de afecțiuni cardiace sau hepatice. La început, edemul se poate manifesta numai printr-o creștere în greutate, iar în timp apare la nivelul feței (buhăirea feței) și mai apoi edemul devine generalizat (anasarca).

Hematuria. Reprezintă prezența sângelui în urină și se datorează adesea afecțiunilor renale, vezicale sau ale prostatei. Hematuria însoțită de durere de tip colică renală sugerează trecerea unui cheag provenit dintr-o hemoragie renală. Hematuria însoțită de o urinare dureroasă (disurie) este asociată cu infecții vezicale sau litiază.

Aspectul urinei dă indicații prețioase asupra stării patologice a aparatului renal. Urina trebuie să fie limpede, de culoare galben–chihlimbar. Culoarea sau aspectul anormal al urinii pot avea diverse cauze. Modificări de culoare ale urinei pot fi determinate de excreția coloranților alimentari sau a medicamentelor.

Urina tulbure se datorează, cel mai des, infecțiilor tractului urinar. Durerea poate fi de origine renală și vezicală. Durerea renală (durerea de șale) este localizată în regiunea lombară (intracostal), durerea la nivelul vezicii urinare este sub ombilic (sub buric).

 

În cazuistica medicală sunt menționate boli specifice rinichiului și boli specifice

căilor urinare

1. Principale boli ale rinichiului sunt: glomerulonefrita, pielonefrita, nefropatia toxică și carcinoamele renale. Netratate, aceste boli pot duce la insuficiență renală, ceea ce necesită dializă. Diagnosticul și schema de tratament a acestor boli sunt de competența medicilor urologi. Tratamentele naturiste pentru afecțiunile renale sunt de obicei modeste.

2. Infecțiile tractului urinar: Cele mai multe boli ale căilor urinare sunt localizate la nivelul vezicii urinare. Pot fi de natură bacteriană sau fungică.

Cistita. Este cea mai frecventă și cunoscută boală a vezicii urinare. Escherichia coli este responsabilă de aproximativ 80 % din cistitele declarate. Infecțiile fungice de la nivelul tractului urinar sunt provocate de Candida albicans și sunt mai frecvente la femei și la bolnavii diabetici. Debutul cistitei este de obicei brusc. Ea produce de obicei polakiurie, micțiuni imperioase și eliminarea dureroasă sau cu usturime a unor cantități mici de urină. Pentru a stabili cu exactitate agentul patogen care provoacă cistita se fac Investigații de laborator (examene bacteriologice) ale urinei.

Nota farmacistului: Sfaturile mele nu substituie un consult medical de specialitate. Tratamentele naturiste cu preparate din plante medicinale completează tratamentele clasice alopate recomandate de medicii curanți.

Plante folosite. Se cunosc peste 20 de plante medicinale folosite în afecțiunile aparatului renal: păpădia, măceșele, zămoșița, pirul, coada șoricelului, mușețelul, gălbenelele, codițele de cireș, mătasea de porumb, cătina, urzica, iedera etc. Ca și în cazul bolilor aparatului respirator, cele mai indicate preparate farmaceutice sunt ceaiurile sub formă de infuzie sau decoct. Tehnica de preparare a fost prezentată în numărul trecut al ziarului.

Infuzia: se face din frunze de păpădie, flori de coada șoricelului, flori de mușețel, flori de gălbenele, codițe de cireș, mătase de porumb, frunze tinere de urzică. Se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Decoct: se face din rădăcină de păpădie, pulpa de măceșe, partea aeriană a zămoșiței, rădăcină de pir, fructe uscate de cătină. Cătina se poate consuma și proaspată toamna, ca atare, sau păstrată în părți egale cu miere de albine. Se beau 2 cești de decoct pe zi. Îndulcit după gustul fiecăruia.

Notă: Ceaiuri din aceste plante se pot cumpăra de la magazinele cu produse

naturiste sau unele farmacii. O parte dintre ele se găsesc și la farmacia Faltis

De asemenea, ele se pot cultiva în grădina proprie sau se pot recolta în timpul

anului din flora spontană. Amănunte despre identificarea, recoltarea, uscarea și

indicațiile plantelor medicinale, cu altă ocazie.

 

Alte boli ale aparatului renal

Litiaza urinară. Calculii urinari pot fi localizați atât la nivelul rinichiului cât și la nivelul vezicii. Sunt compuși în principal din oxalat sau fosfat de calciu. Principalele simptome sunt durerea lombară (durere de șale) pentru litiaza renală sau suprapubiană (subombilical) în cazul litiazei urinare. Alte simptome asociate: hematuria, greața, vărsăturile, polakiuria. Din păcate, tratamentele naturiste nu dau rezultate în calculii urinari deja formați. Ceaiurile diuretice din păpădie, zămosiță, codițe de cireșe, mătase de porumb și urzică pot preveni apariția litiazei urinare

Colica renală este o urgență medicală provocată de cele mai multe ori de litiaza localizată la nivelul rinichiului sau al vezicii urinare. Colica renală este o urgență medicală iar medicamentul de elecție pentru colica renală este atropina, care se administrează sub strica supraveghere medicală.

Incontinența urinară (pierderea involuntară de urină) poate fi tranzitorie sau cronică.

Cauze: o dezvoltare incompletă a vezicii urinare, malformații congenitale la nivelul tractului urinar, disfuncții de motilitate a vezicii urinare (vezica flască), accidente vasculare cerebrale, consumul cronic de alcool, unele medicamente, boli neurologice. Incontinența urinară este des întâlnită la omul vârsnic. Persoanele cu incontinență sunt deseori stânjenite, stigmatizate și deprimate. Reprezintă o povară semnificativă pentru familie, de aceea aceștia sunt spitalizați, duși în așezăminte de bătrâni sau asistați permanent la domiciliu.

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea vezicii urinare, capacitatea de a amâna actul urinării și fluxul urinar scad, iar contracțiile vezicale devin mai frecvente.

Baza tratamentului incontinenței urinare este tratamentul comportamental. Acesta presupune un regim de reeducare a vezicii urinare. De exemplu, când pierderea involuntară de urină se produce la 3 ore, regimul presupune ca suferindul să urineze la fiecare 2 ore, timp de 3 zile consecutiv.

În cazul pacienților care nu pot urma un program de reeducare a vezicii urinare este folosită tehnica de urinare la îndemn. Pacientul este întrebat la fiecare 2 ore dacă simte nevoia să urineze. Pacientul care răspunde afirmativ este condus la toaletă sau i se dă urinarul și primește o apreciere pozitivă.

Tratamentul medicamentos în incontinența urinară, atât cel alopat cât și cel naturist, este de obicei modest, poate completa terapia comportamentală, dar nu o poate înlocui. Pierderea involuntară de urină poate provoca la nivel tegumentar, dacă nu se realizează o igienă riguroasă sau nu se folosesc scutece absorbate, diferite eriteme, care se pot supra infecta, așa numita dermatită de scutece. Băi de șezut cu ceai de coada șoricelului, mușețel sau tătăneasă, urmate de aplicații locale cu creme emoliente și sicative dau rezultate bune în dermatitele vârstnicului provocate de incontinența urinară. Avem asemenea creme.

Enurezisul nocturn (Udarea patului). Enurezisul este fiziologic în primii 2-3 ani, dar devine patologic peste această vârstă. Apare mai frecvent la băieți decât la fete. Pare să fie familial și se asociază cu tulburări ale somnului. Enurezisul reprezintă în general doar o întârziere a maturației care se rezolvă în timp. Până la vârsta de 6 ani nu se impun tratamente pentru enurezis, ratele de vindecare spontană fiind relativ înalte. Consilierea motivațională reprezintă cea mai frecventă abordare. Copilul trebuie liniștit cu privire la cauzele și prognosticul enurezisului, scopul acestora fiind îndepărtarea vinei și a reproșurilor.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro