Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii naturale din fructele toamnei - Tescovina (Cortex et semen vitis vinifera)

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Prima informație despre virtuțile terapeutice ale tescovinei am prezentat-o acum 11 ani în revista Formula As. De-a lungul timpului, această știre a fost preluată de mass media audio vizuală și presa scrisă: Adevărul, Cotidianul, Radio România Actualități, Realitatea, Agerpres, Antena 3, Pro TV, TVR, Kanal D, revistele Cariere, Q magazine, Leacuri mănăstirești.

Acum este vremea culesului. De aceea vă prezint acest produs secundar rămas în procesul de vinificație a strugurilor: tescovina.

Pentru mine, ca far­ma­cist, una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă toam­na este vița-de-vie. Mustul și vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roșii și negri în medicamente naturale. Explica­ția este foarte simplă: coaja, pulpa și sâmburii strugurilor de culoare în­chisă au cel mai ridicat conținut de resveratrol, antioxidantul care a revo­luționat medicina seco­lului XXI, zeci de pagini fiind dedicate studiului și cercetării acestuia. Acțiu­nea lui este amplificată de prezența flavonoizilor, a antocianilor, a quercitinei și a taninurilor, a acizilor organici, a micro și oligo elementelor, a vita­minelor lipo și hidroso­lubile, substanțe ce întăresc și însănătoșesc întregul organism. În popor i se mai spu­ne «boască» sau «boș­tină», iar denumirea de «tesco­vină» provine de la tradiționalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim și azi în gospodăriile țărănești. De obicei, tescovina este folosită pentru prepararea țuicii, este dată ca hrană la animale sau, pur și simplu, aruncată. Însă puțini știu că tescovina este, de fapt, esența binefă­cătoare din struguri, pentru că toate principiile active sunt concentrate în coajă, pulpă și sâmburi. Doar 10% din resveratrol trece în vinul roșu, 90% rămâne în tescovină. Ceea ce oamenii aruncă este, de fapt, esen­ța vindecătoare a strugurilor, principala lor sursă de sănătate

“Miracolul francez” este denumirea fenomenului descoperit de oamenii de știință și se referă la o serie de beneficii de sănătate dobândite de francezi prin consumul zilnic de vin roșu. Explicația este doar parțial adevărată pentru că rezveratrolul, răspunzător de întreținerea sănătății, nu se găsește așa de mult în vin, el nefiind solubil în must. El rămâne în tescovină.

 

Obținerea tescovinei
Pentru obținerea tescovinei, cei mai indicați sunt strugurii roșii sau negri, recoltați din hibrizii producători, având în vedere că aceștia sunt mai rezistenți la boli și la dău­nători și nu sunt necesare, în timpul vegetației, multe trata­mente fitosanitare pentru combaterea acestora, ca la soiurile nobile. Aceste fungicide și pesticide au remanență (rămân) în coaja strugurilor.

Uscare
și conservare
Din boabele de struguri desprinse de pe ciorchine și zdrobite, se obține mustuiala. După câteva zile, mustul se separă prin presare de tescovină. Din 10 kg de struguri se obțin aproximativ 6 kg de must, 3kg de tescovină și 1 kg ciorchini. Păstrând proporțiile, putem deduce că orice cantitate de struguri am prelucra, obținem aproximativ o treime tescovină. În timp ce sucul din struguri (mustul) urmează drumul vinului, pentru tescovină începe pro­cesul de uscare și procesare, care se va folosi ca remedii terapeutice
Amestecul de coaj
ă, pulpă pre­sată și sâmburi se întinde în strat subțire, în încă­peri bine aerisite, terase, prispe, șoproane, poduri, verande, mai puțin bucătăriile sau balcoanele de bloc. Deshidratarea (uscarea) poate dura 2-3 săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem zilnic stra­tul de tescovină, grăbind astfel uscarea și pentru a evita apa­riția mucegaiului și formarea așa numitelor mus­culițe "bețive" ale vinului, specifice fructelor aflate în fer­men­tație. Ele sunt inofensive din punct de vedere bacteriologic, nefiind purtătoare de microbi. Factorii favorizanți pentru apariția acestor musculițe sunt tescovina, ca factor nutritiv, și umezeala din ea, ca factor favorizant. Se constată dispariția spontană a musculițelor, după uscarea com­pletă a tescovinei.
Procesul se încheie atunci când tescovina îm­prumut
ă aspectul fructelor confiate și devine sfărâ­mi­cioasă. Prin uscare, cantitatea de produs se reduce la ju­mătate. Se păstrează în săculețe din pânză sau tifon.

