• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Prima informație despre virtuțile terapeutice ale tescovinei am prezentat-o acum 11 ani în revista Formula As. De-a lungul timpului, această știre a fost preluată de mass media audio vizuală și presa scrisă: Adevărul, Cotidianul, Radio România Actualități, Realitatea, Agerpres, Antena 3, Pro TV, TVR, Kanal D, revistele Cariere, Q magazine, Leacuri mănăstirești.
Acum este vremea culesului. De aceea vă prezint acest produs secundar rămas în procesul de vinificație a strugurilor: tescovina.
Pentru mine, ca farmacist, una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă toamna este vița-de-vie. Mustul și vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roșii și negri în medicamente naturale. Explicația este foarte simplă: coaja, pulpa și sâmburii strugurilor de culoare închisă au cel mai ridicat conținut de resveratrol, antioxidantul care a revoluționat medicina secolului XXI, zeci de pagini fiind dedicate studiului și cercetării acestuia. Acțiunea lui este amplificată de prezența flavonoizilor, a antocianilor, a quercitinei și a taninurilor, a acizilor organici, a micro și oligo elementelor, a vitaminelor lipo și hidrosolubile, substanțe ce întăresc și însănătoșesc întregul organism. În popor i se mai spune «boască» sau «boștină», iar denumirea de «tescovină» provine de la tradiționalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim și azi în gospodăriile țărănești. De obicei, tescovina este folosită pentru prepararea țuicii, este dată ca hrană la animale sau, pur și simplu, aruncată. Însă puțini știu că tescovina este, de fapt, esența binefăcătoare din struguri, pentru că toate principiile active sunt concentrate în coajă, pulpă și sâmburi. Doar 10% din resveratrol trece în vinul roșu, 90% rămâne în tescovină. Ceea ce oamenii aruncă este, de fapt, esența vindecătoare a strugurilor, principala lor sursă de sănătate
“Miracolul francez” este denumirea fenomenului descoperit de oamenii de știință și se referă la o serie de beneficii de sănătate dobândite de francezi prin consumul zilnic de vin roșu. Explicația este doar parțial adevărată pentru că rezveratrolul, răspunzător de întreținerea sănătății, nu se găsește așa de mult în vin, el nefiind solubil în must. El rămâne în tescovină.
Obținerea tescovinei
Pentru obținerea tescovinei, cei mai indicați sunt strugurii roșii sau negri, recoltați din hibrizii producători, având în vedere că aceștia sunt mai rezistenți la boli și la dăunători și nu sunt necesare, în timpul vegetației, multe tratamente fitosanitare pentru combaterea acestora, ca la soiurile nobile. Aceste fungicide și pesticide au remanență (rămân) în coaja strugurilor.
Uscare și conservare
Din boabele de struguri desprinse de pe ciorchine și zdrobite, se obține mustuiala. După câteva zile, mustul se separă prin presare de tescovină. Din 10 kg de struguri se obțin aproximativ 6 kg de must, 3kg de tescovină și 1 kg ciorchini. Păstrând proporțiile, putem deduce că orice cantitate de struguri am prelucra, obținem aproximativ o treime tescovină. În timp ce sucul din struguri (mustul) urmează drumul vinului, pentru tescovină începe procesul de uscare și procesare, care se va folosi ca remedii terapeutice
Amestecul de coajă, pulpă presată și sâmburi se întinde în strat subțire, în încăperi bine aerisite, terase, prispe, șoproane, poduri, verande, mai puțin bucătăriile sau balcoanele de bloc. Deshidratarea (uscarea) poate dura 2-3 săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem zilnic stratul de tescovină, grăbind astfel uscarea și pentru a evita apariția mucegaiului și formarea așa numitelor musculițe "bețive" ale vinului, specifice fructelor aflate în fermentație. Ele sunt inofensive din punct de vedere bacteriologic, nefiind purtătoare de microbi. Factorii favorizanți pentru apariția acestor musculițe sunt tescovina, ca factor nutritiv, și umezeala din ea, ca factor favorizant. Se constată dispariția spontană a musculițelor, după uscarea completă a tescovinei.
Procesul se încheie atunci când tescovina împrumută aspectul fructelor confiate și devine sfărâmicioasă. Prin uscare, cantitatea de produs se reduce la jumătate. Se păstrează în săculețe din pânză sau tifon.
Preparate din tescovina pentru uz intern
Pulbere: Se obține simplu, prin mărunțirea cât mai fină a tescovinei uscate, ușor prăjită. În gospodărie se poate folosi o râșniță de cafea. Se consumă câte o linguriță de 2 -3 ori pe zi, luată cu un lapte fermentat sau amestecată cu miere sau un suc natural. Această formă farmaceutică este cea mai recomandată a fi folosită ca remediu, fiind modul cel mai natural de administrare.
Ce boli vindecă:
Pulberea din coji și pulpă de strugure menține tinerețea inimii și a vaselor de sânge, previne hipertensiunea și tensiunea arterială oscilantă.
În plus, preîntâmpină apariția osteoporozei, ameliorează semnificativ simptomele gutei și artritei.
De asemenea, reglează tranzitul intestinal, fiind utilă în constipații cronice, dacă este consumată cu regularitate.
Tescovina uscată și măcinată este recomandată și bolnavilor de diabet, deoarece zahărul conținut de struguri a trecut în must. Resveratrolul și celelalte principii active îmbunătățesc considerabil asimilarea insulinei și reprezintă un bun adjuvant în tratament.
Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: te poți bucura de calitățile vindecătoare ale strugurilor roșii, fără să consumi struguri sau vin!
Tinctura: Având în vedere că principiul bioactiv, resveratrolul, este greu solubil în soluții apoase sau slab alcoolice, se recomandă ca la prepararea tincturii să se folosească alcool de cel puțin 80 grade, altfel extracția resveratrolului este nesemnificativă.
Pentru obținerea tincturii de tescovină se folosește procedeul clasic, adică: 20 g tescovină uscată și măcinată mărunt la râșnița de cafea se ține la macerat în 100 ml alcool de minimum 80 grade timp de 10 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Apoi se filtrează prin tifon și se lasă la decantat 6 zile la frigider, după care se separă partea limpede de reziduu și se divizează în sticluțe de 20 sau 30 ml cu dop picurător. Se folosește în doze de 30 picături de 2 ori pe zi. Indicațiile terapeutice sunt asemănătoare cu cele prezentate la pulbere.
Preparate cosmetice: Tescovina poate fi și o neprețuită sursă de frumusețe, un adevărat elixir pentru tenul uscat și ridat, care și-a pierdut luminozitatea. Industria cosmetică a profitat din plin de calitățile terapeutice ale strugurilor roșii, care, alături de afine, constituie principala sursă de extragere a moleculei anti-îmbătrânire. Simplu de preparat, ieftine și poate mai eficiente decât alte proceduri cosmetice, măștile pe bază de tescovină sunt la îndemâna oricui.
Masca din tescovină și castravete îndepărtează petele de pe față și aduce strălucire tenului. Se prepară amestecând 30 g de tescovină uscată foarte fin măcinată cu suc de castravete, până se obține o pastă moale care se aplică pe față și gât, evitând zona ochilor. După 20 de minute se îndepărtează cu apă călduță.
Masca din tescovină și argilă pentru față are proprietăți detoxifiante, calmante și nutritive. Se prepară simplu. Tescovina foarte fin măcinată, împreună cu o cantitate egală de argilă, se amestecă cu apă călduță până la obținerea unei paste, care se poate întinde ușor pe față. Se poate adăuga și puțină miere. Se aplică seara, pe tenul curat, se ține 30 minute, după care se spală.
Farmacia Faltis prepara în laboratorul propriu de pe strada Galați nr 29 creme cosmetice cu extract moale din tescovină.
Cremele noastre mai conțin vitaminele A, E, coenzima Q10, alantoină, acid hyaluronic. Folosite cu regularitate, cremele redau suplețea și luminozitatea tenului, protejându-l totodată de toxinele tot mai prezente în mediul înconjurător. Aceste creme se aplică seara, iar dimineața sunt indicate cremele cosmetice, așa-numitele «creme de zi», nutritive și hidratante, care pot fi pentru ten uscat, gras, normal sau mixt, preparate în laboratorul farmaciei.
Dacă procesul de procesare a tescovinei vi se pare greoi sau anevoios, preparate farmaceutice din tescovină le puteți găsi la farmacia Faltis.
De asemenea, găsiți la noi vinuri terapeutice de saschiu, ginkgo biloba, cătină, măceșe, echinaceea, iederă.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
În numărul viitor: “Remedii naturale din măceșe”