 

Preparate din tescovina pentru uz intern

Pulbere: Se obține simplu, prin mărunțirea cât mai fină a tescovinei uscate, ușor prăjită. În gospodărie se poate folosi o râșniță de cafea. Se consumă câte o linguriță de 2 -3 ori pe zi, luată cu un lapte fermentat sau amestecată cu miere sau un suc natural. Această formă farmaceutică este cea mai recomandată a fi folosită ca remediu, fiind modul cel mai natural de administrare.

Ce boli vindecă:
Pulberea din coji și pulpă de strugure menține tinerețea inimii și a vaselor de sânge, previne hiper­tensiunea și tensiunea arterială oscilantă.

În plus, pre­întâmpină apariția osteoporozei, ameliorează sem­ni­ficativ simptomele gutei și artritei.

De asemenea, re­glează tranzitul intestinal, fiind utilă în constipații cronice, dacă este consumată cu regularitate.
Tescovina uscat
ă și măcinată este recomandată și bolnavilor de diabet, deoarece zahărul conținut de struguri a trecut în must. Resveratrolul și celelalte prin­cipii active îmbunătățesc considerabil asimilarea insu­linei și reprezintă un bun adjuvant în tratament.

Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: te poți bucura de calitățile vindecătoare ale strugurilor roșii, fără să consumi struguri sau vin!

Tinctura: Având în vedere că principiul bioactiv, resveratrolul, este greu solubil în soluții apoase sau slab alcoolice, se recomandă ca la prepararea tincturii să se folosească alcool de cel puțin 80 grade, altfel extracția resveratrolului este nesemnificativă.
Pentru ob
ținerea tincturii de tescovină se folosește procedeul clasic, adică: 20 g tescovină uscată și măcinată mărunt la râșnița de cafea se ține la macerat în 100 ml alcool de minimum 80 grade timp de 10 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Apoi se filtrează prin tifon și se lasă la decantat 6 zile la frigider, după care se separă partea limpede de reziduu și se divizează în sticluțe de 20 sau 30 ml cu dop picurător. Se folosește în doze de 30 picături de 2 ori pe zi. Indicațiile terapeutice sunt asemănătoare cu cele prezentate la pulbere.

Preparate cosmetice: Tescovina poate fi și o neprețuită sursă de frumu­sețe, un adevărat elixir pentru tenul uscat și ridat, care și-a pierdut luminozitatea. Industria cosmetică a profitat din plin de calitățile terapeutice ale strugurilor roșii, care, alături de afine, constituie prin­ci­pala sursă de extragere a moleculei anti-îm­bătrânire. Simplu de pre­parat, ieftine și poate mai eficiente decât alte proce­duri cosmetice, măștile pe bază de tes­covină sunt la îndemâna oricui.
Masca din tes­co­vin
ă și castravete îndepărtează petele de pe față și aduce stră­lucire tenului. Se pre­pară amestecând 30 g de tesco­vină uscată foarte fin măcinată cu suc de castra­vete, până se obține o pastă moale care se aplică pe față și gât, evitând zona ochi­lor. După 20 de minute se înde­părtează cu apă călduță.
Masca din tes­co­vin
ă și argilă pentru față are proprietăți de­toxifiante, cal­mante și nutritive. Se pre­pa­ră simplu. Tescovina foar­te fin măcinată, împre­ună cu o cantitate egală de argilă, se amestecă cu apă călduță până la obținerea unei paste, care se poate întinde ușor pe față. Se poate adăuga și pu­țină mie­re. Se aplică seara, pe tenul curat, se ține 30 mi­nute, după care se spală.

Farmacia Faltis prepara în laboratorul propriu de pe strada Galați nr 29 creme cosmetice cu extract moale din tescovină.

Cremele noastre mai conțin vitaminele A, E, coenzima Q10, alantoină, acid hyaluronic. Folosite cu regularitate, cremele redau suplețea și luminozitatea tenului, protejându-l totodată de toxinele tot mai prezente în mediul înconjurător. Aceste creme se aplică seara, iar dimineața sunt indicate cremele cos­metice, așa-numitele «creme de zi», nutritive și hidratante, care pot fi pentru ten uscat, gras, normal sau mixt, preparate în laboratorul farmaciei.

Dacă procesul de procesare a tescovinei vi se pare greoi sau anevoios, preparate farmaceutice din tescovină le puteți găsi la farmacia Faltis.

De asemenea, găsiți la noi vinuri terapeutice de saschiu, ginkgo biloba, cătină, măceșe, echinaceea, iederă.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la  definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

În numărul viitor: “Remedii naturale din măceșe”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro